Nebojša Đurič, Ruzhdi Ruzhidi i Zamir Škakov

 

 Kenichiro Ogane/aflo/profimedia
POVUKAO SE SA IGARA

Srbin doživio traumu, sad mu je vraćeno srebro iz Pariza: ‘Jedna od najvećih krađa i prevara‘

Nebojši Đuriću ipak će biti vraćena srebrna medalja u bacanju kugle
Piše: SNObjavljeno: 04. rujan 2024. 07:33

Srpskom paraolimpijcu Nebojši Đuriću bit će vraćena srebrna medalja osvojena u bacanju kugle na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu. Odličje mu je prethodno oduzeto odlukom organizatora, koji su kao razlog naveli neadekvatnu opremu.

Đurić je osvojio srebro hicem od 19.98 metara, no stožer iranskog predstavnika Zafara Zakera uložio je žalbu jer su Srbinova invalidska kolica navodno bila neispravna. Đurić je dosta loše podnio ono što smatra nepravdom.

- Ovo je vjerojatno jedna od najvećih krađa i prevara u povijesti paraatletskog sporta. Došao sam kao sedmi ili osmi favorit, na kraju sam čudom i krvavim radom osvojio medalju. Zahvalio bih čitavoj naciji te našim obiteljima i prijateljima koji su nas bodrili - kazao je za susjedne medije nakon diskvalifikacije.

U ponedjeljak se revoltirani Đurić odlučio povući s Igara premda je još mogao nastupati u bacanju diska u kategoriji F56. Iz Paraolimpijskog komiteta Srbije (POKS) rečeno je da je to učinio "proživljene traume nakon oduzetog srebra". Istovremeno je POKS krenuo u bitku za povratak medalje, a pokazala se uspješnom. Svjetska paraatletska organizacija potvrdila je da će Đurić ipak biti srebrni.

- Javio sam njegovom treneru, jako se obradovao. Svi smo presretni - kazao je Bojan Jaćimović, generalni tajnik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Krivima za dramu su se, dakle, ispostavili neporezni organizatori, jer očito je naknadno utvrđeno da s Đurićevim invalidskim kolicima nije bilo nikakvih problema, što je od početka tvrdio i njegov trener Miloš Zarić.

Linker
05. rujan 2024 10:35