KAZUKI WAKASUGI/The Yomiuri Shimbun Via Afp
ZELENO SVJETLO

Rusima i Bjelorusima na 500. dan invazije dopustili da se natječu. U igri je i odlazak u Pariz

Na Azijskim igrama moći će sudjelovati do 500 sportašica i sportaša iz Rusije i Bjelorusije
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. srpanj 2023. 15:57

Rusija i Bjelorusija našle su se pod raznim vrstama sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu i bjeloruske potpore. Osim ekonomskih, na snazi su i sportske sankcije, pa su tako nogomet, rukomet i brojni ostali sportovi izbacili te dvije države, odnosno njihove klubove i reprezentacije, iz svojih natjecanja na europskoj i svjetskoj razini.

Ruski i bjeloruski sportaši nastoje pronaći načine da se ipak pojave na Olimpijskim igrama koje će se u Parizu održati sljedeće godine.

Danas, u subotu, na 500. dan ruskog napada na Ukrajinu, stigla je vijest kako će ruskim i bjeloruskim sportašima biti dozvoljen nastup na Azijskim igrama kako bi se kvalificirali na Igre u Parizu.

Azijske igre održat će se ove godine u Hangzhouu, a na njima će moći sudjelovati do 500 sportašica i sportaša iz Rusije i Bjelorusije.

Uspiju li se kvalificirati, osigurat će nastup i u Parizu sljedeće godine, no pod neutralnom zastavom i bez nacionalnih simbola, a neće biti u konkurenciji za odličja.

U programu Igara u Parizu je 31 sport, a vodeća tijela svakog od njih tek trebaju odlučiti hoće li ruskim i bjeloruskim sportašima dozvoliti da sudjeluju na najvećem sportskom događaju na svijetu, izvijestio je portal Inside The Games.

Linker
04. svibanj 2024 06:44