Zagreb, 300624.
SP Mladost.
Prijateljska utakmica hrvatske vaterpolske reprezentacije protiv Madjarske prije nastupa na Olimpiskim igrama.

 DAMJAN TADIC Cropix
KONAČAN POPIS ZA OI

Tucak odabrao 13 vaterpolista s kojima napada odličje u Parizu: ‘Vagao sam i ‘lomio‘ se do zadnjeg dana‘

Ovog je puta izbor za Tucka čak bio, usudili bismo se reći, najteži od kako je preuzeo hrvatsko kormilo
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. srpanj 2024. 19:15

Ivica Tucak je odlučio. Odabrao je 13 Barakuda za Pariz u koji će momčad svjetskih prvaka i europskih doprvaka otputovati po medaljaški triptih. “Prisloniti” na europsko srebro iz Zagreba i svjetsko zlato iz Doha još koju plemenitu kovinu, ovog puta s djelićem Eiffelovog tornja. Doslovno jer, kako rekoše organizatori Igara u Parizu, svaka će medalja imati upravo dio te željezne konstrukcije koja je već više od stoljeća jedan od simbola grada svjetlosti i ljubavi.

Svaki je odabir igrača za svako veliko natjecanje, u bilo kojem sportu, izborniku teška, vele i najteža odluka. Nije baš lako nekomu tko je danima i tjednima vjerno, odlučno i besprijekorno “plesao po trenerovim notama”, ispunjavao zamisli, doći i reći - “Oprosti, ne ideš”. Još k tomu ne zbog manjka kvalitete, već ograničenosti broja igrača koje izbornik može povesti i prijaviti za natjecanje.

- Stvarno, ja to možda i preemotivno doživljavam. To su mi užasni trenuci jer oni su svi do jednog dio mene, ja dio njih - zborio je izbornik Tucak, u nedjelju oko podneva, neposredno pred polijetanje iz Italije za Hrvatsku.

- Ja to tako doživljavam i nije to lako. Olimpijske igre su san svakog sportaša, nažalost samo 13 ih ide i... Užasno mi je teško bilo cijelu subotu jer sam tada odlučio, a navečer kasno priopćio momcima. Velim, možda ja to previše emotivno doživljavam jer to je dio posla, ali opet ne mogu protiv sebe.

Najteži izbor do sada

Ovog je puta izbor za Tucka čak bio, usudili bismo se reći, najteži od kako je preuzeo hrvatsko kormilo u jesen 2012. Naime, doslovno uoči baš svakog natjecanja izbornik je imao problema s ozljedama, bolestima, suspenzijama... Uoči SP u Dohi u veljači ove godine ostao je bez vratara Popadića i igrača lijeve strane Bukića, koji su morali na operaciju. Za EP u Dubrovniku i Zagrebu u siječnju, dakle samo mjesec dana ranije, otpao je Čagalj zbog bolesti.

Godine 2023. uoči SP u Fukuoki nije bilo poradi loma prsta i operacije Fatovića. Godinu prije, uoči EP u Splitu 2022., izostao je Vukičević zbog bolesti. Ma, mogli bismo tako unedogled. Pamtimo primjerice EP 2016. u siječnju u Beogradu kada Tucak nije odveo u Srbiju najspremnije, nego najzdravije. Točnije tada jedinih 15 zdravih.

Ovog je puta izbor za Tucka čak bio, usudili bismo se reći, najteži od kako je preuzeo hrvatsko kormilo u jesen 2012.

Sada je stanje bilo bitno drukčije, praktički od starta. U redu, na početnom popisu 22 igrača koji su započeli pripreme u Kranju, tu bi i sami mogli navesti tko neće vidjeti Pariz ovog ljeta. No, kada se popis smanjio na 18, a svih 18 zdravih, spremnih, sa sjajnom sezonom iza sebe... Problem.

