ANDRZEJ IWANCZUK Nurphoto Via Afp
NAJBOLJI KAD JE NAJVAŽNIJE

Sinkovići nakon fantastične utrke: ‘Opet smo u borbi za vrh i vjerujem da ćemo se boriti za zlato!‘

‘Sada znamo što treba raditi dalje, imamo iskustva i jedva čekamo polufinale i finale‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. srpanj 2024. 13:19

Martin i Valent Sinković otvorili su olimpijski nastup u Parizu na isti način na koji su to učinili i prije tri godine u Tokiju i prije osam godina u Riju - pobjedom u kvalifikacijskoj utrci. Naravno da nije bilo nikakve dvojbe oko njihovog sigurnog prolaska u polufinale dvojaca ‘bez‘, ali u netipičnoj sezoni za njih u kojoj su na prvo odličje čekali sve do trećeg Svjetskog kupa nije im bilo važno samo proći, nego proći u "stilu Sinkovića". A to znači potvrditi sebi i pokazati svim suparnicima da su još uvijek oni ti koje treba nadmašiti ako želiš velike stvari.

Nakon što su saznali u kojoj skupini će veslati kvalifikacije Valent Sinkoviće je rekao...

- Imat ćemo pravu utrku i to mi je drago jer ćemo odmah vidjeti gdje smo. Rumunji su stvarno ozbiljan suparnik i očekujemo da ćemo morati ići do kraja da ih dobijemo. Definitivno ćemo ići na prvo mjesto, nećemo ništa kalkulirati.

Što su htjeli, to su i napravili, ali nisu morali "ići do kraja". Mlada rumunjska posada, Florin Arteni (2001.) i Florin Sorin Lehaci (1999.), koja je ove godine u svom jedinom nastupu osvojila europsko srebro (Sinkovići su bili četvrti) nije ih mogla pratiti od polovice utrke. Na prvih 500 metara su Rumunji još bili malo ispred, ali na polovici staze su Sinkovići preuzeli vodstvo i do kraja utrke ostavili Rumunje pet sekundi iza sebe.

image
BERTRAND GUAY Afp

- Stvarno smo prezadovoljni, pobijedili smo s većom razlikom od očekivanja. Odnosno, očekivali smo da će Rumunji biti puno brži i da će biti gusta utrka, ali super je kad mi odveslamo bolje od očekivanja. Nismo ništa silili u startu, nego smo kroz sredinu utrke htjeli odraditi što bolje. Pokazali smo da smo spremni i da smo se puno ubrzali od početka sezone, kao što smo i mislili. Imamo iskustva i jedva čekamo polufinale i finale - rekao je odlično raspoloženi Valent Sinković, a na njega se nadovezao jednako raspoloženi Martin Sinković:

- Jedva čekamo polufinale i finale, a prvi put ove sezone mogu reći da sam skroz zadovoljan utrkom. U drugim skupinama je bilo dosta gušće tako da ćemo u polufinalu i finalu imati sigurno puno teže utrke i morat ćemo još bolje veslati. Svjesni smo toga, ali spremni smo i baš se dobro osjećamo. Pokazali smo sada da smo opet u borbi za vrh i vjerujem da ćemo se boriti za zlato.

Rumunji im ovaj put definitivno nisu bili nikakva prijetnja, a preostale dvije posade u skupini nisu na razini da bi se mogli upustiti u ravnopravnu borbu s njima. Litavski blizanci, inače vršnjaci naših blizanaca, Antona i Patrika Lončarića (2000.), s nešto manje od 10 sekundi zaostatka za Sinkovićima ušli su kao treći izravno u polufinale, a još jedna mlada posada, talijanski dvojac Davide Comini i Giovanni Codato pokušat će to učiniti kroz repesaž (+14.97).

Nikakvih dvojbi oko pobjednika nije bilo ni u trećoj skupini u kojoj su bili Britanci Oliver Wynne-Griffith i Tom George, srebrni na SP prošle godine, te europski prvaci i osvajači oba Svjetska kupa na kojima su nastupili ove godine. I oni su na prvih 500 metara bili drugi, a vodila je mlada njemačka posada Julius Christ (1999.) i Sönke Kruse (2000.), koja je olimpijski nastup izborila kroz Finalne olimpijske kvalifikacije. No, Britanci su u nastavku utrke mirno preuzeli kontrolu, a uz njih su izravno prošli još Južnoafrikanci John Smith i Christopher Baxter kao drugi te spomenuti Nijemci kao treći, a u repesaž idu Australci Holt i Keenan. S obzirom na konkurenciju u ovoj skupini ni Britanci kao ni Sinkovići definitivno nisu morali "ići do kraja".

Potpuno drukčija situacija bila je u prvoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj je o sva tri mjesta koja su vodila izravno u polufinale odlučivao fotofiniš. Nevjerojatnu utrku gledali smo već na startu natjecanja, ali to i nije čudno s obzirom na to da su voljom ždrijeba u istoj skupini završili Švicarci, Španjolci, Irci i Novozelanđani, čak četiri dvojca koja vrijede A finala.

Na kraju su "izvisili" aktualni svjetski prvaci, Švicarci Roman Röösli i Andrin Gulich, koje sad na putu do polufinala čeka repesaž. U njemu neće imati problema jer od 4 posade samo će jedna otpasti, a oni su daleko bolji od Amerikanaca, Talijana i Australaca koji će im tamo biti suparnici, ali sasvim sigurno nisu očekivali da će imati dodatnu utrku na OI.

Pobjedu u ovoj utrci iščupali su 32-godišnji Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez, drugi su sa 16 stotinki zaostatka Novozelanđani Daniel Williamson i Philip Wilson, osvajači olimpijskog zlata u osmercu u Tokiju, a treći mladi Irci Ross Corrigan i Nathan Timoney, koji su lani osvojili svjetsku broncu u Beogradu. Oni su bili 41 stotinku sporiji od Španjolaca i samo 2 stotinke brži od svjetskih prvaka koje su gurnuli u repesaž. Prve četiri posade iz ove skupine imale su i najbrža vremena kvalifikacija, dok je vrijeme Sinkovića šesto.

Repesaž dvojaca ‘bez‘ je u ponedjeljak, polufinale u srijedu.

Linker
09. kolovoz 2024 09:35