NIKSA STIPANICEV Cropix
IZBORNIKOVA POUKA

Tucak: ‘U jednoj smo situaciji djelovali poput djece. Nisam zadovoljan, ali dobro nam je došlo‘

Hrvatska je porazom od SAD-a na šibenskoj Crnici zaključila ciklus započet prije pedesetak dana
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. srpanj 2024. 09:12

Olimpijske pripreme Barakuda su završene. Aktualni svjetski prvaci i europski doprvaci su na odmoru. Onom posljednjem kratkom, slobodnom vikendu koji im je dao izbornik Tucak prije završnog okupljanja u Zagrebu, u ponedjeljak. Tu će trinaestorica odabranih - kada dođu - imati tek 2-3 treninga prije puta jer u utorak ih čeka završni prijam i svečani ispraćaj cjelokupne nam olimpijske reprezentacije s državnim vrhom, dan kasnije let iz Zagreba za Pariz.

Istina, ima još tjedan dana do prve utakmice na turniru (sljedeće nedjelje u Parizu s Crnogorcima), tako da će se u tom terminu sigurno “smjestiti” još 7-9 treninga, ali više rasplivavajućih. S ponešto tek taktičkih detalja. Stoga i napominjemo da su pripreme Barakuda koje su otpočele još 9. lipnja u Kranju privedene kraju.

Obrana je bit i sukus svega

Za konac je bio izabran šibenski sraz s Amerikancima koji, rezultatski gledano nije završio povoljno (11:13). Makar, rezultat je posljednje na što valja obratiti pozornost u prijateljskim, pripremnim utakmicama. Između ostalog i zato jer ne znate recimo kakav je bio za taj dan predviđen intenzitet treninga momčadi nekoliko sati ranije. Teretana ili bez nje, plivanje ili čak bez plivanja i još “mali milijun” stvari. Bitniji su neki drugi detalji. Oni sada nisu bili na razini očekivanog, iako dakako za neke postoje opravdanje. No, više od novinarovog “mudrovanja”, pametnije je osluhnuti izbornika Ivicu Tucka.

image

Ivica Tucak

NIKSA STIPANICEV Cropix

- Nikad nije dobro izgubiti, osim što je dobro za ovu priliku, da poraz nema neki teži značaj jer je ipak ovo bio prijateljski susret. Ono što smo vidjeli, spoznali, da smo protiv Amerikanaca upali u neku napadačku rupu, poput djece. U nekim smo situacijama u obrani poklanjali puno Amerikancima, dok smo u napadu komplicirali. U jako puno navrata, ni lucidnosti, ni koncentracije - veli kormilar hrvatskog broda i nastavlja:

- Međutim, mislim da nam je izuzetno dobro došla ova utakmica. Za dodatnu analizu. Imamo još dosta vremena, tjedan dana do prve utakmice u Parizu. Jasno, ne treba raditi nekakvu dramu od jedne izgubljene prijateljske utakmice, ali ima itekako puno materijala za porazgovarati o nekim stvarima.

image

Toni Popadić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Tijekom cijelih priprema i pet odigranih utakmica od kojih smo jednu gledali “uživo”, ostalo u TV prijenosu, obrana nam se dopala. U četiri i pol utakmice. Glede one polovice, mislimo na prve dvije četvrtine protiv SAD u šibenskoj Crnici. Poznajući koliko puno pozornosti Tucak priklanja upravo toj dijelu igre, znajući i u kolikoj je mjeri obrana ključ uspjeha jer bez nje neće biti ni pogodaka u napadu kao nešto što prosječni navijač gotovo pa isključivo gleda, to nas je činilo zadovoljnim. Obrana je bit i sukus svega. Napad će doći, ne baš sam po sebi, ali iz obrambene sigurnosti rađa se napadačka opuštenost i razigranost. Formula svakog ekipnog loptačkog sporta. Nije neka mudrost. Dakle, te prve dvije četvrtine protiv SAD su bile vrlo dobre. U redu, izbornik bi vjerojatno i tu pronašao neke pogreške, ali s naše strane je taj dio igre zaslužio plus. To se onda očitovalo i u napadu u kojem smo zamijetili nešto što bi nam prije stvaralo probleme. Amerikanci su se povukli dosta plitko, udvajali našeg centra (Vrlića ili Lončara), to je onda naš napadački red približilo suparničkom golu. Joković, Bukić i Marinić Kragić su to jedva dočekali.

