Victor Wembanyama i Nikola Jokić

 MAXIME GRUSS Afp
ACO TRAŽI ČETVRTFINALE

Uoči najboljih Igara u povijesti Jokić dokazao da je najbolji na svijetu. Ipak, konkurencija je ogromna

U samo nekoliko dana prvih pet favorita odigralo međusobne utakmice i postavilo međusobne gabarite
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 20:14

Svetislav Pešić - on je od svih koji će biti u fokusu na Kraljici Igara, vidio i doživio najviše - tvrdi kako će u Lilleu i Parizu za dva tjedna početi najbolji od svih do sada odigranih košarkaških turnira. Pešiću će koncem kolovoza biti 75 godina, međutim, još uvijek je lucidan i nada se da bi Srbiju mogao odvesti do najvećeg od svih tronova u ovom sportu.

Jesu li Igre koja nam slijede doista najveće u povijesti? Za prilog toj tezi mogao bi poslužiti podatak prema kojemu nikada na OI nije nastupilo čak 12 od 15 službeno proglašenih najboljih igrača svijeta, momaka koji su zavrijedili svoje mjesto u tri najbolje petorke protekle NBA sezone. Neće na Igrama biti Luke Dončića i Domantasa Sabonisa, jer se nisu uspjeli kvalificirati u dresu Slovenije, odnosno Litve, neće biti niti Jalena Brunsona, jer bek Knicksa nije upao u reprezentaciju SAD koju je selektirao najviše LeBron James, uz asistenciju izbornika Steve Kerra, direktora Granta Hilla, dok ako vjerujete Jaylenu Brownu u sve je svoje prste umočio i Nike.

image

Dillon Brooks i LeBron James

ETHAN MILLER Getty Images Via Afp

Međusobni dvoboji najboljih

Nepunih dva tjedna prije podbacivanja na nogometnom stadionu u Lilleu, gdje će se igrati po skupinama, prije nego se u nokaut fazi sve prebaci u pariški hram sportova, Accor Arenu koja je poznatija po dugogodišnjem nazivu Bercy, oni najbolji, nazovimo ih favoritima, krenuli su odmjeravati međusobne snage.

I u posljednjih nekoliko dana tako su svih pet glavnih favorita bili u akciji, igrajući jedni protiv drugih. Njemačka i Francuska, svjetski prvak i domaćin, odigrali su dvije utakmice. U Kölnu je slavila Francuska (90:66), u Montpellieru je uzvratila Njemačka (70:65), ali ta je druga utakmica bila puno bliža realnosti, jer je za Nijemce zaigrao Franz Wagner, uz Dennisa Schrödera, ključni igrač prvaka svijeta.

U Las Vegasu su prije puta do Europe, sa stankom u Abu Dhabiju, SAD ugostile Kanadu i glatko je svladale (86:72). Da bi u petak navečer Srbija u Lyonu posve nadigrala Francusku (79:67).

Prema svim prognozama medalje bi se u Parizu trebale podijeliti baš između tih pet reprezentacija. Doduše, sudeći po trenutačnoj formi, najuigranija od svih reprezentacija na svijetu trenutačno je Grčka, na svim ljestvicama prognoza tik iza ovih pet reprezentacija, ali tu treba uzeti u obzir kako Grci imaju iza sebe četiri ozbiljne natjecateljske utakmice s kojom su stigli do vize za Igre. Odnosno, oni su trenutačno natjecateljski u boljem tonusu.

image

Rudy Gobert i Nikola Jokić

MAXIME GRUSS Afp

Francuzi su do sada igrali najviše, ali u reprezentaciji Vincenta Colleta puno je problema. Imaju, doduše, Victora Wembanyamu, koji je, recimo, Turke natjerao na šut 1-27 iz igre u svojoj minutaži, ali ni čudesni projekt Spursa za sada ne može pokriti propuh na vanjskim pozicijama Francuza. Nakon poraza od Srbije, Evan Fournier je ovako sve sažeo:

- Daleko smo od onoga što želimo. Srbi su dominirali protiv nas, dok mi ne igramo kako trebamo. Puno je toga o čemu bi se moglo pričati. Po meni je ključni naš problem napad, ne trebamo se lagati. Tu imamo problema i što se tiče postavljanja napada, ritma, donošenja odluka. Treba nam i bolji balans između vanjske i unutrašnje linije.

