Filippo Macchi

 FRANCK FIFE Afp
KONTROVERZE U PARIZU

Skandal na Igrama, izbornik urlao od bijesa: ‘Ostanite doma! Nikad nisam vidio ništa slično‘

‘Suci? Mislim, nadam se da su samo nesposobni‘, rekao je nakon borbe Stefano Cerioni
Piše: SNObjavljeno: 30. srpanj 2024. 09:38

Uzbudljiva završnica olimpijskog turnira gledala se u muškom floretu. U sjajnom i neizvjesnom finalu Hongkonžanin Cheung Ka Long slavio je s 15:14 protiv Talijana Filippa Macchija i obranio titulu olimpijskog pobjednika. S druge strane, Macchi je došao do srebrenog odličja i prve medalje s velikih natjecanja.

Ipak, u talijanskom su Savezu uvjereni da je upravo njihov predstavnik trebao biti okrunjen zlatom. Meč je, inače, imao krajnje kontroverzan kraj, za koji Talijani smatraju da je trebao prevagnuti na njihovu stranu. Nakon što se rezultat ‘popeo‘ na 14:14, odnosno trenutak kada se čekao odlučujući poen, suci su nakon provjere dva puta poništavali pobjednički udarac Cheunga, da bi treći put, kada su oba sportaša zabilježila udarac, ipak presudili na stranu 27-godišnjeg Hongkonžanina.

Kiptjeli su od bijesa za to vrijeme u talijanskom kutu, posebno je ‘strastven‘ bio izbornik Stefano Cerioni, od kojeg su se čuli glasni povici upućeni sucima poput: "Ostanite doma!", "Pa vas je dvoje" ili "Zašto", popraćeni adekvatnim gestikulacijama.

image

Cheung Ka Long

FABRICE COFFRINI Afp

Cerioni milosti nije imao ni nakon kraja borbe, u izjavi za Rai rekao je sljedeće:

- Suci? Mislim, nadam se da su samo nesposobni, ne želim ni o čem drugom razmišljati... Nismo ni dobili razlog za konačne presude sudaca. Stvarno je ozbiljno. Boli me srce, nikad nisam vidio ništa slično."

Prosvjedi poraženih otišli su toliko daleko da je Talijanski mačevalački savez odlučio uložiti službenu žalbu Međunarodnom olimpijskom odboru. Ništa manje razočaran nije bio ni predsjednik Saveza Paolo Azzi, koji je ostao šokiran viđenim:

- Nikad nisam vidio ništa slično. Filippo Macchi je pravi pobjednik i uskraćeno mu je zlato koje je zaslužio - zaključio je.

Linker
17. rujan 2024 07:31