Kevin Durant

 SAMEER AL-DOUMY Afp
SPEKTAKL U LILLEU

Srbija nemoćna, Amerikanci uz 18 trica slavili na krilima Duranta i Jamesa

Izabranici Stevea Kerra bili su uvjerljivi na startu olimpijskog turnira
Piše: Hina, Robert ŠolaObjavljeno: 28. srpanj 2024. 19:16

Srbija - SAD 84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)

Američka muška košarkaška reprezentacija u obranu olimpijskog zlata krenula je visokom 110:84 (25:20, 33:29, 26:16, 26:19) pobjedom protiv svjetskog doprvaka Srbije u susretu 1. kola skupine C u Lilleu.

Srbija je poletno krenula u susret, povela sa 10:2, ali onda je američki izbornik Steve Kerr pozvao minutu odmora kako bi pribrao svoje igrače, a taj je potez u potpunosti upalio.

SAD su već do kraja prve četvrtine poveli sa 25:20, do poluvremena je Srbija držala kakav-takav priključak, no protiv sjajnog dalekometnog šuta Amerikanaca nije bilo pomoći. Amerikanci su pogodili 18 od 32 pokušaja za tricu (56 posto), a prednjačio je Kevin Durant koji je pogodio svih svojih pet dalekometnih pokušaja.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

Durant je bio i najefikasniji kod SAD-a sa 23 ubačaja, LeBron James je dodao 21 uz 9 asistencija i 8 skokova, dok je Nikola Jokić sa 20 poena bio najefikasniji kod Srbije.

Ranije u nedjelju je u prvoj utakmici ove skupine Južni Sudan svladao Portoriko sa 90:79 (20:28, 28:26, 23:15, 19:10). Carlik Jones ubacio je 20 za Južni Sudan, a Jose Alvarado 26 za Portoriko.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve tri skupine te dvije najbolje trećeplasirane.


PRIJENOS UŽIVO

Kraj utakmice

>>> Na kraju utakmice koševi su padali u serijama, a završilo je 110:84. Amerikanci su pogodili ukupno 18 trica iz 32 pokušaja, što je ipak bilo previše za Srbiju. Durant i James odigrali su fantstičnu utakmicu. Durant je zabio 23, a James 21 poen, ali i 9 asistencija i 6 skokova. Jokić je zabio 20, a Bogdanović 14 za Srbiju.

>>> 39. minuta - Booker je zabio tricu za +22 i definitivno zaključio utakmicu. Amerikanci su zabili 16 trica iz 29 pokušaja.

>>> 36. minuta - James je promašio tricu, a,li uhvatio loptu, dao je Bookeru koji je uspio zabiti tri poena. Tri minute su do kraja.

>>> Davis je još jednom lako zabio, ali nakon toga je Bogdanović zabio tricu, ima ukupno 12 poena.

>>> Marinković je zabio tricu za -15. Ne da se Srbija.

>>> 35. minuta - Holiday je zabio tricu, a onda je u Curry zabio koš te se SAD vratio na +18. Jokić nije uspio zabiti tricu. Durant je sjeo na klupu.

>>> Nova izgubljena lopta Amerikanaca, Micić je zabio tricu za -15. Potom su Ameri opet izgubili loptu, te je Jokić zabio u kontri.

>>> Malo su se Amerikanci opustili, Jokić je zabio novi koš, pa je američki trener Kerr uzeo minutu odmora.

>>> Dočekali smo da Kevin Durant nešto promaši. Imao je otvoren šut s četiri metra i promašio ga.

>>> 32. minuta - Adebayo je zakucao na asistenciju Davisa. Realno je zaključiti da je ova utakmica ipak već odlučena. Durant i James odigrali su fenomenalnu utakmicu, Srbija za njih nije imala odgovor.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

>>> 30. minuta - Edwards je nakon sjajnog driblinga zabio za 84:65.

>>> 29. minuta - Adebayo je zabio za velikih +17. Srbija sve teže diše i dolazi do koševa.

>>> 28. minuta - Durant je zabio dva bacanja, te tako nastavio svoj briljantni niz.

>>> Nikola Jokić dobio je izravni duel s Davisom, te zabio svoj 16. poen, a ima i 3 skoka, te 5 asistencija. Zabio je 6 od 8 šuteva, ali nema dovoljno često loptu.

>>> 27. minuta - Sjajni James je sad asistirao Davisu za zakucavanje i dodatno bacanje, pa izašao iz igre. Loša vijest za Srbiju je da je ušao Durant.

>>> 26. minuta - James je ukrao loptu, te u kontri doslovno prošao kroz trojicu suparnika i zabio koš. James je iznimno motiviran. James radi ono što je Durant radio u prvom poluvremenu.

>>> 25. minuta - James je zabio iz kontre, zabio je ukupno 18 poena (samo jedan promašaj), uz 7 asistencija i 4 skoka. Jako je danas dobar i James.

>>> Bogdanović je zabio iz sjajne pozicije, a James je napravio prekršaj u napadu. Srbija se još uvijek drži.

>>> 24. minuta - Embiid je zabio preko Jokića, zaradio je i dodatno bacanje, ali ga je promašio.

>>> 23. minuta - Zaredalo je nekoliko napada bez koša, Srbija je malo konfuzna.

