DAMIR KRAJAC Cropix
ISPRAĆAJ OLIMPIJACA

Šest hrvatskih olimpijskih medalja već je stiglo u Pariz, ‘Čuda radimo odmah, nemoguće stvari nešto kasnije‘

Veliki broj naših odličnika u "momčadi" gimnastičara i veslača koja je u subotu odletjela prema Francuskoj
Piše: HOO/Val KraljevićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 20:42

Iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman na Olimpijske igre u Pariz otputovali su hrvatski gimnastički i veslački aduti: Tin Srbić i Aurel Benović te Anton i Patrik Lončarić, Damir Martin, Valent i Martin Sinković. U ime Hrvatskog olimpijskog odbora ispratili su ih direktor Ureda za nacionalne sportske saveze i razvojne programe, Neven Šavora i šef misije u Parizu, Damir Šegota.

- Veseli me ovako velik medijski odaziv, ali on je - realno gledano - i očekivan, jer u ovoj su skupini naših putnika za Pariz i olimpijski medaljaši - kazao je Šavora.

Braća Sinković su uoči svojih četvrtih olimpijskih igara s ponešto drugačijim osjećajima u odnosu na prethodne.

- Prvi put idemo na olimpijske igre bez statusa favorita i prve su nam Igre na kojima branimo zlato u istoj disciplini. Vjerujemo da se možemo boriti za medalju, i za zlato, više ćemo znati 28. srpnja nakon prve utrke - kazao je Martin Sinković.

image

Vladimir Mađarević, Aurel Benović, Tin Srbić, Lucijan Krce

DAMIR KRAJAC Cropix

Svi resursi u službi uspjeha

Istog razmišljanja je i njegov brat Valent koji je ovih dana prebolio koronu, ali kako je potvrdio - to je arhivirao iza sebe jer se, nakon tri dana, uspio čak i vratiti u puni trening.

Braći Lončarić Pariz će biti olimpijski debi i oni bez ikakvog imperativa odlaze na Igre, želeći ostaviti što bolji dojam. U tom smislu krije se i želja za zadovoljavajućim rezultatskim dometom, ali i uživanje u svim olimpijskim radostima, među kojima će biti i svesrdna navijačka podrška ostalim hrvatskim predstavnicima.

Damir Martin je na upit o očekivanjima odgovorio da se njegovo očekivanje svodi na to da bude spreman, što se tiče nastupa...

- Ja i ne znam drugačije, nego dati sve od sebe. Sve svoje resurse stavit ću u službu još jednog olimpijskog uspjeha, ali ne ovisi sve o meni.

image

Tin Srbić, Martin Sinković, Valent Sinković

DAMIR KRAJAC Cropix

A je li ovo posljednji olimpijski nastup Damira Martina?

- Teško je reći. Da sam osvojio zlato u Riju, možda više ne bih veslao, da se nije dogodila bronca u Tokiju, možda ne bih putovao u Pariz. Hvala lijepo na pitanju, vidjet ćemo nakon Pariza gdje sam u tom pogledu.

Branitelj olimpijskog srebra na preči Tin Srbić s jednostavnim receptom iščekuje olimpijske nastupe u Parizu.

- Prvo treba odraditi sve kako je planirano i proći kvalifikacije, a onda u finalu dati sve od sebe, ono što se kaže “bacit’ se na glavu”. Vjerujem da će sve dobro ispasti, a ne volim neke velike najave o medaljama, to nije moj stil.

Aurel Benović je olimpijski debitant, poput donedavnih osječkih sugrađana - braće Lončarić. Ambicija mu ne nedostaje, svjestan je svoje pripremljenosti, ali kao iskusni parteraš (bez obzira i na disciplinu preskok) u izjavama je vrlo prizeman. To se svodi na zaključak:

- Dati sve od sebe pa što mi to donese.

image

Damir Martin, Tin Srbić

DAMIR KRAJAC Cropix

Čuda radimo odmah...

U pratnji gimnastičara bili su i treneri Lucijan Krce (Srbić) i Vladimir Mađarević (Benović). Uz veslače je trenerski tercet Nikola Bralić (braća Sinković), Srećko Šuk (Damir Martin) i Toni Urlić (braća Lončarić). Na zahtjev naših elitnih veslača, u pratnji im je i fizioterapeut Ivan Golubiček čije su “čarobne ruke” itekako pridonijele njihovu sjajnom medaljaškom nizu na prethodnim olimpijskim igrama.

Na upit dobro raspoloženom treneru Šuku je li Damir Martin u stanju napraviti još jedan medaljaški pothvat na OI, lakonski je odgovorio:

- Čuda radimo odmah, nemoguće stvari nešto kasnije...

Već 27. srpnja većinu naših olimpijskih uzdanica za Pariz očekuju prvi nastupi, tada ćemo više saznati i kako su aspektirani za velike domete.

Linker
08. rujan 2024 01:28