ARIS MESSINIS Afp
ČETVRTO KOLO

Šveđani nanijeli Hrvatskoj najteži poraz u povijesti Olimpijskih igara, našim rukometašima visi četvrtfinale

Hrvatski rukometaši nikada nisu primili ovoliko golova na Olimpijskim igrama
Piše: Niko Matičević, Dražen PinevićObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 15:41

HRVATSKA - ŠVEDSKA 27:38

HRVATSKA: Kuzmanović, Mandić; Mihić 2, Duvnjak 3, Šoštarić 4, Klarica, Srna, Šarac 2, Cindrić 5, Grahovac, Lučin 2, Martinović 8, Šipić 1, Načinović

ŠVERDSKA: Palicka 2, Thulin; Carlsbogaard 4, Darj, Moller 2, Karlsson 5, Wanne, Pellas 9, Lagergren 5, Edvardsson 3, Bergendahl 1, Sandell 3, Wallinius 4, Gottfridsson


Četvrta utakmica u Parizu i drugi poraz. Ranjena Švedska, jako ranjena Švedska nas je doslovno razbila. Izgledali smo dobro prvih 20 minuta dok nas je držao Kuzmanović svojim obranama, a onda smo se raspali i svojim brzim rukometom Švedska je apsolutno dominirala. Teško je bilo što dobro dodati. Činjenica da jako osciliramo, da to više nije novost na ovakvim turnirima i očito postoji neka kvaka koja se mora riješiti drugačije. Probali smo s trenerom, ali čini se da to nije baš sve. Čini se...

Nakon lošeg starta u kojem smo jedva dobili Japan i izgubili glatko od Slovenije, pobjeda nad Njemačkom vratila nam je krv u obraze, pa smo Švedsku dočekali s više optimizma. Šveđani su imali dosta problema s ozljedama koje im diktiraju jako puno toga, pa makar su treći na svijetu nisu bili neki posebni favoriti protiv nas. Gottfridsson im je kažnjen zbog brutalnog starta na Bombaču protiv Slovenije, Nilssona nema, Claar i Pettersson ne mogu zbog ozljeda, pa su nekako ipak strpali Maxa Darja, ubacili Edwardssona kao srednjaka za spomenutu dvojicu, inače najboljih igrača Švedske. Imao je Solberg samo 13 igrača na raspolaganju u utakmici s nama.

image
ARIS MESSINIS Afp

Dobro smo krenuli, prvih 20 minuta vjerojatno najbolje na ovim Igrama. Jedna izmjena obrana – napad, Grahovac za Duvnjaka, ali ono najvažnije Dominik Kuzmanović u novom ekstra izdanju. On je najzaslužniji što smo na staru poveli 6:2, a Šveđani se još nisu ni snašli. Brzo smo realizirali našu prednost, ali nažalost nismo je održali u prvom dijelu.

Švedska je došla do daha, dovela utakmicu 6 na 6 i onda je proradila njihova obrana, Palicka je nadoknadio ono što je na startu napravio Kuzmanović i mi smo pomalo padali. Nije više bilo lakih golova i Švedska je polako stizala. Obrana im je dala polet, brzo su realizirali napade, naša obrana je počela ispadati u igri jedan na jedan i nije bilo spasa. Švedska se razigrala, čak je s dosta rizika inzistirala na brzoj realizaciji što nama nije odgovaralo. I nakon naših +4 do kraja poluvremena je bilo +3 za Švedsku. To je baš veliki preokret koji nam se ne bi trebao događati. Kod takvog rezultata uvukla se nesigurnost, pa dekoncentracija, pa smo primili gol opet sa sirenom, što je stvar koja nam se ponavlja.

image
ARIS MESSINIS Afp

Palicka je nastavio biti nesavladiv i razbila nas je Švedska već na startu drugog dijela. Opet su brzo realizirali napade, nakon dva – tri dodavanja, mi za tu brzu igru ponovo nismo imali rješenja. Odmah na startu drugog dijela napravili su nam 5-0 i tu je utakmica bila gotova, jer Švedska nije Japan da bi se stizala takva razlika. Odlično su reagirali mladi švedski igrači koji nisu ni trebali biti tu – Edwardsson i Moller, a Karlsson je očekivano dobro nadoknadio Petterssona. Nije se ni osjetilo da nema Gottfridssona i Clara.

