TOM DUBRAVEC Cropix
SPEKTAKL U PARIZU

Sara Kolak sjajna u finalu, ali ipak ostala bez odličja, Hrvaticu centimetri dijelili od medalje

Finale u bacanju koplja za žene pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 20:41

Koplje (Ž), finale

1. Kitaguchi (Jap) - 65.80 🥇

2. Van Dyk - 63.93 🥈

3. Ogrodnikova (Češ) - 63.68 🥉

4. Kolak (Hrv) - 63.40

5. Ruiz Hurtado (Kol) - 63.00

6. Aguliar (Špa) - 62.78

7. Mitchell (Aus) - 62.63

8. Andrejczyk (Polj) - 62.44

9. Tzengko (Grč) - 61.85

10. Ueda - 61.64

11. Obst (Nor) - 61.14

12. Little (Aus) - 60.32


Hrvatska rekorderka u bacanju koplja Sara Kolak osvojila je četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje je trećoj seriji finala na Stade de Franceu bavila koplje do 63,40 metara.

U tom trenutku to je bilo dovoljno za brončano odličje, ali je nedugo nakon toga u istoj seriji Čehinja Nikola Ogrodnikova bacila 28 cm dalje i tako došla do brončane medalje.

image
Sara Kolak
TOM DUBRAVEC Cropix

Kolak je još dvaput prebacila 60 metara, 62,31 m u petoj te 63,03 m u šestoj seriji, ali do medalje nije mogla. Šteta što u finalu nije uspjela baciti na razini hica iz kvalifikacija, jer bi tih 64,57 m u ovom finalu donijelo srebrno odličje olimpijskoj pobjednici iz Rio de Janeira 2016.

image
Sara Kolak
TOM DUBRAVEC Cropix

Nova olimpijska pobjednica postala je 26-godišnja Japanka Haruka Kitaguchi koja je u prvoj seriji bacila 65,80 m, što je daljina koju nijedna finalistica više nije uspjela premašiti. Tako je aktualna svjetska prvakinja iz Budimpešte tom naslovu dodala i olimpijsko zlato.

Do srebrne medalje stigla je Južnoafrikanka Jo-Ane van Dyk sa 63,93 m.

A ovo nam je srebrna Van Dyk.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/PROFIMEDIA Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

Kitaguchi nije osvojila rekord, no slavi zlatnu medalju!

image
Haruka Kitaguchi
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Dok se Kitaguchi priprema ne bi li pokušala oboriti rekord, ističemo da je Kolak ostala "kratka" za samo 28 centimetara... Šteta, ali izvrstan rezultat naše bacačice iz Ludbrega!

image
Sara Kolak
TOM DUBRAVEC Cropix

Van Dyk ostaje druga, a slavi zlatna Kitaguchi!

Ovo nije prvi put da je Sara Kolak završila na 4. mjestu u finalu i bez medalje ostale za par decimetara. Prije sedam godina je na Svjetskom prvenstvu imala 31 cm slabiji hitac od brončane medalje, ovaj put 28.

Ogrodnikova je sigurno brončana!

► Odlično, ali ipak ništa! Sara Kolak bacila je 63.03, nažalost to nije dovoljno za više od četvrtog mjesta!

Sara Kolak ostaje bez medalje!

Ruiz Hurtado nije uspjela napraviti pomak, ostaje na petom mjestu, a slijedi Sara Kolak!

Andrejczyk, Mitchell i Aguliar nisu nadmašile svoja najbolja bacanja i ostaju raspoređene od šeste do osme pozicije.

Dakle, u zadnjoj rundi za medalju je potreban hitac od 63.68, s tim da Ogrodnikova ne smije bolje od toga. Tada će Sara zaraditi broncu boljim drugim najboljim rezultatom u odnosu na Čehinju. Jasno, Ogrodnikova ne smije prebaciti ni svoj najbolji hitac, ali ni drugi najbolji Sarin od 62.31.

image

Sara Kolak

TOM DUBRAVEC Cropix

Kraj pete serije, Sara Kolak i dalje četvrta!

Nema promjene u poretku niti najboljoj metraži!

I Ogrodnikova je nešto skromnija, sa 61.45 ostaje treća.

Solidan hitac! Sara je bacila 62.31, nažalost premalo za proboj na postolje. Imat će još jednu šansu u šestoj seriji.

image

Sara Kolak

WALTER ARCE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Walter Arce/zuma Press/profimedia

Ruiz Hurtado jedva je prebacila 60, slijedi Sara Kolak!

Španjolka Aguliar baca 61.58, nije to dovoljno za bijeg sa šeste pozicije.

Mitchell ostaje predzadnja u petoj seriji, još jedan prijestup nakon lošeg hica...

Andrejczyk otvara petu seriju prijestupom. Ostat će osma u ukupnom poretku.

Kraj četvrte serije, Sara Kolak i dalje četvrta!

Kitaguchi također slaba, ali i dalje drži prvo mjesto na račun prvog hica.

