PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
DONNA U ČETVRTFINALU OI

Vekić srušila drugu tenisačicu svijeta!

Hrvatska tenisačica upisala je jednu od najvećih pobjeda u karijeri
Piše: SN, HinaObjavljeno: 30. srpanj 2024. 14:12

Vekić - Gauff 7:6 (7), 6:2

Sjajnom igrom i velikim preokretom u prvom setu najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić plasirala se u četvrtfinale olimpijskog turnira svladavši drugu nositeljicu, Amerikanku Coco Gauff sa 7-6 (7), 6-2 nakon dvosatne borbe na stadionu Philippe Chatrier u Roland Garrosu.

Druga tenisačica svijeta i finalistica Roland Garrosa iz 2022. u prvom je setu povela sa 5-2 i u osmom gemu imala set-loptu. No, od tog trenutka Donna Vekić je osvojila 11 od sljedećih 12 poena te izjednačila na 5-5.

Još jednom je hrvatska tenisačica bila suočena s gubitkom prvog seta u ‘tie-breaku‘, u kojem je Gauff povela sa 6-4, ali je Vekić na to odgovorila s tri uzastopna poena. Na svoju prvu set-loptu Donna je napravila dvostruku pogrešku, ali ju to nije izbacilo iz ritma. S nova dva poena završila je prvu dionicu meča koja je trajala čak 70 minuta.

Coco Gauff je pokušala doći do preokreta i prva je napravila ‘break‘ u drugom setu te povela sa 2-1. Kasnije će se pokazati da je to bio posljednji gem za aktualnu pobjednicu US Opena.

Vekić je odmah vratila ‘break‘ pa nanizala još dva gema za vodstvo 4-2. Presudnim se pokazao sedmi gem u kojem je 28-godišnja Osječanka spasila tri povezane ‘break‘-lopte (0-40) i povela sa 5-2. Neobranjivim napadima je Vekić došla do tri meč-lopte i na drugu došla do jedne od najvećih pobjeda u karijeri.

Za plasman u polufinale hrvatska tenisačica će igrati protiv bolje iz dvoboja Ukrajinke Marte Kostjuk i Grkinje Marije Sakkari.

POBJEDA DONNE VEKIĆ!

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Vekić osvaja drugi set!

6:2 Donna sjajnom igrom na servisu Gauff dolazi do velike pobjede!

5:2 Kakva borba u sedmom gemu! Duga pauza, odnosno kontroverzna i nimalo ugodna situacija iz prošlog gema evidentno je ostavila traga na Donni, Gauff je imala tri vezane break lopte, ali Hrvatica se spektakularno uspjela vratiti i doći na gem od velike pobjede!

4:2 Donna uzima break! Izvrsno je Hrvatica odigrala ovaj gem koji je, doduše, završen kontroverznom odlukom suca. Donna je odigrala duboku loptu, sudac je prvotno dosudio aut, da bi se naknadno ispravio i dosudio dobru loptu. Odluka, dobra lopta, je korektna, no Gauff smatra da je odluka utjecala na njen udarac. Amerikanka je dugo raspravljala sa glavnim sucom, čak i supervizorom, potekle su i suze, a odluka se na kraju nije promijenila.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

3:2 Besprijekorno sada igra Donna... Na tri winnera ide jedna pogreška, a to je formula koja bi je u konačnici mogla odvesti do pobjede.

2:2 Fantastično! Donna sjajno odigranim gemom ekspresno uzvraća break, bio je to festival Donninih winnera, koji je, doduše, kao i u proetklom gemu, zaključen dvostrukom pogreškom protivnice.

1:2 Šteta za ovaj gem... Donni je evidentno pala koncentracija, Gauff je to iskoristila i u konačnici neslavnom dvostrukom pogreškom Donne došla do breaka prednosti u drugom setu.

1:1 Dugo se borila Donna, u dva navrata imala je deuce, ali Amerikanka je na kraju ipak uzela svoj servis-gem.

1:0 Nema danas lakih gemova... Otvorila je Donna drugi set svojim servisom, Gauff je dugo pružala otpor, ali na kraju ipak pokleknula.

Vekić osvaja prvi set!

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

9:7 (TB) Kakva borba s obje strane u zadnjih nekoliko poena, Donna je senzacionalno okrenula stvari na svoju stranu i iskoristila drugu set loptu!

7:7 (TB) Nova dva poena, po jedan s obje strane. Prvi je fantastično uzela Donna, imala set loptu, ali Gauff je uspjela uzvratiti.

