Vito Košar

 Facebook/Vito Košar
MOĆNA DELEGACIJA

Tajlandski boks debitira na pariškim Igrama, a hrvatske boje brani i svjetski prvak iz Zaprešića

Muay thai će u ‘gradu svjetla‘ biti predstavljen kao pokazni sport, a punokrvno uključenje očekuje se na nekim od budućih OI
Piše: Fight SiteObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 10:50

Kolonija hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu dobila je novi kontingent - delegaciju tajlandskog boksa. Muay thai će, naime, u francuskoj prijestolnici biti prisutan kao pokazni sport po prvi put u olimpijskoj povijesti pa će tako svoje vještine svijetu demonstrirati borci iz 24 različite države, a veliku ulogu, kao velesila u ovom borilačkom sportu, ima i Hrvatska. Jedan od boraca koji će predstavljati boje Lijepe Naše je i Vito Košar, piše Fight Site.

Domaćim ljubiteljima borilačkih sportova njegovo ime već je vrlo dobro poznato. Radi se o 23-godišnjem mladiću iz Zaprešića, studentu Kineziološkog fakulteta, koji je prethodno osvajao titule na nacionalnoj razini u četiri različita sporta; kikboksu, tajlandskom boksu, savateu i klasičnom boksu. Sredinom lipnja ove godine, Košar je napravio i karijerni iskorak te se (na Svjetskom prvenstvu u grčkom Patrasu) okrunio seniorskim naslovom svjetskog prvaka u muay thaiju u kategoriji do 86 kilograma, pobijedivši u finalu trostrukog prvaka svijeta Aarona Ortiza (25).

Malo manje od dva mjeseca nakon tog grandioznog pothvata, Vito će, dakle, imati priliku i predstavljati svoju zemlju i na Olimpijskim igrama.

"Uzbuđen sam i presretan zbog ove prilike i jedva čekam borbe", napisao je mladi hrvatski borac na društvenim mrežama uoči puta u "grad svjetla", a danas ga, oko 16:30, čeka novi okršaj sa spomenutim Ortizom kojeg je svladao u finalu SP-a.

Pored Košara, hrvatsku delegaciju u tajlandskom boksu čine predsjednik Saveza Mario Franić, direktor reprezentacije Siniša Andrijašević, trener Mario Košar, team manager Dario Jurišić, te borci Ivan Bertić, brončani sa SP-a u kategoriji seniora do 91 kilograma, koji je već odradio svoj nastup protiv francuskog predstavnika, odnosno Helena Jurišić, svjetska prvakinja u kategoriji seniorki do 75 kilograma, koja će odmjeriti snage s grčkom borkinjom otprilike sat vremena nakon nastupa Košara.

Cjelokupni muay thai program u Parizu sastoji se od dva dijela, radionica, seminara i tečajeva koje se održavaju u Teddy Riner Areni, dok se kapitalni dio u vidu ekshibicijskih borbi održava u Club Franceu, uz golemi interes publike. Prema svemu sudeći, mogla bi ovo biti prijelomna točka na putu tajlandskog boksa prema punokrvnom pridruživanju obitelji olimpijskih sportova i velika je stvar za hrvatski muay thai, ali i sport općenito, da u tom afirmacijskom procesu veliki obol daju i naši borci.

Linker
06. kolovoz 2024 11:18