Van Dyk isto ide ispod 60 metara. Treća serija zasad je izvukla najbolje iz većine kandidatkinja...

Ogrodnikova se isto nije proslavila u ovoj seriji, ali i dalje drži broncu u rukama...

image

Nikola Ogrodnikova

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Aguilar pravi prijestup, Ruiz ostaje peta, a Sara Kolak u ovoj seriji nije prebacila 60 metara! Točnije, koplje je palo na 58.43.

Počinje četvrta serija! Otvara ju Andrejczyk lošim bacanjem. Neće se pomaknuti s osmog mjesta.

Nakon tri serije, ispale su Tzengko, Ueda, Obst i Little!

Veliki povratak Sare Kolak se nastavlja. U trećoj seriji finala bacila je drugi najbolji hitac u zadnje tri godine te je ušla u borbu za medalje. Na poluvremenu je na četvrtom mjestu. Slijede još tri serije, a otvorit će je osmoplasirana Maria Andrejczyk!

Kraj treće serije, Sara Kolak je četvrta!

► Australka Little ispada, ništa od drugog kruga! Ove sezone prebacila je već 67 metara, stoga će ovo vjerojatno shvatiti kao debakl.

Ogrodnikova fenomenalna! Sa zadnjeg mjesta Čehinja se katapultirala na treće mjesto i prestiže Saru Kolak.

🥉 Sara trenutno drži broncu! Pokazala je da hitac iz kvalifikacija nije bio slučajnost, odmah se vidjelo da će koplje daleko letjeti. Kolumbijka ju sada nije uspjela prebaciti!

Fantastičan hitac Sare Kolak!!! Naša predstavnica za 63.40 s predzadnjeg stiže na treće mjesto!

Van Dyk leti na drugo mjesto bacanjem od 63.93!

Olimpijskoj pobjednici iz Rija 2016. godine, našoj Sari Kolak, za ulazak u top 8 treba drugi najbolji hitac u ovoj godini. Prije dolaska u Pariz i kvalifikacija za ovo finale najbolji rezultat u 2024. godini bio joj je 58,89 koji je bacila u svibnju. U ovom trenutku na 8. mjestu je Ueda sa 61,64

Kraj druge serije, Sara Kolak predzadnja!

Ogrodnikova ostaje posljednja, skroman hitac nije bio dovoljan za prestići Saru.

Ruiz Hurtado probija se na drugo mjesto hicem od točno 63 metra!

Podsjećamo, ako Sara nakon tri serije ne bude među top 8, ispada iz finala! Trenutno stvari ne idu najbolje...

Kolak opet ispod 60! Nešto bolje nego u prvoj seriji, bacila je 58.82 i trenutno je predzadnja, s tim da Ogrodnikova još mora bacati.

Van Dyk u drugoj seriji ipak prebacuje 60 metara i blago se penje na ljestvici, a najbolji rezultat vodeće Kitaguchi ostaje onaj iz prve serije.

Kraj prve serije, Sara Kolak trenutno je posljednja!

Grkinja Tzengo probija se na treće mjesto (61.85), a Australka Mitchell ju ruši na četvrto jer napravila je hitac vrijedan druge pozicije (62.63)!

i Kolumbijka Riuz bolja je od Sare u prvoj seriji hicem od 60.49, kao i Japanka Ueda s 59.57.

Sara je bacila 57.86, trenutno je to najmanji doseg od svih koje su bacale.

Sjajan hitac Japanke Kitaguchi! U prvoj seriji probila je granicu od 65 metara bacivši 65.80! Na redu je Sara Kolak!

19.31 Počinje natjecanje! Otvara ga Andrejczyk hicem 62.44. Ne izgleda baš zadovoljno.

Kada bi sve kandidatkinje obnovile najbolji rezultat sezone, četiri bacačice nadmašile bi Saru (64.57). U drugom čudnovatom scenariju, u kojem sve olimpijke ponavljaju vlastiti rekord, Sara (68.43) bi završila druga i uzela srebro.

image

Sara Kolak

MICHAL CIZEK Afp

19.00 Prije tri godine u Tokiju zlato je osvojila Kineskinja Liu Shiying hitcem od 66,34 m. Srebro je pripalo Poljakinji Mariji Andrejczyk, dok je srebro otišlo u ruke Australke Kelsey-Lee Barber.

Najavu piše: Hrvoje Slišković

Kad uđeš u najboljih 12, boriš se za medalju, nema druge. Svaka od nas je imala šansu, a ja sam grizla i gurala naprijed - tim nam je riječima Sara Kolak prije osam godina u utrobi stadiona Botafoga objašnjavala pristup olimpijskom finalu u kojem je šokirala i svijet i Hrvatsku, a pomalo i sebe. Tek je bila proslavila 21. rođendan i već je bila olimpijska pobjednica.

