LUKA GERLANC/CROPIX
VELIKA ŠTETA

Slavna hrvatska braća objasnila zašto su diskvalificirani: ‘Živjet ćemo s ovime uvijek, to je najveći mogući penal‘

Braća Šime i Mihovil Fantela diskvalificirani su u plovu za medalje klase 49er, čime su ostali bez prilike za odličje
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 16:58

Ništa od medalje u Marseilleu za braću Fantela. Makar se u prvu ruku sve učinilo dobro, naknadno im je došla poruka da su prestupili na staru i eliminirani su dok još nisu stigli do prvog okreta. Šteta.

Krenuli su kao treći, Irce, Poljake i Urugvajce suci su vratili na start zbog preuranjenog juriša. Išlo je OK, povukli su Španjolci, naši su mijenjali stranu i negdje u tom trenutku im je došla loša vijest - ništa od nade u medalju u Marseilleu. Prestupili su na startu. Događa se u jedrenju, nažalost.

- Izletili smo, to se ne bi smjelo raditi, jer je to najveći mogući penal, čak i ako si posljednji u medal raceu imaš šansu za nešto, duple bodove. Ništa, razočarani smo malo, bili smo blizu, imali smo priliku, ali možemo biti ponosni s ostvarenim finalom. Živjet ćemo s tom diskvalifikacijom uvijek, ali tako je kako je - kaže Šime Fantela.

Već u startu je nastao problem, makar je dan prije sve bilo OK?

- Greška je bila na startu, realno nakon koje nije bilo izgleda za medalju. Morali smo toga nakon morali tri broda ići naprijed. Mislili smo da nismo vani, da smo ipak ušli, jer zastava dugo nije dolazila, ali je zastava s gumenjakom stigla do nas i to je bio kraj.

Što biste promijenili?

- Sve smo dali od sebe, došli smo blizu maksimuma. Iscrpljeni smo dobro i sada ćemo morati dobro odmoriti.

Uključio se i Mihovil.

- Dalje, ne razmišljam sad, vidjet ćemo. Svašta smo prošli, došla je nova oprema, Šime se zimus razbolio, to nas je bacalo iz ritma, ali dobro, sve smo prošli, došli ovdje do kraja i tako je, kako je…

Budućnost?

- Teško je to reći u ovom trenutku, to nije samo za reći, pa rekli smo i to je to. Jedrenje se jako brzo razvija, jako je skup sport, a što se tiče djece mi ćemo ih uvijek imati. Nadam se da ćemo nekog i mi uspjeti povući za sobom, jer je gušt - zaključio je Šime Fantela.

U četvrtak je bilo kreni - stani - kreni - stani i - ‘ajte doma. Svi su se nadali boljem vjetru u petak, s prirodom je to uvijek samo nada. I bio je bolji makar ne idealan, desetka negdje.

Sjajno su u četvrtak najavili da bi petak mogao biti zanimljivi Miho i Šime. Prvi put nakon kreni - stani, vjetar od 10 čvorova nije bio za počastit se. Ušli su utrku za odličje sa šestog mjesta, brisano im je 15. iz drugog plova. Uglavnom, sedam posada bilo je u borbi za medalje, među njima i naši aduti. Kombinacija jako puno, čak i ona da s pobjedom ne bi došli do odličja. Loše su startala braća Fantela, ali je šef Šime na vrijeme skrenuo kako treba i “ulovio vitar”, pa su do prvog okreta došli kao treći, onda je plov prekinut zbog lošeg vjetra.

Pa čekaj, pa opet kreni. Nizozemci su poletjeli na startu, naši su ih slijedili. Nizozemci su okrenuli prvi, Šime i Miho treći, čak se Šime i okupao. I onda kod drugog okreta opet stalo, kao da je netko isključio vjetar. Nije išlo tog četvrtka.

I onda je taj nesretni petak pokvario sve. Dok su drugi jedrili, Šime i Mihovil su se vratili na kopno. I krenuli prema Los Angelesku, ako se Šime ne predomisli.

KLASA 49er

1. Botin le Chever - Trittel (Španjolska) 70

2. McHardie - McKenzie (Novi Zeland) 82

3. Barrows - Henken (SAD) 88

4. Dickson - Waddilowe (Irska) 91, 5. Buksak - Wierbizki (Poljska) 93, 6. Lambriex - Van der Werken (Nizozemska) 99, 7. Peters - Stteritt (Velika Britanija) 99, 8. Schneiter - de Planta (Švicarska) 104, 9. Š. FANTELA - M. FANTELA (Hrvatska) 107, 10. Umpiere - Diz (Urugvaj) 110.

Šime, 49er je ljudima brod kao i onaj u 470, ali postoji velika razlika?

- To vam je otprilike kao kada reli vozač pređe u formulu 1 ili pak kada u gimnastici konja s hvataljkama zamijetite ručama. Nemoguće je vući paralele i uspoređivati te stvari. Masa je detalja koji idu uz sve to, to je natjecanje, borba, tu i najmanji detalj može presuditi i koncentracija mora biti savršena, odluke pravovremene. Brod je važan, mi smo prije mjesec dana dobili novi, isprobali, sve je OK. To su stvari koje traže vrijeme, puno treninga, puno različitih situacija. Svako regatno polje nosi svoje, tako i ono koje smo imali u Riju, i u Tokiju i ovo u Marseilleu. Bili smo, radili smo na njemu, zapisivali, pamtili... Odgode nas ne mogu izbaciti iz takta, to je jedrenje - kaže Šime Fantela, kapetan broda na svojim petim Igrama. (drp)

Linker
02. kolovoz 2024 17:17