No, potom je uslijedila u drugom dijelu izmjena suparnikove igre. Tada su odigrali Amerikanci baš ono što je njima karakteristično - visoki presing, puno plivanja, preuzimanja naših igrača gotovo na polovici bazena. Nastade problem koji se očitovao i u rezultatu treće četvrtine, 1:5. Brojke sve govore.

image

Konstatin Kharkov

NIKSA STIPANICEV Cropix

- Nama je ipak ovo bilo dobro za vidjeti kako ne funkcioniramo dobro kada nas netko stisne. Nije to naša boljka od jučer. Uvijek patimo u igri protiv momčadi kao što su Australija, SAD, sastava koji dobro plivaju i igraju na granici isključenja. To je jedan problem, drugi je igrač više gdje smo počeli tražiti neka rješenja s puno konfuzije. Nisam zadovoljan, ali dobro nam je došlo da se dodatno posložimo.

Previše utakmica u rukama

Da, realizacija igrača više je bila... Loša, 3-12. Iako, ne tražeći izlike, sjećamo se izbornikovih riječi tijekom cijelih šibenskih priprema, od 10. srpnja.

- S igračem više još nismo pravi. Lopta ide sporo, ruke su malo teške, ali to mi je jasno jer su i momci još umorni.
Valja neke detalje raščlaniti, pogledati video zapise, ponešto ponoviti, ali ipak i dobro se odmoriti. To je sastavni dio dobrih priprema. Ključno je uči u turnir tjelesno spreman, taktički potkovan, ali i odmoren, opušten. Ne sumnjamo da će tako i biti. Izbornik i njegov stožer, onda i neki stariji, iskusniji igrači, imaju previše utakmica u rukama i nogama da sve to ne znaju daleko bolje od ikog sa strane.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Pripremne prijateljske utakmice

Zagreb (30. lipnja) Hrvatska - Mađarska 16:15 (5m)

Alghero (4. srpnja) Hrvatska - Španjolska 11:12

Alghero (5. srpnja) Hrvatska - Grčka 8:7

Alghero (6. srpnja) Hrvatska - Italija 9:8

Šibenik (19. srpnja) Hrvatska - SAD 11:13

Ciljano sa suparnicima iz uvodne skupine na OI

Hrvatska će na OI u Parizu igrati u skupini A, suparnici su nam: Crna Gora (28. srpnja), Italija (30. srpnja), Rumunjska (1. kolovoza), Grčka (3. kolovoza) i SAD (5. kolovoza).

Pogledate li pak s kojim su reprezentacijama Barakude odigrali pet pripremnih utakmica, zamjetno je da su tu čak tri momčadi iz pariške skupine - Grčka, Italija i SAD. Nije slučajno i nije pogreška.

- Želio sam imati manji broj utakmica, ali zato s vrhunskim suparnicima, s najboljim momčadima jer vam samo utakmice s najboljima daju i najbolju sliku gdje ste vi sami, što je dobro, što ne valja - rekao nam je Tucak još prije nekoliko dana na ovu temu.

Jednako tako, nema tu ni bojazni od nekakvog “snimanja” suparnika, “skrivanja”... Slušajte, ove momčadi, igrači i treneri se toliko dobro poznaju, toliko često međusobno igraju, igrali su često i na ovogodišnjim EP i SP, da je svaka rasprava o svrsishodnosti baš ovakvog odabira suparnika i sparing partnera, suvišna.

Linker
15. rujan 2024 12:55