LUIS ROBAYO Afp
ČUDESAN REZULTAT

Hrvatska ima prvo zlato, Barbara Matić je olimpijska prvakinja!

Splićanka je pomela konkurenciju i sad ima apsolutno sve: europsko, svjetsko i olimpijsko zlato
Piše: Dean Bauer, SN, HinaObjavljeno: 31. srpanj 2024. 17:41

Hrvatska džudašica Barbara Matić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 70 kg na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u finalu pobijedila Njemicu Miriam Butkereit.

Matić je sjajno ušla u meč protiv 30-godišnje Njemice i za manje od minute je povela wazarijem. Ostatak borbe je sigurno kontrolirala i zasluženo ostvarila pobjedu karijere.

Najveći je to uspjeh u karijeri 29-godišnje Splićanke, aktualne europske prvakinje i bivše dvostruke svjetske prvakinje (2021, 2022), te dvostruke juniorske svjetske prvakinje (2013, 2014), ali i prva medalja za hrvatski džudo u povijesti olimpijskih igara.

Bile su to njezine treće olimpijske igre. U Rio de Janeiru 2016. je zaustavljena u prvom kolu, a u Tokiju 2021. je bila peta.

Barbarino zlato ujedno je i druga medalja za Hrvatsku u Parizu nakon što je Miran Maričić osvojio broncu u finalu zračne puške na 10m.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Sjajna Splićanka je na putu do odličja ostvarila četiri pobjede. Kao prva nositeljica bila je slobodna u prvom kolu.

U drugom kolu je odmjerila snage sa Nizozemkom Kim Polling, koja je tek otprije dva mjeseca dobila dopuštenje da nastupa za Italiju. Za Matić je 33-godišnja Polling do sada bila jedna od najnezgodnijih suparnica, ali je Barbara odradila borbu savršeno slavivši ipponom nakon samo minutu i pol borbe.

U četvrtfinalu se borila protiv Španjolke Ai Tsunoda Roustant koju je porazila "zlatnim bodom". Nakon što su prve četiri minute završile bez pobjednice borba je otišla u nastavak u kojem je Matić slavila kada je Španjolka dobila treću kaznu.

U polufinalu je slijedila pobjeda protiv Nizozemke Sanne van Dijke. Barbara je slavila ipponom nakon dvije minute borbe. Prvo je srušila suparnicu na bok, zaradila wazari, a onda zahvatom od 10 sekundi zaradila i ippon.

Brončane medalje su osvojile Austrijanka Michaela Polleres koja je ipponom porazila Španjolku Ai Tsunodu Roustant, te Belgijanka Gabriella Willems koja je wazarijem slavila protiv Nizozemke Sanne van Dijke.

Podsjetimo, jučer je Katarina Krišto ostala bez bronce u kategoriji do 63 kg nakon šokantnog poraza od kosovske judašice Laure Fazliu.

Borba je završila bez bodova, ali s dvije opomene za svaku, u dodatnom periodu Krišto je nakon 1:23 minute igre ostvarila Wazari i već počela slaviti broncu. Međutim, nakon video pregleda Krišto je dobila treću opomenu zbog hvatanja ispod pojasa i pobjeda je pripala kosovskoj reprezentativki.

? Nekoliko vaših dojmova i čestitki s društvenih mreža!

"Žena zmaj, zasluženo!" (Andrea Jambrović)

"Bravo, zlatna kraljice, Hrvatska je ponosna na tebe, svaka čast! Najjača si!" (Dražen Kristić)

"Sad joj država može dati barem 100.000 eura. Sramota bi bilo da naša država daje najmanje novca olimpijskim pobjednicima." (Pero Begić)

"Žena ispred svojeg vremena. Velike čestitke i naklon legendi." (Dejan Durtović)

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Povijesni je ovo rezultat i za hrvatski judo, koji napokon ima olimpijsku medalju. Splićanka je u Riju 2016. ispala u prvom kolu, a u Tokiju je prije tri godine osvojila peto mjesto i bila jedna od naših najvećih tragičarki.

Sada joj se sve vratilo, upisala se u sportsku povijest.

Druga je ovo medalja za Hrvatsku u Parizu, sigurni smo ne i posljednja.

Bravo Barbara, BRAVO! Fantastičan turnir, Matić je europska, svjetska i olimpijska pobjednica! Kakav pothvat za našu judašicu!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

? Barbara Matić je olimpijska prvakinja!

10 sekundi do kraja!

Matić je počela zatvarati meč. Barbara i dalje vodi, 30 sekundi do kraja!

Minuta do kraja borbe, sada se Matić izvukla iz opasne situacije...

Vrijeme ide, Barbara je u prednosti, za sada je sve po planu, čekamo kraj borbe...

Nastavlja Matić istim tempom, sigurna je, prošli smo pola borbe.