Naša obrana u nastavku nije ni postojala, bilo je samo pitanje kako će to sve završiti, a Šveđani su si baš dali gušta i rastrčali se, jer iskreno rečeno s dva boda i s toliko problema ući u ovu utakmicu nije im bilo lako. A bez obrane ne možeš ni pokušati nešto stići. A mi otkad smo prešli u minus samo smo padali i padali.

image
ARIS MESSINIS Afp

Na našu tugu Švedska je imala priliku za +10, ali nije uspjela jer ih je zaustavio sjajni Kuzmanović. Drugi dio je počeo Mandić, pa se Kuzmanović vratio, jer je bilo teško poloviti konce. I on je usporio taj naš potop. Čovjek je imao 14 obrana, a mi smo izgubili toliko razlikom. Tome se baš ništa ne treba dodati. A onda je Švedska ipak uspjela u 55. minuti doći na +10 (34:24). I završilo je žalosnih 11 razlike.

Sa Španjolskom ćemo u nedjelju kako stvari stoje igrati za prolaz. Jako opasna utakmica

KRAJ UTAKMICE

Hrvatska je sjajno ušla u utakmicu, ali je nakon toga stala. Švedska je bila puno bolja od Hrvatske u svakom segmentu i na kraju zasluženo visoko slavila. Rukometašima sada ostaje utakmica protiv Španjolske gdje će tražiti prolazak skupine.

59. Carlsbogaard ponovno odvodi Švedsku na deset golova prednosti. Igra Hrvatske u obrani je danas jednostavno ispod svake razine.

59. Šarac zabija svoj prvi pogodak na Olimpijskim igrama. Uzima loptu u obrani i iz kontre zabija drugi. Barem nešto pozitivno iz ove utakmice.

58. Obrana Palicke, Pellas bježi u kontru i na prazan gol zabija za +11.

image
ARIS MESSINIS Afp

57. Sedmerac za Švedsku i dvije minute za Grahovca. Sedmerac je realizirao Pellas. Ovo se pretvara u katastrofu.

56. Mihić smanjuje rezultat na jednoznamenkasti zaostatak.

55. Švedska ima deset razlike. Tko bi mislio da ćemo to napisati nakon prvih deset minuta. Hrvatska se u potpunosti raspala te joj prijeti najteži poraz u povijesti na Olimpijskim igrama.

55. Stvari odlaze iz loših u gore. Cindrić je nakon udarca nezgodno pao, a Palicka je preko cijelog terena zabio svoj drugi gol na utakmici.

53. Martinović smanjuje rezultat na minus osam.

51. Karlsson je ostao u potpunosti sam na desnom krilu. Prvotno mu je ispala lopta, ali je bio toliko sam da ga unatoč tome niti jedan hrvatski igrač nije stigao pokriti.

50. Nastavljaju Šveđani nemilice trpati. Sandell zabija s jedne strane, Cindrić ekspresno vraća.

48. Švedska s igračem manje zabija. Karlssona dolazi do svog već petog pogotka. Srna s druge strane radi probijanje i lopta je ponovno kod Šveđana.

47. Cindrić si je sam stvorio prostor za udarac i realizirao. Lijepa sada njegova dionica.

46. Martinović je najbolji pojedinac Hrvatske u ovoj utakmici. Sedmi njegov pogodak.

46. Ista priča iz napada u napad. Karlsson ostaje nečuvan na desnom krilu i zabija već 29. gol Švedske.

44. Duvnjak sada gubi loptu, a Palicka nakon silnih obrana postiže i gol. Cindrić s druge strane smanjuje rezultat.

44. Hrvatska ponovno prelako prima gol. Pellas je ostao sam na krilu i ponovno je to +8.

43. Duvnjak "s poda" zabija za povratak na minus sedam. Gol razlika bi mogla biti jako važna pa nije svejedno kojim će točno rezultatom završiti ovaj susret.

41. S druge strane, obrana i dalje ne djeluje dobro. Lagergren ponovno zabija za devet golova prednosti. S druge strane, Martinović ekspresno zabija.

41. Sada ne ide niti iz sedmerca. Šoštarićev udarac brani Thulin.

40. Nikola Grahovac je iznudio sedmerac za Hrvatsku.

40. Nova greška Hrvatske. S obzirom na to da je Hrvatska igrala bez vratara, Lagergren je zabio na praznu mrežu.

39. Pellas realizira i treći sedmerac. Švedska je sve bliže pobjedi.

38. Martinović griješi, a Šveđani jure u kontru. Epilog svega, sedmerac za Švedsku.

37. Duvnjak sada nosi Hrvatsku na svojim leđima. Novi njegov gol za povratak na -6.

36. U obrani curi na sve strane. Edvardsson zabija za osam razlike. Duvnjak u napadu preuzima odgovornost i postiže prvi hrvatski gol u nastavku.

35. Hrvatsku uništava Palicka. Upisuje već 12. obranu sjajnom obranom Lučinovog udarca.

34. Ne ide pa ne ide. Sam je ostao Šoštarić, ali Palicka još jednom sjajno brani. Lagergren s druge strane zabija za sedam razlike Švedske.