>>> Nervozni su Amerikanci, James je najprije nepotrebno napravio grub prekršaj, a onda je nakon što je već bio sviran prekršaj, Embiid rukom po licu udario Avramovića. Suci gledaju treba li James dobiti nesportsku, te treba li Embiida možda isključiti. Dugo su suci gledali dvije vezane sporne situacije, te donijeli odluku da je Embiid napravio nesportsku.

>>> 21. minuta - Holiday je zabio tricu za 63:49, Petrušev je zabio. Amerikanci imaju tricu 11-16!?

>>> Počela je treća četvrtina, James je odmah zabio svoj 14. poen, a ima i 5 asistencija.

>>> Briljantni Durant igrao je u prvom poluvremenu 8 minuta i 39 sekundi. Zabio je 21 poen - bez promašaja. Nevjerojatan učinak igrača koji je zbog ozljede propustio sve pripremne utakmice SAD-a. Jasno je da Srbija mora pronaći način da ga zaustavi želi li biti u prilici dobiti utakmicu. Amerikanci su pogodili 10 od 15 trica, što je fenomenalan učinak, a imaju samo devet poena prednosti. Nastavak bi stoga mogao biti jako zanimljiv.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

>>> Zadnjih nekoliko sekundi trajalo je nekoliko minuta, zbog problema s mjerenjem vremena. Imali su Amerikanci tri sekunde za napad, dovoljno da Durant zabije ukupno 21. poen.

>>> 20. minuta - Bogdanović se razigrao, zabio je pet poena, ali onda je krenuo Durant. Dvica pa trica, već je na 19 poena, a nema promašaj.

>>> Srbija se potpuno vratila, dvije brze kontre za nova četiri poena.

>>> 18. minuta - Curry je zabio tricu za +10, a onda je Dobrić zabio tricu, a dobio je i dodatno bacanje. Durant se vratio.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

>>> 17. minuta - LeBron James je zabio tricu i on je na 12 poena. Kad nema Duranta, onda je tu James.

>>> 16. minuta - Jokić je sad zabio tricu, već je na 12 poena.

>>> 15. minuta - Jokić se razigrao, sad je lako prošao Embiida, te ponovno zabio uz zarađeno bacanje. Srbija sve karte baca na Jokića.

>>> Jokić je ostao sam na Curryju i lako zabio, te zaradio dodatno bacanje. Jokića Amerikanci inače dobro čuvaju.

>>> 14. minuta - Briljantni Durant je sjeo na klupu, pa će Srbi malo odahnuti, ili se barem tako nadaju.

>>> 13. minuta - Durant je već na 14 poena, ponovno je zabio tricu. U manje od šest minuta igre zabio je tih 14 poena.

>>> 12. minuta - Kevin Durant se poigrava, već je na 11 poena, zabio je tri trice i ne zna za promašaj.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

KRAJ PRVE ČETVRTINE

>>> Završila je prva četvrtina. Edwards je zakucao za pet razlike Amerikanaca.

>>> Ponovno se ukazao Durant i zabio svoju drugu tricu.

>>> 10. minuta - Obrane su s obje strane postale čvršće, dugo nema koša.

>>> Kevin Durant je ušao i odmah zabio tricu. Nakon toga zabio je i Edwards. Amerikanci imaju potpuno novu petorku na terenu.

>>> 7. minuta - Sad je Srbija u seriji, Jović je zabio tricu, Bogdanović polaganje.

>>> 5. minuta - Opet silovita kontra Jamesa, zabio je i izborio dodatno slobodno bacanje. Amerikanci su napravili seriju 12:2.

image
DENIS CHARLET Afp

>>> 4. minuta - Nakon minute odmora Curry je odmah zabio tricu, Srbija vodi 12:11. Booker je zabio dvije trice u nizu.

>>> 3. minuta - Srbija ima 10:2, Amerikanci djeluju zbunjeno, gube lopte, a napad im je potpuno bezidejan. SAD uzeo time-out.

>>> 2. minuta - Srbija je bolje otvorila, Avramović je zabio četiri poena. Amerikanci ne mogu ništa zabiti, Embiid je promašio i oba bacanja. Ipak. LeBron je zakucao nakon jedne kontre.

>>> U dvorani je 27.500 mjesta, ali gledatelja ima daleko više i redari imaju pune ruke posla. Sve su stepenice krcate gledateljima koji nemaju mjesta na stolicama. Nevjerojatno je da takvo što vidimo na Igrama.

>>> Petorka SAD-a: Curry, Booker, Holiday, James, Embiid.

>>> Petorka Srbije: Avramović, Dobrić, Bogdanović, Petrušev, Jokić.

>>> Američka petorka je poprilično iznenađujuća, malo je tko u njoj vidio Bookera i Holidayja. Kod Srbije je iznenađenje da Micić nije starter.

>>> Kevin Durant je napokon u momčadi SAD-a. Zbog ozljede je propustio sve pripremne utakmice, bit će zanimljivo vidjeti u kakvom je stanju.

>>> U prvoj utakmici skupine C, Južni Sudan je napravio iznenađenje pobijedivši Portoriko s 90:79. Više o toj utakmici pročitajte OVDJE.

Upravo će Portorikanci biti suparnik Srbije u drugom kolu u srijedu, dok Amerikanci nakon današnjeg sraza čekaju Južni Sudan.

Linker
21. rujan 2024 01:24