Sjajan ulazak Matić u meč!

Bod za Barbaru, bila je jako blizu konačne pobjede!

Wazari za Barbaru!

Borba je počela!

17.45 Matić izlazi na tatami, sretno Barbara!

17.40 Willems je slavila protiv Van Dijke, slijedi okršaj između Barbare Matić i Njemice Miriam Butkereit!

17.30 Michaela Polleres osvojila je brončanu medalju, ipponom je slavila nad Ai Tsunode Roustant. Slijede Belgijka Gabriella Willems i Nizozemka Sanne van Dijke, koja je izgubila od Barbare Matić.

image
JACK GUEZ Afp

17.22 Gotova je borba Bekaurija i Mosakhlishviliija, Gruzijac je osigurao plasman u finale. Slijedi prva borba repasaža između Španjolke Ai Tsunode Roustant i Austrijanke Michaele Pollers.

17.05 U tijeku je meč između Gruzijca Lahe Bekaurija i Španjolca Tristanija Mosakhlishviliija. Nakon toga na rasporedu su dvije borbe repasaža za brončane medalje, prije finala u kojem nastupa Barbara Matić.

16.42 Šest borbi preostalo je do Barbarinog ponovnog izlaska na tatami.

U tijeku su okršaji judaša u kategoriji do 90 kg, a nakon toga kreću borbe za medalju kod judašica do 70 kg. Prvo ćemo gledati dvije borbe za broncu, a onda finale između Barbare i Njemice Miriam Butkereit.

Naš fotoreporter Tom Dubravec šalje nam djelić atmosfere iz dvorane.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Bez većih problema Matić je pobijedila Nizozemku Van Dijke i osigurala borbu za zlato! U finalu je čeka, kao što smo ranije spomenuli, Njemica Miriam Bukereit.

BARBARA MATIĆ JE U FINALU, IMAMO MEDALJU!

Wazari za Barbaru Matić... Pobjeda!

Prva opomena za Nizozemku zbog neaktivnosti.

Prošla je prva minuta, Nizozemka je pokušala s gušenjem, nije uspjela.

Dva napada za redom za Matić.

Borba je počela, odmah agresivan start Matić.

16.30 Matić je na tatamiju, sretno Barbara!

16.26 Ako izbori finale, Barbara Matić borti će se protiv Njemice Miriam Bukereit. Ona je u svojoj polufinalnoj borbi savladala Austrijanku Michaelu Polleres.

Judaška terminologija nerijetko zbunjuje "prosječnog gledatelja". Gledajući prijenose judaških mečeva, nailazit ćete na nekolicinu pojmova s kojima se nikad prije niste susretali. Ippon, wazari, shido, uchi mata... Više pročitajte OVDJE.

16.14 Španjolka Ai Tsunoda Roustant, koju je Barbara Matić svladala u četvrtfinalu, dobila je repesaž protiv Japanke Niizoe, a nakon toga je Belgijka Willems svladala Francuskinju Gahie.

Na redu su polufinala: Nijemica Butkereit protiv Austrijanke Polleres, a onda Barbara Matić protiv Nizozemke Van Dijke.

U polufinalu je! Barbara Matić je u polufinalu kategoriji do 70 kg na OI u Parizu. Prva, osnovna informacije za one koji su možda sumnjali. Za ovog novinara... nimalo sumnje odnosno sve po planu. Barbara je na tri kazne suparnice, Španjolke Ai Tsunode Roustant, ali tek u produžetku ili nakon 1.10 minuta borbe na zlatni bod svladala Španjolku i ušla u polufinale. U borbi je za medalju!

I da, prekršili smo pravilo koje smo si zadali na početku dana, nakon prve pobjede. Ono da nećemo pričati, komunicirati s Barbarom do kraja dana.

- Na pol puta smo. Ništa još nismo napravili - sažeto će i istinito Barbara.

- Zadovoljna sam međutim s tim dosadašnjim dijelom puta. Prva pobjeda nad Kim Polling, drago mi je da sam to odradila brzo i efikasno. Ovo četvrtfinale s Tsunodom, znamo da su to dugačke borbe, na kazne. Drago mi je da su bile tri kazne na njezinoj strani, niti jedna na mojoj. Kontrolirala sam i dominirala borbom.

Pred kraj borbe ste čini nam se malo promijenili taktiku odnosno stav. Išti ste u "visoki" napad, hvatanje gore, visoko...

- Ona je u početku prebrza, teško uopće mogu doći gore, kasnije ona uspori pa ju tada mogu hvatati. Njoj odgovara i jedno i drugo, i niski i viski gard. Meni je cilj bio uzeti ju s dvije ruke i povuče prema sebi, da ona nema prostora. Baš je to bilo sad na kraju. Ja sam ju uhvatila, ona je držala blok, ali to joj je bila ta treća kazna i gotovo.