A ta bi rečenica i takav pristup savršeno mogli ići i uz večerašnje finale (19.30) na pariškom Stade de Franceu. Sara Kolak, "ludo z Ludbrega", kako ju je u Riju opisao tadašnji trener Andrej Hajnšek, ima šansu potući se za svoju drugu olimpijsku medalju. Hitac sličan onome iz kvalifikacija, preko 64 metra, stavio bi je u borbu u kojoj je nije bilo od 2019. godine. Dvije godine ranije osvojila je svoju posljednju medalju, na SP-u u Londonu, a u Dohi te 2019. posljednji je put bacala koplje u finalu.

U međuvremenu su održane Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, na kojima Sara kao da i nije branila naslov. Bez valjanog hica. Naslijedila ju je Kineskinja Liu Shiying, koje danas nema u finalu, kao niti brončane Australke Kelsey Ann-Barber. Od 12 pariških finalistica jedino je Poljakinja Maria Andrejczyk još osvajala olimpijsku medalju. U Tokiju je bila srebrna, a u Riju je i ona mogla biti senzacija, ostala je na četvrtom mjestu za dva centimetra. Andrejczyk je u mladosti preboljela osteosarkom.

Iako je poljska bacačica jedina u ovoj konkurenciji u karijeri bacila preko 70 metara (71,40), nije favoritkinja za zlato. Na tu bismo poziciju stavili aktualnu svjetsku prvakinju Haruku Kitaguchi koja ima i svjetsku broncu iz 2022. Japanska atletičarka je dokaz da nije važno samo daleko bacati nego i kada se ti rezultati bacaju. Njezin osobni rekord je i oko metar kraći od najboljeg rezultata Sare Kolak.

U finalu na Stade de Franceu bit će i preostale dvije osvajačice medalja na SP-u u Budimpešti. Deniz Flor Ruiz Hurtado (skraćeno Deni Ruiz), drugoplasirana, nosila je kolumbijsku zastavu na svečanosti otvaranja na Seini. Brončana je bila Australka Mackenzie Little koja inspirira svojom životnom pričom. Ne odustaje od obrazovanja za liječnicu ni od sportske karijere. U Royal North Shore Hospitalu odrađuje prvu godinu "full time" liječnice, specijalizira se za kirurginju, a posljednjih mjesec dana kombinirala je pripreme za OI s noćnim smjenama u bolnici. Nudili su joj godinu dana stanke, ali nije htjela ni čuti.

I to bi bilo to od suparnica koje su osvajale medalje na globalnim seniorskim natjecanjima. S elitne europske scene na borilište u St. Denisu istrčat će europska prvakinja iz 2022. godine Grkinja Elina Tzengko te brončana iz Rima ove godine Norvežanka Marie-Therese Obst. Lipanjska prvakinja i doprvakinja, Austrijanka Victoria Hudson i Srpkinja Adriana Vilagoš, nisu prošle kvalifikacije.

Iz vremena u kojem se žensko koplje u Hrvatskoj intenzivnije pratilo, jer je Sara Kolak bila u ozbiljnoj konkurenciji, možda pamtite danas 42-godišnju Australku Kathryn Mitchell, kojoj će ovo biti četvrto olimpijsko finale (jednom šesta, dvaput osma), te Čehinju Nikolu Ogrodnikovu. Preostale tri finalistice su aktualna afrička prvakinja Jo-Ane Van Dyk iz Južne Afrike, Japanka Momone Ueda te Španjolka Yulenmis Aguilar, koja je u finalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru bacala pod zastavom rodne Kube.

I to je konkurencija s kojom će danas koplja ukrstiti 29-godišnja Sara Kolak. Ludbrežanka s klupskom adresom u Rijeci (Kvarner), koju trenira Mišel Žerak, njezin dečko i bivši skijaš. Kombinacija koja ju je vratila na najveću scenu, u finale Olimpijskih igara. Osam godina nakon povijesnog uspjeha u Riju, pet godina nakon posljednjeg finala na svjetskim prvenstvima. Sara Kolak u kvalifikacijama nas je iznenadila skoro kao u Riju i pokazala da u njenom tijelu i glavi i dalje ima onoga čime je tada osvajala svijet. Poput superheroja, poput Iron Mana. Naša Iron Woman. I još jedan podsjetnik na rečenice koje smo pisali te sparne kolovoške večeri u velikom Riju...

"Koplje je iz desne ruke 21-godišnje Ludbrežanke letjelo sve dalje, sve do naslova olimpijske pobjednice. Zgrabila je svijet za vrat, prodrmala ga i uzela pod svoje. Neke je podsjetila na opjevanog 'Rockyja', ali fenomenalna hrvatska atletičarka odrastala je uz drugačije idole.

- Omiljeni superheroj? Svi Marvelovi, obožavam njegove filmove.

Izabrala je jednog, a vi zastanite, razmislite par sekundi i probajte pogoditi kojeg. Samo se nasmijala, značajno nas pogledala i kratko rekla: Iron Man. A tko drugi kad je ona naša Iron Woman. Željezne volje, čvrste ruke, nesalomljivog duha.

- Iron Woman, haha, samo molim vas nemojte to stavljati u naslov."

Linker
10. kolovoz 2024 21:00