Igor Štimac

 KARIM JAAFAR Afp
INDIJSKI NOVINARI

‘Štimac nije baš najbolji trener. Ljudi nisu imali ništa protiv toga da mu se da otkaz‘

Porazgovarali smo o bivšem izborniku tamošnje nogometne reprezentacije
Piše: Ivan Renić iz ParizaObjavljeno: 26. srpanj 2024. 10:58

Prva stanica naše olimpijske avanture bio je press centar gdje nam je u oko brzo upala ekipa nasuprot nas. Dvadesetak indijskih novinara kuckalo je u svoje laptope. A nama je odmah sinula ideja. O čemu ćeš pričati s Indijcima nego o Igoru Štimcu. Sada već bivši izbornik tamošnje nogometne reprezentacije i dalje je aktualna tema toj zemlji. Brzopotezni ‘hello, Igor Štimac?‘ i priča je potekla.

Prvi sugovornik bio nam je dr. Vimal Mohan, novinar i urednik indijske kuće NDTV.

- Što je bio najveći problem? Vrlo jednostavno. Da pitaš bilo koga u Indiji da ti nabroji prvih 11, nitko ne bi znao. Ma ne bi ni petoricu. Taj čovjek stalno je vrtio igrače, mijenjao, rotirao. Više se nije znalo tko igra, a tko ne igra. Nitko nije mogao predvidjeti sastav, ni izbliza - priča nam Vimal.

image

dr. Vimal Mohan

Ivan Renić

Onda, je li ljudima drago što je otišao ili nije?

- Većina nije imala ništa protiv otkaza Igoru. Pogotovo nakon neuspjeha u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. To je bilo postavljeno kao glavni cilj i nije ispunjeno.

image

Mihir Satyen

Ivan Renić

Upućuje nas doktor na kolegu koji je specijalist za nogomet u Indiji. Mihir Satyen mu je ime, novinar je The Indian Expressa.

- Krenimo prvo s dobrim stvarima. Igor je izrekao puno točnih tvrdnji. Detektirao je najvažnije probleme. Nikad nije imao puno vremena s reprezentacijom da se uigraju, izgrade nekakav sustav. Pripreme su uvijek trajale kratko i brzo su dolazile utakmice. Ali sve je to Igor znao i prije nego što je došao.

Štimcu se jedna stvar najviše zamjera...

- Bio je sjajan motivator. Znao je itekako galvanizirati momčad, ali mislim da taktički i nije najbolji trener. U utakmicama se to vidjelo po njegovim reakcijama kada stvari ne bi krenule u željenom smjeru. Jednostavno nije znao što učiniti. Trošio bi vrijeme i energiju na svađanje sa sucima. Često se svađao i s ljudima iz Saveza. Na kraju to nije dobro izgledalo.

Linker
30. srpanj 2024 16:43