Čak bi i tada doduše mogli navesti najvjerojatnijih 13, ali opet ne baš lagano, ni jednostavno i ne tvrdimo da ne bismo pogriješili u jedno do dva imena. Kada je izbornik Tucak objavio u subotu sastav 13 igrača, ali za utakmicu s Talijanima na Sardinija kupu (pobjeda na koncu 9:8), bili smo gotovo sigurni - to je to! Momčad za Pariz.
Otpali su - vratar Mate Anić, centar i kapetan vrste Ivan Krapić, te vanjski Franko Lazić, Zvonimir Butić i Filip Kržić. Sva petorica su osvojili naslov svjetskog prvaka u Dohi. Laik bi se sada mogao zapitati, pa kako se odreći petorice globalnih zlatnika? Postoji razložno objašnjenje.

TUCKOV IZBOR ZA PARIZ 2024.

VRATARI
Marko Bijač
Toni Popadić

CENTRI
Luka Lončar
Josip Vrlić

BRANIČI
Rino Burić
Marko Žuvela
Matias Biljaka

NAPADAČI
Loren Fatović
Maro Joković
Luka Bukić
Ante Vukičević
Jerko Marinić Kragić
Konstantin Harkov

Prvo, u Dohi na SP je reprezentacija brojala 15 igrača, a sada je maksimum za OI tek 13.

Drugo, vratar Anić je bio u Dohi drugi čuvar mreže jer je Toni Popadić bio na operaciji, a s trojicom vratara (Bijač, Popadić i Anić) sigurno nitko neće ići. Lijevo je Franko Lazić bio u postavi u Dohi, ali tada nije bilo također operiranog Luke Bukića. Nadalje, Tucak je s aklamativnom podrškom sviju, od igrača preko stručnjaka do javnosti, pozvao legendu Maru Jokovića. Da ne govorimo kako je bilo malo vjerojatno da ćemo na Igre s trojicom centara (Vrlić, Lončar i Krapić). I eto “gužve”.

- Postoje tu i nelogičnosti. Mi prvu utakmicu igramo 28. srpnja, a već 7. srpnja moramo objaviti sastav. To ne razumijem - napominje izbornik.

Dobro, koliko nam je poznato, ako bi se netko ne daj Bože prije Igara ozlijedio, razbolio, postoji još mogućnost zamjene uz liječničku dokumentaciju.

- Mislim da postoji, ali kad počnemo s turnirom, više nema mijenjanja. To je nelogično, 13 igrača je malo. To je moje i samo moje mišljenje. Slušajte, mi smo u Tokiju na Igrama imali situaciju da je Obradoviću slomljeno rebro u 2. kolu i praktički smo ostali bez igrača. Dobro, to nisu sad teme. Kako je meni, tako i drugima.

Imam samo pohvale za sve

Vratimo se na momčad, izabranih 13. Osobni stav ovog novinara je kako je ovo doista najbolja 13-ica koju hrvatski vaterpolo ima. Uz niti jednog od odabranih nema upitnika. No, zanima nas riječ izbornika. U Zagrebu je nakon prijateljskog susreta s Mađarskom, Tucak spomenuo kako se “lomi” oko 3 igrača.

- Bilo je nekih dvojbi jasno, ali one su moje, naše i neće nigdje izaći. Ostat će u svlačionici. Svih 18 igrača su do posljednjeg dana bili “u igri”. Je li ovaj ili onaj, ovako ili onako, je li bolje s onim ili... Odlučio sam se za ovih 13 i mislim da je to najoptimalnije. Ponavljam, da je bilo tko drugi od onih koji su sada otpali završio “unutra”, ništa to ne bi promijenilo jer su stvarno svi dali svoj maksimum. Ovi koji su otpali, samo su za ovaj turnir otpali. Znam, to je najveći turnir, olimpijski, ali morao sam odlučiti. Svi koji nisu na popisu će već “sutra” biti naravno dio reprezentacije, konkurirati za sva natjecanja. Radi se o mladim igračima, s iznimkom dosadašnjeg kapetana Krapića.

image

Split, 080922.
Spaladium arena.
35. LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu Split 2022: utakmica 1/2 finala, Hrvatska - Italija.
Na fotografiji: Andrija Basic, Matias Biljaka i Ivan Krapic.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Još koja riječ o “slatkim brigama”...