Izbornik Sigurðsson je pozvao minutu odmora na kojoj je poludio na svoje igrače. Ne može Islanđanin biti zadovoljan viđenim.

33. Raspada se sada Hrvatska. Karlsson zabija za pet golova prednosti, a Hrvatska brzo gubi loptu. To koristi Carlsbogaard koji zabija za +6. Situacija za hrvatske rukometaše polako postaje bezizlazna.

31. Palicka je nastavio gdje je stao krajem prvog dijela. Brani udarac Lučina. S druge strane, Pellas odvodi Švedsku na četiri gola prednosti.

31. Krenulo je drugo poluvrijeme. Sretno Hrvatska!

KRAJ POLUVREMENA

Hrvatska je sjajno ušla u utakmicu te na krilima Kuzmanovića pobjegla na četiri gola prednosti. Švedska se postepeno vraćala, a Hrvatska je kako je vrijeme odmicalo djelovala sve lošije. To se odrazilo i na konačnom rezultatu te Švedska s čak tri pogotka prednosti odlazi na predah.

image
ARIS MESSINIS Afp

30. Desetak sekundi prije kraja poluvremena Martinović zabija za 15:17. Nisu hrvatski rukometaši uspjeli izdržati te golom Bergendahla ponovno padaju u zaostatak od tri gola.

29. Palicka brani zicer Mihića, a s druge strane Carlsbogaard zabija za 16:13. Šoštarić ekspresno vraća Hrvatsku na minus dva, a Wallinius još brže vraća Šveđane na plus tri. Obrana Hrvatske previše dopušta.

29. Loše sada Hrvatska izgleda u fazi obrane. Lagergren lakoćom pronalazi prostor i zabija za 15:13.

28. Odgovara Hrvatska. Svoj drugi gol zabija Cindrić.

28. Bježi Švedska na dva razlike. Moller je ostao sam na crti i lakoćom zabio.

27. Što je radio Kuzmanović na početku, sada radi Palicka. Šveđanin je obranio udarac Duvnjaka i upisao svoju sedmu obranu.

27. Pellas sigurno realizira sedmerac za novo vodstvo Švedske.

27. Sedmerac za Švedsku i dvije minute za Lučina. Teška sada situacija za Hrvatsku.

26. Martinović se ponovno probudio. Iz četvrtog udarca zabija svoj četvrti gol za 12:12.

25. Razbranili su hrvatski rukometaši Palicku. Sada je obranio udarac Srne. S druge strane zabija Sandell koji zabija za prvo vodstvo Švedske od rezultata 1:2.

24. Cindrić još jednom promašuje, a Šveđani jure u kontru. Karlsson zabija i vraća Švedsku u igru. Ponovno smo na početku.

23. Došao je Cindrić do zicera, ali petu obranu upisuje Palicka. Bila je to dobra prilika za ponovni bijeg na dva gola prednosti.

Sigurdsson nije zadovoljan viđenim u posljednjih nekoliko minuta. Pozvao je minutu odmora.

23. Srna je pogriješio u napadu, a to s druge strane kažnjava Sandell. Šveđani su ponovno na samo -1.

22. Šveđani preko Edvardssona smanjuju na samo gol zaostatka, ali Šipić ekspresno vraća Hrvatskoj dva gola prednosti.

21. Loš napad Hrvatske s igračem više, Cindrić je poslao loptu u aut.

20. Moller zabija svoj prvi gol na utakmici i vraća Švedsku na dva gola zaostatka.

19. Udarac Klarice je obranio Palicka, ali Klarica je zaradio isključenje Walliniusa.

18. Lagergren je sve sam napravio i izašao sam pred Kuzmanovića. No, kao da se prepao prilike i pucao je daleko od gola. Kuzmanović je sigurno "ušao u glavu" švedskim igračima.

18. Nakon greške Klarice, Mihić je prekršajem zaustavio kontru Švedske. Time je zaradio isključenje pa će Hrvatska iduće dvije minute igrati s igračem manje. Prvo je to isključenje za Hrvatsku na ovoj utakmici.

18. Wallinius je ovog puta precizan i vraća Švedsku na tri gola zaostatka.

17. Šveđani su odradili pasivan napad koji je završio u hrvatskom bloku. Na žalost, lopta se ponovno odbila u švedske ruke te ponovno započinju s napadom.

Izbornik Švedske je vidio da njegova momčad ne izgleda dobro te je pozvao minutu odmora. Kuzmanović s osam obrana izluđuje Šveđane koji nemaju rješenja.

