Shelby McEwen

 BEN STANSALL Afp
NEVJEROJATAN RASPLET

Svijet sporta ovako nešto ne pamti: Arogantni Amerikanac napravio glupost stoljeća i ostao bez zlata

Trebao je uzeti glavno odličje, a onda je otrčao do svog stožera i vikao ‘jump, jump!‘
Piše: SNObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 21:24

Kako to obično biva, infarkta završnica dočekala nas je u finalu muške konkurencije skoka u vis. Zlato je osvojio predstavnik Novog Zelanda Hamish Kerr, ali još jedan skakač mogao je pozvoniti na olimpijsko zvono. Međutim, sam si je kriv što to nije bio slučaj... Shelby McEwen htio je samostalno vladati pariškim tronom, a ispalo je da je napravio - glupost godine!

image

Shelby McEwen

Ben Stansall/afp/profimedia

Krenimo od početka, a to je sam kraj natjecanja. Kerr i McEwen jedini su preskočili letvicu postavljenu na 2.36, obojica iz prvog pokušaja, stoga su i Novozelanđanin i Amerikanac zaradili zlato. Međutim, McEwen se ubrzo našao kod tribina pred svojim stožerom i vikao "jump, jump", očito zahtijevajući da treba nastaviti nadmetanje s Kerrom.

image

Shelby McEwen

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Želio je McEwen biti jedini "mačak u dvorištu", Kerr očito nije imao ništa protiv nastavka igre jer se, prema propisima, dva ili više sportaša moraju složiti o takvom scenariju. Svatko je imao priliku za jedan skok na 2.38, potom i na 2.36, no i Kerr i McEwen rušili su letvicu.

Stoga, krenulo je nadmetanje na 2.34 metara. Kerr je bio uspješan, ali ne i McEwen, koji je držao zlato u rukama, ali na kraju se mora zadovoljiti srebrom! Arogancija ili, pak, presnažna želja za samostalnim hodom prema glavnoj stepenici postolja, preskupo je stajala 28-godišnjeg Shelbyja McEwena... Broncu je zaradio katarski skakač Mutaz Essa Barshim.

image

Hamish Kerr

BEN STANSALL Afp

Linker
05. rujan 2024 18:54