CARL DE SOUZA Afp
SPEKTAKL U ROLAND GARROSU

Vekić u neviđenoj drami spasila meč-loptu i iskoristila svoju petu za polufinale Olimpijskih igara!

Hrvatska tenisačica došla je na koračić od medalje. Za finale će igrati sa Slovakinjom Schmiedlovom
Piše: Hrvoje Slišković, SNObjavljeno: 31. srpanj 2024. 23:16

VEKIĆ - KOSTJUK 6:4, 2:6, 7:6(8)


Nakon 2 sata i 59 minuta igre, i kada je već četvrtak naslijedio srijedu, Donna Vekić je nakon velike borbe izborila polufinale Olimpijskih igara protiv Ukrajinke Marte Kostjuk pobjedom 6:4, 2:6, 7:6 (8). Suparnica u polufinalu je Slovakinja Anna Karolína Schmiedlova, 67. igračica na WTA ljestvici, koji je posljednji od tri turnira osvojila još 2018. godine.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Donna je odmah napala, prvi poen njezin, servirala je Marta Kostjuk. I bez izgubljenog poena osvojila prvi gem. "Hrvatska, Hrvatska", čuo s prvi povik s vrha tribine stadiona Philippea Chatriera. Iako je publike bilo manje nego na prethodnom meču (Krajicek i Ram pobijedili su Nadala i Alcaraza), bila je to ugodna atmosfera. I kako je meč odmicao sve bolja. Nije prošlo niti deset minuta tenisa, a Vekić je vodila s 3:0 uz prednost dva oduzeta servisa. Tek je u sljedećem gemu usporila, a tenisačica iz Ukrajinke počela vraćati lopte u teren. Kad god bi rezultat zapinjao s tribina bi se začulo "Donna, Donna" i naša se igračica vraćala u gem. Na kraju ga je i dobila, završila snažnim forhend-winnerom, a njegov značaj podebljala glasnim uzvikom, stisnutom šakom i oštrim pogledom.

U trećem Donninom servis-gemu krenulo je slabije, ali je Osječanka spasila dvije break-lopte i odmah ga završila za vodstvo 5:1. Osmi gem je donio još veće probleme sa servisom, a nakon tih 5:3 je publika, dotad neutralna, počela sve više skandirati u znak podrške 22-godišnjoj Kostjuk. Par minuta kasnije krenuo je i verbalni obračun navijača (ništa ozbiljno, samo nadglasavanje Donna/Marta), a u njemu je Donna vratila svoj "servis-mojo", barem toliko da prvi set okonča sa 6:4 nakon 46 minuta. Možda malo duže nego što smo pomislili nakon 4:0 i 30:0, ali neka… Glavno da je dobila set.

image
CARL DE SOUZA Afp

Drugi je krenuo kao i prvi - novim breakom Donne Vekić i vodstvom 1:0. Bilo je sad tu lobova, skraćenih lopti, ali i promašaja zicera (smash). Povela je Vekić i s 2:0, ali u trećem gemu drugog seta svojom pogreškom propustila iskoristiti break-loptu za 3:0. U istom stilu, nažalost, nastavila je u sljedećem gemu u kojem je izgubila svoj servis bez osvojenog poena za 2:2. Igračka kriza se nastavila, bilo je to već 10 izgubljenih bodova od posljednjih 11 i Ukrajinka je prvi put povela, a potom i završila set sa 6:2. Momentum meča se promijenio i u odnosu na početak Marta je igrala kao Donna, a Vekić griješila kao tada Kostjuk. Ukrajinka je i privukla publiku na svoju stranu, a ovacije doživjela plesajući na terenu dok se čekao povratak Donne s podužeg odmora između drugog i odlučujućeg seta.

Završna trećina meča započela je izjednačeno, gem po gem, bez da se ijedna igračica odvajala na veću prednost. Kostjuk je prva imala break-loptu, nije ju iskoristila, a u sljedećem je drama bila na vrhuncu. Vekić se borila kao da joj o tome ovisi i život i nije odustajala sve dok nije četvrtu break-loptu iskoristila za vodstvo 4:3. Mogao je to biti ključni gem za veliku pobjedu, ali na 5:4 je Donna propustila meč-loptu, odservirala duplu pogrešku te je Kostjuk vratila break za 5:5. Slično se dogodilo u sljedeća dva gema, Donnin break, propuštena i druga meč-lopta i uslijedio je tie-break za odluku o olimpijskoj polufinalistici.

image
CARL DE SOUZA Afp

Neviđena, ali stvarno neviđena drama. Izgubili smo nekoliko godina života gledajući ovu završnicu, meč nas je doveo do krajnjih granica. No sada je sve to nebitno, nakon dva sata i 50 minuta Donan Vekić je u polufinalu! Kako je to lijepo reći!

