DIMITAR DILKOFF Afp
POTVRĐENO

Ruski hrvači i džudaši ne dolaze na Olimpijske igre u Pariz, odbili su uvjete

Neodlazak natjecatelja u Pariz objasnili su "ponižavajućim uvjetima" pod kojima su trebali nastupiti
Piše: HinaObjavljeno: 06. srpanj 2024. 14:39

Na Olimpijskim igrama u Parizu koje počinju za 20 dana neće biti ruskih džudaša iako je Međunarodni džudo savez (IJF) ranije dopustio dolazak četvero ruskih predstavnika koji su se trebali natjecati pod neutralnom zastavom.

Iz Ruskog džudo saveza neodlazak svojih natjecatelja u Pariz objasnili su "ponižavajućim uvjetima" pod kojima su trebali nastupiti.

"Ispunili smo sve uvjete Međunarodnog olimpijskog odbora koji su bili prihvatljivi, ali nećemo potpisati izjavu koja diskreditira politiku naše države", objavio je Ruski džudo savez.

Rusija je imala čak 17 kandidata za nastup na džudo turniru u Parizu, a MOO je izdao dopuštenje za sljedećih četvero - Veleriju Jendovitcevom (preko 100 kg), Mahmadbeku Mahmadbekovu (do 73 kg), Dali Liluašvili (do 63 kg) i Elis Starcevoj (preko 78 kg).

Svoj nastup u Parizu otkazali su i ruski hrvači koji su tamo trebali nastupati kao neutralni sportaši.

Ruski hrvački savez objavio je kako su njegovi hrvači "jednoglasno" odlučili odustati od nastupa na Igrama u Parizu zbog "neutemeljenih restrikcija" Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

"Ne prihvaćamo nesportske principe selekcije prema kojima je MOO kreirao svoju listu autoriziranih sportaša jer je donesena s očitim ciljem potkopavanja našeg tima", stoji u priopćenju Ruskog hrvačkog saveza.

MOO je napravio listu od 10 ruskih hrvača kojima je dopustio nastup u Parizu, no na njoj nije bilo dvostrukog olimpijskog pobjednika Abdulrašida Sadulajev (do 86kg u Riju te do 97kg u Tokiju) te dvostrukog svjetskog prvaka i olimpijskog prvaka Zaura Ugujeva (do 57kg).

Linker
08. rujan 2024 01:19