6:6 (TB) Senzacionalna Donna spašava dvije set lopte!

4:6 (TB) Jednakom mjerom uzvraća Gauff, Amerikanka će imati dvije set lopte.

4:4 (TB) Velika dva poena Donne! Uzela je svoj servis, a onda velikom borbom uspjela uzvratiti mini-break.

Obje tenisačice sada su zastale na nekoliko trenutaka, nekome od navijača od velike je vrućine pozlilo na tribinama...

2:4 (TB) Velika borba odvila se u prvih šest poena tie-breaka, a Gauff je ipak uspjela doći do mini-breaka prednosti. Nije, naravno, još ništa gotovo...

6:6 Donna rutinski, suvereno osvaja svoj servis-gem. Gledat ćemo tie break prvog seta!

5:6 Nakon tri uzastopna gema koja su otišla na Donninu stranu, Gauff se uspjela 'sabrati' i osvojiti svoj servis-gem.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

5:5 Ponovno smo na početku, Donna bez problema uzima svoj servis-gem i vraća rezultat u egal.

Uistinu se činilo da je ovo zasigurno izgubljen set, ali Donna se uzdigla iz mrtvih i herojski se vratila u ovaj set.

4:5 Bravo Donna! Hrvatica u ključnom trenutku vraća break! Nevjerojatno odakle je ovo Donna izvukla, bila je to, doduše, kombinacija Donnine genijalnosti i Gauffinih neprisiljenih pogrešaka, ali najvažnije je da je bez izgubljenog poena uzela break i vratila se u ravnopravnu borbu za prvi set.

3:5 Ne da se Donna samo tako... Ponovno je 'dušu' morala ostaviti da bi osvojila gem, spasila je i set loptu Gauff i na kraju spektakularnim winnerom uz crtu barem za još jedan gem produžila ovaj set.

2:5 Gauff osvaja sedmi gem i dolazi na korak do osvajanja prvog seta. Ponovno je sjajan otpor pružila Donna, uspjela je s 15:40 doći do deuca, ali Hrvaticu je, moglo bi se reći, u konačnici koštala tvrdoglavost i nepotrebno forsiranje dropshotova...

2:4 Pokrenula se malo Donna, shvatila da igra protiv druge tenisačice svijeta i preuzela rizik u nekoliko navrata. Iako je Gauff ponovno imala break loptu, Vekić se uspjela vratiti i doći do teško zarađenog servis-gema.

1:4 Gauff bez većeg suproststavljanja s druge strane uzima još jedan gem...

1:3 Vodila se prava bitka u četvrtom gemu, Donna je imala 'sve u svojim rukama', ali Amerikanka se uspjela vratiti i iz druge break lopte doći do velike prednosti.

1:2 Gauff rutinski osvaja svoj servis-gem i 'prebacuje lopticu' na Donninu stranu.

1:1 Gledali smo sličan scenarij kao u prvom gemu, Vekić se na trenutke mučila na mreži, ali na kraju ipak uzela svoj servis i izjednačila rezultat.

0:1 Pružila je Donna solidan otpor na servisu portivnice, no Gauff ipak, bez većih problema, osvaja prvi gem u meču.

Počeo je meč, sretno Donna! Gauff će prva servirati.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Najavu piše: Dean Bauer

Boli je lakat, ima problema s gležnjom, cijelu noć kašlje pa joj se cimerica Petra Martić nije moguće baš naspavala. Uz to, u Parizu je nakon kiše “zapeklo” sunce, te nije lako ni na tribini izdržati više od 10 minuta, kamoli onda dolje, na terenu igrati. Naravno da “skapava” od vrućine, ali Donna Vekjić usprkos svemu navedenom pobjeđuje, ide dalje i doima se sjajno raspoloženom. Umornom, da, ali sretno i zadovoljno umornom.

U ponedjeljak rano poslijepodne se plasirala u osminu finala, ušla je u krug najboljih 16 tenisačica na olimpijskom turniru. Magnific, rekli bi Francuzi. Nakon Talijanke Lucije Bronzetti dan ranije, sada je “stradala” Kanađanka Bianca Andreescu 6:3, 6:4. Svojedobno četvrta igračica svijeta, prije pet godina pobjednica US Opena, te prva Kanađanka koja je nakon pola stoljeća osvojila Canadian Open. Bilo je to također 2019. kada je svladala Serenu Williams. Ali vratimo se mi u doba današnje i Pariz u kojem je Andreescu morala čestitiati pobjedu Donni Vekić.