Donna Vekić je u polufinalu Olimpijskih igara!

I to je to!!!!!!!!!!!!

Peta meč lopta za Donnu Vekić! Je li napokon došao taj trenutak?

Donna gađa mrežu, 8:8...

Kostjuk promašuje kratku loptu, nova meč lopta za Donnu!

Ali Kostjuk uzvraća! Stvarno nevjerojatno...

Treća, nadamo se zadnja, meč lopta za Donnu Vekić!

6:6 Kakav return Donne! Svom snagom raspalila je lopticu i izjednačila!

Kako sada igra Kostjuk! Pogađa za 5:6 i svoju prvu meč loptu!

Napokon ulazi prvi servis, 5:5! Kakav povratak!

Donna se vraća na 4:5! Neviđena drama u Parizu!

Sjajan return Donne, 3:5!

Ponovno je Ukrajinka uspješna na Donninom servisu, 2:5!

Sada griješi Kostjuk, Donna smanjuje na 2:4.

Donna pogađa za 1:4, još nije gotovo!

Kostjuk stiže loptu na mreži i pogađa za 0:4, teška situacija za Donnu!

Još jedan mini break Kostjuk, 0:3 je rezultat.

Donna šalje loptu u mrežu, 0:2...

Kostjuk otvara tie-break poenom za 0:1.

6:6 Rijetko viđena drama, idemo u tie-break. Tko ovo više može gledati...

Nevjerojatno, nova dvostruka pogreška, nova break lopta za Kostjuk...

Ništa! Novo izjednačenje, nakon duge razmjene Donna šalje loptu u aut...

Druga meč lopta za Donnu Vekić!

Ne predaje se Kostjuk, sjajnom igrom vraća rezultat na 30:30.

Sada dvostruka pogreška Donne, 30:15.

Još jedan promašaj Kostjuk, 30:0! Tako blizu...

Kostjuk šalje loptu u aut, 15:0 za Donnu.

6:5 Kakva reakcija Donne Vekić, ponovno je uzela servis Kostjuk! Slijedi nova prilika za dovršiti meč...

5:5 Spasila se Kostjuk i izborila izjednačenje! Drama se nastavlja...

Slabiji servis Donne, i Kostjuk ima novu break loptu!

Pa je li ovo moguće! Dvostruka pogreška za Donnu, idemo dalje...

Meč lopta za Donnu Vekić!

Ponovno spašava Donna!

Nova break lopta za Kostjuk, ne možemo bez drame...

Strašan servis Donne, 40:40!

Break lopta za Kostjuk! Ne izgleda dobro, morat će se Donna izvući...

Sada pak neforsirana pogreška Donne, 30:30.

Pogađa Vekić kad je najpotrebnije, 30:15!

Kostjuk se vraća, iznendaila je Donnu, 15:15.

Sjajan početak za Donnu, početna prednost za 15:0!

5:4 Strašna dominacija Kostjuk na servisu, ekspresno je smanjila vodstvo.

5:3 Kakav gem za Vekić! Donna ostavlja sve što ima na terenu, bilo je ovoga puta i malo sreće - no to je to, jedan gem do polufinala!

4:3 Break za Donnu, spektakularan tenis! Konačno je uspjela, nedostaju joj dva gema do polufinala!

Vratila se Kostjuk, ali Donna ponovno kažnjava drugi servis! Četvrta break lopta...

Nevjerojatna drama u sedmom gemu! Donna ima treću break loptu, čekamo rasplet...

3:3 Strašno važan gem Donne Vekić! Imala je Kostjuk break loptu, Donna ju je spasila, i dobrom igrom do kraja gema ponovno poravnala rezultat. Lavovska bitka u Parizu...

2:3 Kostjuk dolazi do novog vodstva. Obje tenisačice pokazuju jako visoku kvalitetu igre, Donna pruža otpor, ali Ukrajinka je jako konkretna i precizna...

2:2 Sjajan gem Donne Vekić! Odličnim prvim servisom dominantno je projurila do novog izjednačenja.

1:2 Gledamo sjajan tenis. Izgledalo je obećavajuće za Donnu, imala je 0:30 prednost, bila je u dobrom nizu, no Kostjuk je ponovno našla način i uspjela preokrenuti za novo vodstvo.

