Barbari Matić predviđa se zlato

 JAKOV PRKIĆ/Cropix
SPREMA SE ŽETVA?

Stigla velika prognoza za Hrvatsku: Osvajamo devet medalja u Parizu, najavljena i senzacija

Gracenote predviđa da će zlata osvojiti Barbara Matić, braća Sinković te Giovanni Cernogoraz
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 17:57

Groznica nogometnog Eura je popustila, barem za navijače hrvatske reprezentacije, pa je sve lakše prebacivati fokus na najveći sportski događaj 2024. godine. Malo manje od četiri su tjedna do početka Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja - 11. kolovoza). Liste sudionika se finaliziraju, Hrvatska je zasad na 65 fiksnih sportašica i sportaša. Za potencijalni porast broja hrvatskih predstavnika čekaju se ovotjedne kvalifikacije košarkaša u Pireju.

Kako se bliži svečanost otvaranja na Seini (domaćini još nisu odustali unatoč sigurnosnim zahtjevima), tako se samim time množe i prognoze osvajača medalja. Tradicionalno je u tome najopširniji Gracenote, američki brend u vlasništvu tvrtke za informacije, podatke i mjerenja tržišta Nielsen Holdingsam.

Uglavnom, Gracenote je objavio, a mi prenosimo virtualnu ljestvicu medalja prema kojoj će Hrvatska na Olimpijskim igrama u Parizu osvojiti devet medalja, od toga tri zlata, jedno srebro i pet bronci. U skladu je to s trendom postavljenim prije 12 ljeta u Londonu. I tada i 2021. u Tokiju osvojena su tri zlata, a između tih Igara bio je Rio de Janeiro s pet najsjajnijih odličja. I po ukupnom broju medalja Pariz bi trebao dati Hrvatskoj druge najuspješnije Igre. U Londonu je bilo šest medalja, u Riju deset, u Tokiju osam.

image

Giovanni Cernogoraz

Vlado Kos/Cropix

Hrvatski zlatnici prema ovoj bi projekciji bili dvostruka svjetska prvakinja u judu Barbara Matić, olimpijski pobjednik iz 2012. trapaš Giovanni Cernogoraz te povratnici u dvojac, dvostruki olimpijski prvaci braća Valent i Martin Sinković.

Barbara Matić je već godinama u vrhu svjetskog juda, na pariški tatami zakoračit će kao prva nositeljica i vodeća na svjetskoj renking-listi i nije nikakvo čudo da je i u svijetu smatraju favoritkinjom za zlato. U streljačkim krugovima gotovo isti status ima i Giovanni Cernogoraz koji je prošle godine u ovoj disciplini postao i svjetski prvak, prvi put u karijeri. Braća Sinković su se baš zbog zaključka da će na taj način imati veće šanse za zlato odlučili iz dvojca na pariće, u kojem su bili najbrži u Tokiju, vratiti u dubl. Nakon povratka u staru disciplini još nisu osvojili zlatnu medalju, ali postoji li ljepše mjesto za novi prvijenac od olimpijske regate?

image

Barbara Matić

GABIJUAN/EJU

Procjena za hrvatskog osvajača srebrne medalje nas je najviše iznenadila, iako se on ne bi složio s time jer je još prije 12 mjeseci najavljivao da u Pariz ide "po medalju". Gabrijel Veočić bit će jedini hrvatski boksač na turniru. U poluteškoj kategoriji je prošle godine osvojio srebro na Europskim igrama, a ove godine se zbog njegovih pobjeda u Beogradu intonirala "Lijepa naša" na kraju Europskog prvenstva.

Brončane medalje bi prema ovoj analizi za Hrvatsku trebali osvojiti Sandra Perković (atletika, disk), Tin Srbić (gimnastika, preča), Lena Stojković (taekwondo, do 49 kg), Marko Golubić (taekwondo, do 80 kg) i vaterpolisti koji su u siječnju i veljači ove godine postali svjetski prvaci i europski doprvaci.

image

Martin i Valent Sinković

Facebook/Braća Sinković

Nismo imali priliku dobiti na uvid prognoze za preostale sportove i discipline iz pariškog olimpijskog programa, ali prema našim procjenama Hrvatska ima još kandidata za medalje: branitelji naslova iz Tokija teniski par Mektić/Pavić, zatim možda i mješoviti par Vekić/Pavić (ako se prijave), biciklist Marin Ranteš, jedriličar Filip Jurišić koji je legitimni nasljednik Tončija Stipanovića, a možda i treći predstavnik u taekwondou, Ivan Šapina, koji je 2019. i 2023. osvajao medalje na SP-u.

Prema broju osvojenih medalja Hrvatska bi bila na diobi 27. mjesta, a na ljestvici odličja koja se određuje prema zlatima na 30. mjestu.

image

Gabrijel Veočić

Cropix

Sjedinjenim Američkim Državama prognozira se da će osmi put zaredom završiti na prvom mjestu ljestvice medalja; predvidjeli su im 123 odličja, deset više nego u Tokiju. Slijedi Kina s 87 medalja, zatim Velika Britanija, domaćin Francuska i Australija. Top 10 nadopunili bi Japan, Italija, Njemačka, Nizozemska i Republika Koreja. Inače, Gracenoteova virtualna ljestvica medalja je statistički model koji se temelji na rezultatima s prethodnih olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i natjecanja svjetskih kupova.

Linker
02. rujan 2024 10:44