Elena Vorobjeva

 NICOLAS TUCAT Afp
DAN ODLUKE

Ruskinja spašava Hrvatsku, ušla je u borbu za medalju. Hvaranin ostao bez finala

Uspješan nastup hrvatske predstavnice u jedinom plovu u klasi ILCA 6
Piše: SNObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 18:45

Elena Vorobjeva borit će se u utorak za broncu u klasi ILCA 6 na regatnom polju ispred Marseillea. Hrvatska jedriličarka se nakon još jednog napornog dana, obilježenog manjkom vjetra, nalazi na visokom petom mjestu ukupnog poretka i u plovu za odličja koji je na rasporedu u utorak od 14.45 sati, ima priliku uskočiti na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja. Prva dva mjesta odlučena su i prije "medal racea", zlato je osvojila Nizozemka Marit Bouwmeester, a srebro Dankinja Anne-Marie Rindom.

Manjak vjetra u potpunosti je u ponedjeljak poremetio program jedriličarskih natjecanja. Natjecateljice u klasi ILCA 6 uspjele su odraditi samo jedan plov, ukupno deveti, a u njemu je Vorobjeva izvela mali podvig. Startala je vrlo loše, nakon dvije je stranice bila na 21. mjestu, da bi na kraju u cilj ušla kao osma. Donijelo joj je to i značajan napredak u ukupnom poretku, s osme je pozicije skočila na petu, a tu je voljom prirode i ostala.

image

Elena Vorobjeva

DUJE KLARIC/ CROPIX Cropix

Naime, kako vjetra više uopće nije bilo, suci su donijeli logičnu odluku o otkazivanju desetog jedrenja, što znači da se u plov za odličja kreće s trenutnih pozicija. Trećeplasirana Norvežanka Line Flem Høst ima 71 negativni bod, četvrta Švicarka Maud Jayet skupila je 76, Vorobjeva 79, a u igri za postolje je i šestoplasirana Belgijanka Emma Plasschaert (83 boda). Važno je još jednom ponoviti da se u plovu za odličja dijele dvostruki bodovi tako da nas čeka velika borba za jedinu dostupnu medalju.

Podsjetit ćemo da je 36-godišnja Vorobjeva nakon prvog dana i tri odrađena plova bila na 13. mjestu, potom se u nova tri plova podigla na desetu poziciju, da bi nakon dvije nedjeljne regate skočila na osmo mjesto, a u ponedjeljak i na peto. Sa svakim je danom, dakle, sve više napredovala i bilo bi sjajno kada bi u istom stilu i zaključila priču u utorak i skočila na treće mjesto.

Vorobjeva je u Hrvatsku, točnije u Split gdje je trenira Tonči Antunović, došla 2018. godine iz rodne Rusije za koju je na Olimpijskim igrama u Londonu nastupila u klasi Elliott 6M s Elenom Suzjovom i završila na četvrtom mjestu. Prvi olimpijski nastup za Hrvatsku upisala je prije tri godine u Tokiju u sadašnjoj klasi ILCA 6 i zauzela 12. mjesto.

Jurišić nije dobio priliku

U Marseilleu će upisati bolji plasman, a napravi li u utorak podvig, stajat će na postolju uz Marit Bouwmeester koja je postala najuspješnija jedriličarka u olimpijskoj povijesti. Nizozemka iza sebe već ima cijeli komplet olimpijskih medalja, srebro u Londonu, zlato u Riju i broncu u Tokiju, a sada će im pridodati novo zlatno odličje. Nedostižna je na vrhu poretka s 30 negativnih bodova, baš kao i Dankinja Rindom na drugom mjestu (51).

U klasi ILCA 7 u ponedjeljak su otkazana oba preostala plova osnovnog dijela što znači da je Filip Jurišić okončao nastup na 19. mjestu. Nadao se Hvaranin da će se u finišu progurati u "medal race", ali nije dobio priliku. Njegov trener Jozo Jakelić mogao bi, međutim, osvojiti medalju jer njegov drugi pulen, Cipranin Pavlos Kontides, s drugog mjesta ulazi u plov za odličja. Član JK Mornar zaostaje samo za braniteljem naslova Mattom Wearnom.

U klasi Formula Kite u ponedjeljak je odrađena samo jedna utrka u kojoj je naš Martin Dolenc zauzeo 13. mjesto. U ukupnom poretku je na 16. poziciji.

Linker
05. kolovoz 2024 19:00