THOMAS COEX Afp
STRAŠAN TIM

Šteta što je Hrvatska ispala, ali bolje nego da smo išli na njih: Taj rukomet ne može pratiti baš nitko

Za njih je čak i Francuska ovdje bila prespora. Taj rukomet trenutno ne može pratiti baš nitko
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 18:55

Danska je dominantno osvojila naslov olimpijskog pobjednika. Osam utakmica, osam pobjeda, 13 razlike u finalu protiv Njemačke, osam razlike protiv Francuske u prvom krugu natjecanja. Tom zasluženom pothvatu malo se što treba dodati.

Ovdje je osam zemalja imalo i mušku i žensku selekciju, a samo je jedna ušla u oba polufinala – Danska. I osvojila dvije medalje, rukometaši zlato, rukometašice broncu. Danska je lider svjetskog rukometa danas.

Najveća razočaranje turnira su Francuzi koji su ispali u četvrtfinalu nevjerojatnim porazom od Njemačke koja je pak zbog toga najveće iznenađenje turnira. Malo manje neugodno iznenađenje smo mi. Nismo bili dobri, nismo imali momčad za olimpijski turnir i evidentno je da nešto moramo pokušati učiniti u skoroj budućnosti kada nas čeka SP kojem smo domaćini s Danskom i Norveškom.

Od rukometa su se oprostila tri velika majstora, Stine Oftedal istina samo od reprezentacije, dok su karijeru završili Nikola Karabatić i Mikkel Hansen, a bez takva tri lika rukomet će u godinama koje slijede sigurno biti siromašniji. Ako je netko obilježio turnir onda je to svakako norveška vratarka Katrine Lunde. Žena ima 44 godine, brani na turniru preko 40 posto lopti, bila je najbolja kada je Norveška osvojila svoje prvo olimpijsko zlato u Pekingu prije 16 godina. I sada je ponovo tu - najbolja. To je doista svjetski pothvat.

Vratit ćemo se još malo Dancima, Sada imaju pet olimpijskih rukometnih zlata, rukometašice tri, rukometaši dva. Očito, sjajno rade taj rukomet u Danskoj. Makar mi nikad nisu i neće biti omiljeni, treba skinuti kapu svim tim sjajnim rukometašima koji dolaze sa sjevera. Nikolaj Jacobsen sada je novi Ulrik Wilbek i Jan Pytlick. Sagradio je strašan tim. Pazite oni su doma ostavili Madsa Mensaha koji je igrao za sva zlata do sada, došli su bez ozlijeđenog Hoxera i Madsena, a to su dva najbolja strijelca Lige prvaka. Nisu na popis stavili vratare Mollera, Greena, Jensena, ozlijedio im se na turniru Hald, stavili su Jorgensena na crtu, a Jorgensen je postao najbolji pivot Igara. To je silna kvaliteta i ako kažemo da Jacobsen ima dvije reprezentacije koje bi se mogle boriti za medalju, nećemo pretjerati. A trebalo je to stvoriti. To bi valjalo naučiti, kako.

I ono vrlo važno, sve su to igrači koji još mogu igrati barem jedan olimpijski ciklus, osim možda Laugea koji bi se kao Miki Hansen od kojeg su počeli svi njihovi uspjesi, mogao povući. Mogao bi i Niklas Landin, ali Nielsen je već sad najbolji na svijetu. I zato ćemo se malo vratiti na nas i reći koliko god je šteta da smo ispali, bolje i tako nego da smo ovakvi otišli na Dansku u četvrtfinalu.

Na Euru Francuska – Danska – Švedska, sada Danska - Njemačka - Španjolska. Sve se mijenja osim Danaca koji su ovdje igrali svoj trći uzastopni finale, a možda i nije posljednji uzastopni sudeći prema onom što vidimo. Za njih je čak i Francuska ovdje bila prespora. Taj rukomet trenutno ne može pratiti baš nitko.

Mathias Gidsel i Nikolaj Jacobsen: Stvarno smo dobri

Mali je stvarno avion. Brz poput rakete. Ni jak, ni visok, ali noge… Danci prije njega nikad nisu imali takvog. Toliko je dobar da i kada ne igra obranu Jacobsen ne pomišlja prekrižiti ga. Prekrižio je radije Lindberga koji je u karijeri napravio puno više.

- Bio je to savršen dan za nas. Pobijediti Njemačku u finalu tako govori da smo dobri. Uvijek imam osjećaj da se protivnik može vratiti, jer igramo u nečem stvarno velikom, ali vidio sam u drugom dijelu da ne mogu.

Pitali su ga za danske lidere?

- Mikkel (Hansen) i Niklas (Landin) učinili su puno za danski rukomet u posljednjih 20 godina, tako da sudjelovanje u završetku njihove ere zlatnom medaljom znači puno za cijelu skupinu, za danski rukomet i Dansku. Sada mi mladi imamo zadatak to preuzeti. Ako možemo to učiniti upola dobro kao ova dva momka, onda ćemo to učiniti stvarno dobro.

Nikolaj Jacobsen, izbornik Danac je dodao:

- Htjeli smo izaći i odigrati utakmicu života i mora se reći da jesmo. Dakle, fantastično da možete dati rezultate na tako visokoj razini čak i pod pritiskom – prvi put oduševljenje je pokazao izbornik. (drp)

Gidsel MVP

IHF je i na kraju muškog rukometnog turnira izabrao najbolje. MVP je Danac Mathias Gidsel ujedno i najbolji strijelac olimpijskog turnira sa 62 gola. Sedmorku turnira čine na golu Niklas Landin (Danska), na lijevom krilu Dani Fernandez (Španjolska), na desnom Blaž Janc (Slovenija). Pivot je Lucas Jorgensen iz Danske, a vanjsku liniju čine s lijeva na desno Danac Simon Pytlick, Nijemac Juri Knoor i još jedan Nijemac Renars Uscins. (drp)

Linker
05. rujan 2024 22:44