- A, mislim da sam pobijedila već u karijeri neku od osvajačica Grand Slama. Sabalenku recimo, ove godine - krenuli smo u razgovor s plavokosom Osječankom, prvim ženskim reketom u Hrvatskoj.

U jednom trenutku meča, Andreescu je ozlijedila palac i sve je nekako “mirisalo” na predaju. Barem se nama tako činilo...

- Pa, činilo se i meni. Pustila je takav krik da sam mislila da će umrijeti, ali mislim da joj ipak nije ništa bilo tako strašno. Nastavila je uostalom do kraja, čak i bolje igrati. U biti sam ja tada izgubila malo svoju koncentraciju. Nije mi se baš smjelo dogoditi, ali bit ću pametnija drugi put.

Možda je tu bilo i malo “psihološkog rata” Kanađanke. Ne velimo da je fingirala ozljedu, ali se možda može govoriti o traženju kraćeg prekida, prekidu dobrog niza suparnice.

- Ima tu nešto. Umjesto da se usredotočim na sebe, počnem više misliti o njoj, razmišljati što treba odigrati. Ona je počela više igrati “slice” što meni i inače ne odgovara. Onda sam počela razmišljati da li da joj odigram forehand, pa me ona onda tako “bombardirala”. Bilo je malo nezgodno i trebalo mi je nekoliko gemova kako bih se prilagodila. Da sam izgubila taj drugi set vjerujem da bi ona došla sebi u trećem setu. Jednostavno, bila mi je poremetila cijeli ritam, ali sam se uspjela vratiti.

Francuzi najavljuju za utorak toplinski val u Parizu. Prethodnica vala je došla već sada, za utorak bi trebalo biti oko 33 stupnja, u hladu jasno. Kako to podnosite?

- Bilo je vruće, je i ništa, sad idem u led.

Donnin ulazak u osminu finala olimpijskog turnira ujedno i izjednačenje njezinog dosad najboljeg rezultata na Igrama. U Tokiju prije tri godine. Taj sljedeći susret s Amerikankom Coco Gauff koja je pobijedila Argentinku Mariu Lourdes Carle 6:1, 6:1, na rasporedu je odmah u utorak, ali nije jedini. Naime, Donna Vekić je i u igri mješovitih parova s Matom Pavićem, njihova pariška premijera je također u utorak. Dva meča u jednom danu, najtoplijem dosad ili ovog ljeta u Parizu... Minimalni razmak između dva ovakva meča iste tenisačice (ili tenisača, svejedno) mora biti minimalno sat vremena. Ujedno, po pravilima prvo slijedi “single”, odnosno pojedinačni dio turnira, onda par.

U osmini finala Donnu čeka Coco Gauff. Amerikanka koja je nosila zastavu s LeBronom Jamesom na otvaranju, druga na WTA ljestvici i jasno druga nositeljica olimpijskog turnira, sljedeća je suparnica Donne Vekić. Nije baš za poželjeti, ali dobro. Sama Donna veli “nema predaje”. Svoj boli i problemima unatoč.

- Nisam još nikad igrala protiv nje. Ha, mislim, što uopće reći o Gauff. Cura igra izvanredno, ali veselim se. Mislim da će biti baš dobar meč, mislim i da imam šanse. Baš se radujem.

Kolega je jedan izustio: “Šteta što ne igrate na travi”.

- Je, to je šteta, ali što ćemo sad.

Da, malo je kasno za posaditi travu. Nego, taj par Vekić - Pavić “rodio” se na Donninu inicijativu?

- Da, ja sam njega pitala. Tako je krenulo.

To bi isto mogla biti zanimljiva, definitivno jest jaka kombinacija. Vidjet ćemo vrlo skoro. Kao što smo pripomenuli, Donni Vekić ovo nisu prve Igre. Debi pod pet krugova je imala u Japanu, ali u specifičnim uvjetima, sad je već mogla osjetiti sasvim drukčiju atmosferu. Od Sela do tribina.

- Jako mi je lijepo, baš ugodno! Družim se puno s ostalim sportašima. Dobra je atmosfera. Jedino što mi je žao što sam ostala bez cimerice, Petre Martić. Mislim da će ona sada, u utorak otputovati.

Donna neće sasvim sigurno, želimo joj što je moguće dulji ostanak. Istina, u pojedinačnoj konkurenciji, protiv Coco Gauff bi moglo biti zahtjevno, no... Polako. Ili kako sve više sportaša govori, pa tako i Donna ovdje...

“Nema predaje”.

Linker
30. srpanj 2024 15:49