15. Ponovno je sedmerac izveo Šoštarić. Isti epilog, 10:6 za Hrvatsku.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

15. Kuzmanović ne prestaje briljirati. Nove dvije sjajne obrane. Nakon kontre Hrvatske, Luka Lovre Klarica je izborio sedmerac.

image
ARIS MESSINIS Afp

15. Cindrić lijepim pogotkom vraća Hrvatskoj +3.

14. Nije Hrvatska najbolje iskoristila ovog igrača više. Lagergren i Edvardsson zabijaju za Švedsku, a s druge strane Mihić je promašio zicer.

12. Sedmerac je sigurno realizirao Šoštarić.

12. Srna je izborio sedmerac i dvije minute Darja. Najbolji mogući scenarij za Hrvatsku.

image
ARIS MESSINIS Afp

11. Kuzmanović je obranio još jedan zicer i Hrvatska je imala napad za +5. No, olako gube loptu i Šveđani bježe u kontru za 7:4. Šteta, bila je to lijepa prilika za pobjeći na pet razlike.

11. Martinović nastavlja terorizirati obranu Švedske. Treći udarac, treći gol desnog vanjskog Hrvatske.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

10. Karlsson smanjuje rezultat. Ponovno je igrač Švedske ostao sam, ali ovoga puta niti Kuzmanović nije mogao ništa.

9. Udarac Duvnjaka je obranio Palicka, ali je na odbijancu Šoštarić koji zabija za velikih +4. Hrvatski rukometaši za sada igraju gotovo savršenu utakmicu.

8. ŠTO SADA RADI KUZMANOVIĆ! Hrvatski napad se izjalovio te je uslijedila kontra Švedske. Trebao je to biti rutinski zicer za Pellasa, ali Kuzmanović je imao druge planove i sjajno obranio.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

7. Sjajno otvaranje Hrvatske. Ovog puta je Tin Lučin udarcem s deset metara probio švedskog vratara.

6. Sjajan potez Ivana Martinovića. Riješio se svog igrača i mirno realizirao za prvo vodstvo Hrvatske od dva razlike. S druge strane ponovno brani Kuzmanović.

5. Nova obrana Kuzmanovića. Ovaj put je obranio pokušaj Karlssona s desnog krila.

4. Atraktivna završnica Mihića. Lijevi krilni Hrvatske je okrenut leđima zabio za 2:2. U idućih 30 sekundi je Kuzmanović obranio zicer Šveđanima, a za 3:2 je pogodio Tin Lučin. Hrvatska se za sada dobro snalazi u brzoj igri koju su nametnuli Šveđani.

3. Lucas Pellas je sigurno realizirao sedmerac za novo vodstvo Švedske. Brzo se igra na početku utakmice.

2. Odmah odgovor s druge strane, Martinović je lijepim udarcem započeo utakmicu.

2. Carlsbogaard je lakoćom prošao kroz hrvatsku obranu i zabio prvi pogodak na utakmici.

1. Počela je utakmica, prvi napad imaju Šveđani. Sretno hrvatskim rukometašima!

Prije početka utakmice ostalo je još samo intoniranje nacionalnih himni.

Najavu piše: Dražen Pinević

Hrvatski rukometaši opet igraju totalno zbunjujuće. Mučimo se protiv Japana, jedva dobijemo, onda nas Slovenija lagano pomete pa mi lagano pometemo Njemačku kao da Njemačka u prve dvije utakmice na ovom turniru nema dvije pobjede. Danas nas u četvrtom kolu grupe A čeka Švedska, ranjena Švedska koja ima jednu pobjedu iz prve tri utakmice te se trenutno nalazi na poziciji koja ne vodi u četvrtfinale. Hrvatska, Španjolska, Slovenija i Njemačka imaju po dvije pobjede, Švedska jednu dok je Japan slavlja.

Hrvatska i Švedska na velikim su se natjecanjima sreli 11 puta, šest puta smo bili bolji mi, pet puta Šveđani. Sredinom devedesetih bilo je najviše velikih dvoboja za pamćenje. Izgubili smo prvi u Portugalu na EP, kada je Švedska otišla do zlata, pa im vratili na Islandu gdje smo ulovili svoje prvo finale, onda ih "ubili u pojam" u Atlanti u olimpijskom finalu za pamćenje.

Ta trilogija sa završnicom u Atlanti ulazi u antologiju jer je Hrvatska osim za medalje u njima odigrale možda i najbolje utakmice ikada. Ta Atlanta je bila posebno zanimljiva, jer smo u skupini od Švedske teško poraženi. Tadašnji izbornik Velimir Kljaić rekao je "sada nije važno", ali je nakon nekoliko dana u finalu priča bila potpuno drugačija. Šveđanima smo uzeli jedini san, olimpijsko zlato, jer sve drugo tadašnja velika generacija Bengta Johanssona je uspjela osvojiti.

Sve ostalo kasnije nije na toj razini, dok zbog dobrih odnosa često igramo prijateljske utakmice...

Linker
02. kolovoz 2024 15:54