Domagoj Duvnjak i Dominik Kuzmanović

 Dpa Picture-alliance Via Afp
SLAVLJE RUKOMETAŠA

Samo suluda teorija može oduzeti Hrvatskoj nastup u Parizu. Evo tko se sve kvalificirao na OI

Španjolska je također siguran putnik, što znači da su praktički ostala samo četiri mjesta
Piše: SNObjavljeno: 16. ožujak 2024. 16:49

Hrvatski rukometaši slavili su 33:30 u nad Njemačkom u Hannoveru i napravili veliki, praktički nepovratni korak prema Olimpijskim igrama!

Dvije pobjede u tri dana (prethodno Austrija 35:29) znače četiri boda i prvo mjesto kvalifikacijske skupine, jedino što sada treba napasti je avionsku kartu za Pariz. Hrvatsku, naime, samo čudo može zaustaviti.

Dogodit će se ako Alžir pobijedi Austriju (subota, 17.30), a onda isto tako iznenadi i Hrvatsku u nedjelju (16.45). Šanse za takav pothvat praktički su ravne nuli, budući da se u slučaju zatvaranja kruga Alžircima još treba poklopiti i gol-razlika.

Na OI u Parizu nastupit će 12 reprezentacija. Pored Hrvatske, plasman je dosad izborilo šest ekipa: Francuska kao domaćin, Danska kao prošlogodišnji svjetski prvak, zlatna Švedska na nedavnom Europskom prvenstvu, prvak Afrike Egipat te Japan i Argentina.

Turnir u Hannoveru poslat će još jednu (drugoplasiranu) reprezentaciju, dakle Njemačku, Austriju ili Alžir, a trenutno se igraju još dva kvalifikacijska natjecanja. Jedan u Granollersu, gdje se za plasman bore domaćin Španjolska (4), Brazil (2), Slovenija (2) i Bahrein (0). Podsjećamo da dalje idu prve dvije ekipe, a Španjolci su također sigurni putnici budući da imaju gol-razliku plus 22, pa si smiju dozvoliti i poraz od Brazila (nedjelja 17:45), ali pod uvjetom da ne izgube nekom suludom razlikom, jer teško da će ih Slovenija (-9 gol razlika) sustići.

Na drugom turniru u Tatabányi stanje nakon jednog odigranog kola je ovakvo: Mađarska (2), Norveška (2), Portugal (0) i Tunis (0), te je apsolutno sve otvoreno.

Linker
23. travanj 2024 10:56