Znamo koliko su vam jutra i buđenja bitna, trener veli da je sve OK. Točno?

- Malo me kiša jutros zezala. Zato jer je... ha, bila kiša.

Ne znamo da ste meteopat.

- Nisam, nisam, ne, ali volim kada je sunce, pa na suncu lijepo popijem kavu ujutro. To. To bi bilo idealno.

Razumijemo. Barbara, popit ćemo mi kavu, a dao Bog i nešto malo žešće, na suncu. Ali kasnije i da ne "copramo" previše...

12.40 Barbara Matić na tatami će ponovno iza 16 sati, kada ćemo ponovno biti s vama u prijenosu uživo.

12.35 Barbara Matić saznala je s kojom će se judašicom boriti za finale olimpijskog turnira. Bit će to Nizozemka Sanne van Dijke, koja je svoje mjesto u polufinalu zaradila preko Japanke Niizoe Saki.

U drugom polufinalu suočit će se Nijemica Miriam Butkereit i Austrijanka Michaela Polleres.

Uisitinu sjajna, dominantna predstava naše judašice u konačnici joj je donijela pobjedu i plasman u polufinale!

Tsunoda je u regularnom dijelu zaradila dvije opomene, a u produžetku i treću, diskvalificirajuću opomenu. Sve su opomene, naravno, proizašle iz izvrsnog pritiska i borbe naše predstavnice.

image
JACK GUEZ Afp

Pobjeda Barbare Matić!

12.16 Gotov je regularni tijek vremena. Idemo u produžetke, odnosno borbu za 'zlatni bod'.

12.15 Španjolka je zaradila i drugu opomenu, svaka sljedeća bit će diskvalificirajuća.

12.14 Tsunoda je zaradila prvi lažni napad, tri takve sankcije Barbari će donijeti pobjedu.

12.12 Respektabilna borba u prvoj minuti, Barbara je pokušala gušenjem, ali ruka je bila preko brade.

12.10 Hrvatica i Španjolka su na tatamiju, sretno Barbara!

12.01 Posljednje mjesto u četvrtfinalu zauzela je Marie Eve Gahie.

Slijedi nam desetominutna pauza, a nakon toga novu fazu natjecanja otvara naša predstavnica.

11.56 Gabriela Willems, Miriam Butkereit i Michaela Polleres osigurale su svoje mjesto u četvrtfinalu.

Posljednju kartu, prije dvoboja Barbare Matić i Ai Tsunode Roustant, tražit će u međusobnom okršaju Marie Eve Gahie i Maya Goshen.

11.26 Treće kolo osigurale su i predstavnice Nizozemske i Japana, Sanne van Dijke i Niizoe Saki.

Preostala su još četiri ogleda osmine finala prije dvoboja naše predstavnice.

11.19 Barbara je saznala protivnicu u četvrtfinalu, borit će se protiv Španjolke Ai Tsunode Roustant, koja je u osmini finala svladala Slovenku Anku Pogačnik.

11.04 Bio je to sjajan uvod u olimpijski turnir naše predstavnice. Fantastičnim ipponom Barbara je ekspresno izbacila protivnicu Kim Polling i plasirala se u četvrtfinale! Borba je službeno trajala svega minutu i sedam sekundi.

image
JACK GUEZ Afp

Pobjeda Barbare Matić!

11.00 Počeo je meč, sretno Barbara!

10.58 Aoife Coughlan, Katie-Jemima Yeats-Brown i Maya Goshen prosljednje su tri judašice koje su osigurale osminu finala.

Slijedi nam dvoboj Barbare Matić i Kim Polling!

Trenutno se odigravaju preostale borbe prvog kola. Kim Polling, Anka Pogačnik, Aleksandra Samardžić, Gulnoza Matniyazova i Gabriella Willems redom su osigurale osminu finala.

Preostale su još tri borbe prvog kola, prije no što će na tatami stupiti naša Barbara Matić.

Protivnica Barbare Matić bit će Kim Polling!

Iskustvo je ipak nadvladalo mladost, Talijanka je nakon minute i pet sekunda produžetka iskoristila neopreznost Portugalke i uspjela je srušiti.

U regularnom tijeku vremena nismo dobili pobjednicu, Polling i Pina ići će u produžetke, odnosno golden score.

Barbara Matić čeka svoju protivnicu u drugom kolu. To će biti ili Portugalka Tais Pina ili Talijanka Kim Polling, judašice koje su započele međusobni dvoboj prvog kola.