Nezaustavljivi vulkan

Francuzi se, zapravo, opet bave istom problematikom kao i lani na SP. Tada nije bilo Wembyja, ali je veliki problem bila organizacija igre. Jer, Francuski savez ne dopušta Thomasu Heurtelu da zaigra za Francusku, zbog njegovog ugovora u Rusiji. Bekovska linija, posebno na lopti ne jamči da se Francuzi mogu dokopati najvećih utakmica, barem za sada.

I čisto kao dodatak, uoči utakmice Francuske i Srbije, kad već govorimo o playmakerima, održana je svečanost na kojoj je pod svod dvorane podignuta devetka Tonyja Parkera, najvećeg playmakera kojega je imala Francuska, možda i cijela i Europa u svojoj povijesti.

image

Giannis Antetokoumpo

ARIS MESSINIS Afp

Srbija je, pak, odigrala u Lyonu jako dobru utakmicu. U kojoj je Nikola Jokić odigrao utakmicu nakon koje je svima bila jasno da je on najbolji igrač svijeta. Bila je to, možda, i prva takva dominacija otkako igra u dresu Srbije, jer tamo 2016. na Igrama je bio još mlad, 2019. na SP nespreman i na Eurobasketu 2022. nedorečen.

Sada je to nezaustavljiv vulkan košarkaške inteligencije i moći. Pri tome je Jokić igrao u postavi uz još jednog centra, bili su tu Nikola Milutinov, U​roš Plavšić ili Filip Petrušev. Srbija u toj postavi nije patila u obrani, baš iz razloga jer Francuzi nisu imali dominantnog playmakera, igrača koji je u stanju izvlačiti na “pick” nemilice i Jokića i njegovog suigrača u visokoj liniji. A takvih će igrača biti u svakom drugom velikom protivniku Srbije. I stoga je ozljeda gležnja Nikole Jovića, dok se čini da će zbog nje morati i propustiti Igre, veliki hendikep. On bi bio idealni suigrač Jokića na visokim pozicijama. Srbija, pak, još uvijek čeka puni doprinos Vase Micića, i od toga će dosta ovisiti u ambicijama istočnih susjeda. Koje su velike, oni maštaju o borbi za zlato, a doživjeli su uvredom procjene koje ih guraju na četvrto mjesto najvećih favorita.

SAD je pak pokazao uvodnom utakmicom protiv Kanade da i dalje kad se govori o fizičkoj moći, atletizmu, kontri koje će sijevati, nemaju ravnog. Ovo je SAD pun zvijezda, trenutačno je najveći problem kako sve te igrače priviknuti na FIBA pravila. Recimo, Joel Embiid je izdržao protiv Kanade samo 13 minuta u igri dok nije napravio pet faulova i sjeo na klupu. Već je prva utakmica protiv Kanade pokazala da je Kerr mudar, da zna da mora balansirati između veterana i mlađih snaga, pa je znakovita velika uloga Anthonyja Edwardsa, dok je primjetna sjajna forma još jednog Anthonyja, ovaj put Davisa, ispod obruča.

image

Aco Petrović slavi pobjedu protiv Filipina

FIBA

Giannis vreba s Grcima

Kanađani imaju na papiru sjajnu momčad, kojoj nedostaje tek Andrew Wiggins kako bismo govorili o svim raspoloživim snagama. Opet u odnosu na lanjsko SP, čini se da će sada biti ključnim uklopiti u isto ideju Shaia Gilgeous-Alexandera i Jamala Murrayja, jer potonjeg nije bilo na SP, a obojica vole loptu u svojim rukama. Ako to posloži do Igara španjolski trener, novi trener Bojana Bogdanovića u Netsima i izbornik Kanade Jordi Fernandez, Kanada će biti sposobna za sve.

A tu su i Nijemci. Schröder, braća Wagner, Theis, Voigtmann, Thiemann, Bonga i ostali dolaze na Igre kao svjetski prvaci. Uigrani i svjesni da vrijede. Najmanje medalje.

Od ostalih tu će vrebati prije svih Grci i Giannis Antetokounmpo, tu je i Australija, uvijek opasna, dok bi pravo iznenađenje bilo da se u borbu za medalje uključe Španjolci. Aco Petrović i Brazil tražit će četvrtfinale i bit će to veliki uspjeh ako stignu među najboljih osam.

Na najvećem turniru ikada? Vidjet ćemo...

Linker
22. kolovoz 2024 11:44