MARTIN BERNETTI Afp
ZLATNA UKRAJINKA

U Parizu se popela na tron i poslala moćnu poruku: ‘Stvarno želimo mir. Teško nam je, ali borimo se‘

‘Sve su to medalje za našu zemlju, za one koji nas brane jer zahvaljujući njima možemo biti ovdje‘
Piše: HinaObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 10:56

Nakon što je postala svjetska prvakinja, pa svjetska rekorderka, Ukrajinka Jaroslava Mahučih je sve zaokružila osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Ukrajinska atletičarka je u kolovozu prošle godine u Budimpešti postala svjetska prvakinja, dok je prije mjesec dana u Parizu postavila novi svjetski rekord preskočivši 2.10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Mjesec dana kasnije u istom gradu, ali ne i na istom stadionu osvojila je i olimpijsko zlato s preskočena dva metra.

Bila je to treća ukrajinska medalja u jednoj večeri na Stade de Franceu, Irina Geraščenko je osvojila broncu u skoku u vis, dok je treći bio i Mihajlo Kohan u bacanju kladiva. Ukupno šest medalja Ukrajina ima trenutačno u Parizu, a osim Mahučih, zlato ima i u ekipnom natjecanju u sablji.

image
MARTIN BERNETTI Afp

"Sve su to medalje za našu zemlju, za one koji nas brane jer zahvaljujući njima možemo biti ovdje," kazala je 22-godišnja Mahučih na novinarskoj konferenciji očiju obojenih u plavo i žuto, boje njezine zemlje, napadnute od strane Rusije u veljači 2022.

"Ova medalja je vrlo važna, nažalost u mojoj zemlji Rusija ubija ljude i stotine sportaša je poginulo u ovom ratu i nikada se neće moći natjecati i slaviti tako da sam sretna što ću kući donijeti zlato i to je za njih," dodala je.

"To nam daje priliku razgovarati o situaciji u Ukrajini. Stvarno želimo mir. I dalje nam je teško, ali borimo se na svim frontama. Dajemo sve od sebe," naglasila je.

image
MARTIN BERNETTI Afp

Sretna je bila i trećeplasirana Geraščenko. Medalje su zajedno proslavile ogrnute ukrajinskomm zastavom otrčavši počasni krug uz ovacije oduševljene publike.

"Ovo je nevjerojatno, ovo je naša večer za ukrajinski narod i za našu reprezentaciju," kazala je 29-godišnja Ukrajinka, brončana s Europskog prvenstva u Rimu ove godine.

"Medalje su vrlo važne za Ukrajinu jer ljudi kod kuće pate i mogu se veseliti s nama ovdje," dodao je i bacač Kohan.

Linker
05. kolovoz 2024 10:56