Najavu piše: Dean Bauer

I ova je srijeda velik dan. Barem se takvoj nadamo. Potencijalno velika. Za hrvatski sport, judo posebice, najveći dakako za jednu Splićanku. Danas, u srijedu ili posljednjeg dana srpnja, na olimpijski tatami će kročiti dvostruka svjetska i aktualna europska prvakinja, Barbara Matić! Nema razloga kriti, uostalom, najavljuje se ionako već dugo, Barbara je i prije Pariza slovila za jednu od najvećih kandidata/kandidatkinja za medalju. Nećemo i ne navodimo boju plemenite kovine jer svaka bi medalja bila kolosalna.

Na Marsovim poljanama, najvećem u biti gradskom parku u srcu Pariza, između Eiffelovog tornja i Vojne škole, točno nasuprot potonjem, izgrađena je prije dvije, tri godine navodno privremeni sportski objekt, Arena Marsove poljane, s kolosalnom ostakljenom pozadinom Eiffelovog tornja.

Prije godinu dana je IJF ili Međunarodni judaški savez organizirao test natjecanje i veliki promociju juda upravo ondje, dok je među elitnih ne više od 10 judašica i judaša iz cijelog svijeta bila i Barbara Matić.

Danas, u srijedu, kucnuo je čas borbe za olimpijske kolajne u njezinoj kategoriji do 70 kg. Prije koji smo dan s njezinim trenerom Vladimirom Preradovićem prokomentirali ždrijeb, a sada, neposredno uoči nastupa, vrijeme je osluhnuti samu Barbaru.

- Smirena sam. Nema ništa posebno, emocije ne idu ni gore, ni dolje - zbori Splićanka.

U biti, ne čudi nas uopće ovakav njezin niti stav, riječi, ponašanje. Takva je posljednje vrijeme, opuštena, ali potpuno usredotočena. Tko je ne poznaje mislio bi da joj je svejedno, iako... Možda i “gori” ona iznutra, ima mediteranski temperament, ali obuzdava se sjajno, ne ispoljava to prema van, te doista jest opuštena. Možda je upravo i to razlogom onako fantastične prve polovice godine u kojoj je imala pet nastupa, odnosno turnira, te osvojila četiri zlata, uz 1 broncu. Jedno od zlata je ono s EP u Zagrebu.

Ždrijeba u Parizu glede, prva bi joj suparnica u 2. kolu (u prvom je kao nositeljica slobodna) trebala biti Kim Polling. Izvorno Nizozemka, odnedavno pod zastavom Italije. Neugodna, iznimno jaka, 15. judašica svijeta do 70 kg po rankingu. Nemojte pitati tko je prva, nije pristojno baš. Međutim, ta baš Polling je dosad bila solidno neugodna za našu Matić.

- Što se omjera tiče, on je na njezinoj strani, ali posljednji put kad smo se borile na Svjetskom prvenstvu prošle godine ja sam pobijedila. Nismo se ove godine još borile, tako da ne znam kakva je sada, ove godine. Niti smo bili na turnirima, niti na pripremama, zato ne znam što očekivati.

Na nešto ipak i Barbara upozorava.

- Ne bih ja zanemarila ipak i to da Polling ima za odraditi prvo kolo, Portugalku Pinu, od koje je na jednom turniru izgubila, tako da...

Ne treba završiti, znamo. U krugu prvih 15, možda i 20 najboljih judašica, posebno u kategoriji do 70, razlike su istinski minimalne i tu svaka svaku može dobiti.

- A sad, lakši ili teži ždrijeb... Bože moj, to su ipak Olimpijske igre. Nema tu laganih. Možda je i dobro da je odmah prva borba jaka. Što je, tu je. Mi smo na to naviknuli.

Što je Barbara naučila iz Tokija, s Igara prije tri godine?

- Da ne treba kalkulirati, da nema kalkulacija.

Ona forma s početka godine, odnosno prva četiri mjeseca je i dalje tu?

- Ja se nadam. Posljednje mi je natjecanje bilo Europsko prvenstvo u Zagrebu, krajem travnja. Tada mi se činilo “uh, do Pariza je još tako puno”, a proletjela su mi tri mjeseca u hipu.

Je li vam ipak nedostajalo borbi, iako znamo da je odluka još tada, nakon euro-zlata u Zagrebu, bila “to je to, nema do Pariza ništa”? Uostalom, na SP niste išli i zbog lakše ozljede palca.

- Mislim da je dobro što sam napravila pauzu od natjecanja. Ne i od treniranja, ali prošla je sezona bila dugačka i jako naporna - veli dvostruka svjetska prvakinja, prvakinja Europe.

Ostavljamo i mi Barbaru malo na miru. Ionako se vidimo skoro, na Marsovim poljanama. Na lokaciji gdje je prije dva stoljeća bilo vojno vježbalište, pa od tuda i naziv, po rimskom bogu rata Marsu. U Parizu je to mjesto judaškog olimpa i krunidbe kraljica i kraljeva ovog sporta. Tu ćemo stati. Ni slovo više.

Linker
05. rujan 2024 13:21