Simone Biles, Rebeca Andrade i Jordan Chiles

 LOIC VENANCE Afp
SPORNE SEKUNDE

Snimka s Netflixa rješava jednu od najvećih drama iz Pariza? Borba za medalju još nije gotova

Nakon što je CAS poništio rezultate olimpijskog finala partera, priča će dobiti nastavak pred Švicarskim federalnim sudom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. rujan 2024. 07:39

Iako je od završetka Olimpijskih igara u Parizu prošlo više od mjesec dana, repovi koji su ostali iza finala partera za gimnastičarke i dalje se vuku. I bit će tako još neko vrijeme, to je sasvim sigurno, a glavno je pitanje kod koga će na kraju priče završiti brončana medalja koja je jednom već promijenila vlasnicu.

Podsjetit ćemo da su prva dva mjesta u Bercyju pripala dvjema najboljim gimnastičarkama današnjice - zlato je osvojila Brazilka Rebeca Andrade (14,166), a srebro američka superzvijezda Simone Biles (14,133). S njima je na postolju bila još jedna Amerikanka, 23-godišnja Jordan Chiles, a ta je slika tih dana obišla svijet i stekla veliku popularnost. Kako zbog toga što su dvije sunarodnjakinje na upečatljiv način odale počast pobjednici, tako i zbog činjenice da je to bilo prvo postolje u olimpijskoj povijesti s tri gimnastičarke crne boje kože. Međutim, nekoliko dana kasnije je Sportski arbitražni sud (CAS) odlučio da je to što smo vidjeli zapravo bila - obmana.

Naime, kad su izašli prvi rezultati u dvorani Bercy, na trećem je mjestu bila Rumunjka Ana Barbosu (13,700), četvrta je bila njezina sunarodnjakinja Sabrina Maneca-Voinea (13,700), a tek peta Jordan Chiles (13,666). Odmah po objavi, trenerica američke reprezentacije Cecile Landi uložila je prigovor, procijenivši da su suci krivo upisali početnu ocjenu za Chiles. To je potvrdio i pregled snimke, pa je Amerikanki startna ocjena povećana za 0,1 bod, čime joj je i ukupna ocjena narasla na 13,766, a to je značilo i skok na treće mjesto.

image

Ana Maria Barbosu

DANIEL MIHAILESCU Afp

To je, međutim, bio samo početak problema i sapunice kojoj se zasad ne nazire kraj. Rumunji su uložili žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei koji je presudio da se rezultati moraju vratiti na prvu varijantu, ali ne zbog pogreške pri ocjenjivanju, već zbog toga što američka delegacija navodno nije podnijela žalbu unutar jedne minute, već je zakasnila četiri sekunde. Takvu su odluku prihvatili Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodna gimnastička federacija, pa je Barbosu naknadno primila broncu na maloj svečanosti u svojoj domovini.

Trenerica s mikrofonom

Amerikanci su se, dakako, žalili na presudu i priložili snimku na kojoj se navodno vidi kako je Landi uložila prigovor nakon 47 sekundi. CAS je to odbio, objavivši kako priznaje samo dokaz službenog mjeritelja vremena Omege. Priča tu, ipak, ne završava jer je Chiles sa svojim odvjetnicima ovaj tjedan podnijela žalbu višoj instanci, Švicarskom federalnom sudu, a pobjedu bi joj u konačnici mogao donijeti - Netflix.

Naime, poznati servis za streaming je prije Olimpijskih igara objavio prvi dio dokumentarne serije Uspon Simone Biles, a scene za drugu sezonu snimane su tijekom pariških natjecanja. Produkcijska kuća Religion of Sports koja stoji iza filma, i njezina direktorica Katie Walsh, dobili su posebnu dozvolu za snimanje u Bercy Areni i pritom su koristili tri kamere, a američka trenerica Landi cijelo je vrijeme na sebi nosila mikrofon. U gomili materijala Walsh i njezini suradnici pronašli su i snimku koja bi mogla biti krunski dokaz u korist Chiles.

Prema dokumentima koji su predani Švicarskom federalnom sudu, na snimci se vidi kako Landi prilazi sudačkom stolu i traži ispitivanje početne ocjene (u gimnastici je službeni izraz inquiry) dodijeljene njezinoj gimnastičarki.

“Inquiry for Jordan”, čuje se kako govori Landi točno 49 sekundi nakon što je objavljen rezultat Jordan Chiles, a nakon toga ponavlja isti izraz, također unutar traženih 60 sekundi.

Ad hoc arbitražni proces

Kako smo spomenuli, CAS nije prihvatio raniju snimku koju su priložili Amerikanci, ali slučaj je sada na višoj instanci. Iako se video smatra ključnim dokazom u novoj žalbi, u njoj je navedeno još nekoliko detalja koji dovode u pitanje odluku CAS-a. Jordanini odvjetnici tako tvrde da je CAS tri dana slao informacije o slučaju na pogrešne ili zastarjele e-mail adrese u Američkom gimnastičkom savezu (USAG) i Američkom olimpijskom odboru (USOPC), uključujući adrese ljudi koji više i ne rade u tim institucijama.

Kad je obavijest o otvaranju istrage konačno došla do dužnosnika USAG-a i USOPC-a, ostalo im je manje od 24 sata da pronađu pravnog zastupnika, te da ta osoba pročita cijeli spis slučaja, pripremi i podnese očitovanje te se pripremi za saslušanje pred CAS-om.

Jordanini odvjetnici smatraju i da je predsjednik arbitražnog vijeća CAS-a Hamid G. Gharavi bio u “ozbiljnom sukobu interesa”. Riječ je, naime, o odvjetniku sa sjedištem u Francuskoj koji od 2016. zastupa rumunjsku vladu pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova, što bi njegovoj tvrtki mogao donijeti milijune dolara. Gharavi je na početku saslušanja pitao ima li tko kakvih prigovora, ali tadašnji odvjetnik američke strane Paul Greene nije reagirao jer zbog spomenutog kašnjenja u pripremi slučaja nije bio upoznat s Gharavijevom vezom s rumunjskom vladom.

- Hoće li svi stajati po strani dok se olimpijki koja je sve učinila ispravno oduzima medalja zbog temeljne nepravde u ad hoc arbitražnom procesu? Odgovor na to pitanje trebao bi biti - ne. Svaki dio Olimpijskih igara, uključujući arbitražni proces, trebao bi se zalagati za poštenu igru - poručio je Maurice M. Suh, odvjetnik američke gimnastičarke.

Uz reprezentativnu je kolegicu čvrsto stala i najveća gimnastičarka današnjice Simone Biles koja je u nedavnom intervjuu za People istaknula:

- Mislimo li da je provedena ispravna procedura kako bi se došlo do ove presude? Ne. To je razlog zašto tražimo pravdu za Jordan i zašto ćemo je nastaviti podržavati.

Linker
21. rujan 2024 07:39