- Doslovno do zadnjeg dana, poslije utakmice s Grcima (2. kolo Sardinija kupa) vagao sam. Pa i tada, evo dat ću konkretno primjer samo mladog Lazića. On je tu utakmicu odigrao fantastično. Ma, ne samo on. Svi. Nemam niti jednu jedinu zamjerku ni za koga, samo pohvale i komplimente.

Stvaramo i za sutra

Opet, skromno mišljenje, ovo je najbolja reprezentacija i teško si tu izbornik može išta zamjeriti.

- Ma ne, velim svi ovi koji su i otpali su zaslužili mjesto u reprezentaciji, ali limitirani smo brojkom. U konačnici, svi oni ostaju i dalje reprezentativci i to je vrijednost hrvatskog vaterpola. Za ono što sutra stvaramo. Neće hrvatski vaterpolo završiti s Olimpijskim igrama u Parizu, ma kakav rezultat bio. Mi želimo jasno najbolje, ali to je sport, valja se pripremiti ne daj Bože i na nekakav drukčiji scenarij.

Hvala Krapo

Neka nam bude dopušteno koje slovo više posvetiti samo o jednom od petorice “viška”. Ivan Krapić. Kapetan Barakuda, čovjek koji je osvajao (između ostalog) dva svjetska zlata (Budimpešta 2017. i Doha 2024.). Izniman profesionalac, velika dobričina, u cijelosti nesebično posvećen reprezentaciji. On doista nije samo izgovarao riječi “nisam bitan ja nego momčad”, on je tako i živio.
Prije EP u Dubrovniku i Zagrebu nije bio među 15, ali ga je izbornik Tucak uvrstio za tu akciju u stožer, bio je na klupi i na svakom treningu, u hotelu tijekom tog prvenstva. Najveća podrška dečkima u vodi.
- Ako treba, ja ću im prvi nositi i dodavati bočice s vodom. Ništa mi nije ispod časti kada je Hrvatska u pitanju.
To nam je neposredno prije početka tog EP u Dubrovniku izjavio Ivan Krapić. Zaista je tako i bilo. U Dohi na SP je bio u 15, ali je igrao samo protiv Južne Afrike! A kapetan je! Ni zucnuo nije, riječju i gestom nije pokazao moguću uvrijeđenost. Samo je pozitivu oko sebe širio. Dubok naklon.
- Krapo je ovime završio svoju reprezentativnu karijeru - veli izbornik Tucak i podcrtava.
- Ovim putem mu, u ime sviju, stožera, ali i u moje osobno iskreno upućujem jedno veliko, veliko hvala za sve što je dao hrvatskoj reprezentaciji i meni osobno. Bio je moja desna ruka, pokazao je veličinu jednog grandioznog sportaša i čovjeka prije svega.
U 35. godini, Krapo se ovime oprostio od Barakuda, od jeseni će igrati pod kapicom litavskog Žaibasa, ali opet, koliko ga poznajemo, Ivan će ostati među najvećim navijačima Hrvatske. I da, ne sumnjamo čak da ćemo ga sresti u Parizu. Ma, doći će Krapo ondje i biti podrška donedavnim suigračima. (dba)

Nismo se dotaknuli Sardinija kupa. Na stranu rezultati, ne zanimaju nas u pripremama. Dvije pobjede, nad Grčkom i Italijom, te tijesan poraz od Španjolske, no ono što smo vidjeli od igre nam se svidjelo. Poprilično, poglaviti obrambeno, a to je temelj, osnova.

- Bilo je dobro, zadovoljan sam. Imamo igru, glavu i rep, imamo disciplinu i zajedništvo koje je preduvjet svega. Moja temeljna postavka uspjeha za bilo koji sport, pa u ovo konkretnom slučaju za nas, za vaterpolo, jest da pogreška koju napravi suparnik, moramo biti sretni iskoristiti ju. Nema krivog pogleda kad netko od nas pogriješi, nego samo želja cijele momčadi za ispraviti tu pogrešku. Osnova svega za postići rezultat u kolektivnom sportu - zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Linker
03. rujan 2024 20:23