1:1 Izrazito važan gem za Donnu. Ponovno je Ukrajinka dobro vraćala servise, no uspjela je konačno izvući prednost na svoju stranu nakon sedam uzastopnih gemova za Kostjuk.

image
CARL DE SOUZA Afp

0:1 Kostjuk nastavlja u istom ritmu. Dobila je gem bez izgubljenog poena, a pao je i njen prvi as u meču.

Preokrenuo se momentum koji je sada na strani Kostjuk. Publiku je u potpunosti dobila na svoju stranu. Naime, u pauzi između setova Donna je nakratko otišla u svlačionicu, dok je Ukrajinka zaplesala na terenu što su navijači pozdravili ovacijama.

KRAJ DRUGOG SETA

Kostjuk osvaja set sa 6:2, nakon što je Donna imala 2:0. Dakle, Ukrajinka je osvojila šest uzastopnih gemova i djeluje superiorno. Nadajmo se da Vekić može zaustaviti njezin uzlet i doći do novog vodstva.

2:6 Kostjuk ne staje! Šesti gem u nizu za Ukrajinku. Iz sadašnje perspektive Donna je jako daleko od polufinala. A imala je 2:0 i break loptu za zatvoriti meč...

2:5 Peti uzastopni gem za Kostjuk. Donna se hitno mora dići iz crne rupe, jer Ukrajinka sad izgleda puno bolje na terenu.

Donna je servirala kad se tribinama prolomilo gromoglasno navijanje koje ju je omelo pri servisu. Nije to bilo za našu tenisačicu, već ne u tim trenucima novo zlato osvojio domaći plivač Leon Marchand. Prekid je potrajao oko minute kada je sudac konačno uspio smiriti publiku.

2:4 Četiri je uspjela, ali petu nije. Kostjuk iskorištava petu break loptu i dolazi do breaka u drugom setu.

Ukrajinka je nakon osvojenog gema zatražila i dobila dozvolu za medicinski time-out. Zasad nije poznato kakvih točno problema ima Kostjuk.

image
CARL DE SOUZA Afp

2:3 Nije dobro, Kostjuk je pojačala prvi servis i Donna zasad nema odgovor na to. Slijedi krucijalan gem...

2:2 Da, to je tenis. Donna je u prošlom gemu propustila break loptu za zatvaranje priče, a sad je Kostjuk došla do breaka i izjednačila u drugom setu. Jako teški trenuci za našu Donnu, nadajmo se da može reagirati na pravi način.

2:1 Šteta! Nakon 30:0 Vekić je uzela četiri uzastopna poena i došla do break lopte, ali ne uspijeva ponovno uzeti servis protivnici. Nema veze, idemo dalje, velika prednost i dalje je tu.

2:0 Kostjuk na rubu suza, ništa joj ne polazi za rukom. Donna, s druge strane, ne staje! Forhend radi praktički nepogrešivo...

1:0 Bravo Donna! Novi set, ista priča. Odmah na početku drugog seta Vekić oduzima servis protivnici. Promašila je Hrvatica jedan čisti smash na 15:30, ali potom odigrala sjajna dva poena i došla do velike prednosti.

KRAJ PRVOG SETA

Vekić osvaja prvi set sa 6:4! Imala je Hrvatica 4-0 i 0-30 na servisu Kostjuk, koja se vratila u prvi set i došla na 5:4, ali je Donna odigrala sjajno kada je najviše trebalo i osvojila prvu dionicu.

6:4 Dobro je! Sasvim se Kostjuk približila Donni, ali ne može! Ne može više od toga. Vekić osvaja prvi set.

5:4 Kostjuk do prvog "čistog" gema u meču. Ukrajinka igra sve bolje. Ne tako davno Donna je imala 4-0 i 0:30 na servisu protivnice, koja se sad sasvim vratila u prvi set. Ipak, Donna će imati još jedan servis za osvajanje prve dionice.

5:3 Prvi problemi za Donnu, Kostjuk dolazi do prvog breaka u meču. Ponovno je Vekić spasila break loptu, ali samo prvu, druga je nažalost zapela za mrežu.

5:2 Vekić propustila break i set loptu, nadajmo se da nećemo dugo žaliti za ovom prilikom. Donna servira za osvajanje prvog seta.

Donna uvjerljivo vodi u prvom setu, a to na tribinama Roland Garrosa znači samo jedno - da će se publika prikloniti tenisačici koja gubi. No, Vekić to za sada ne smeta. Djeluje smireno, govor tijela ne odaje nikakvu nervozu.

5:1 Ma, bravo Donna! Činilo se da se Ukrajinka budi, ali Vekić ne dopušta da joj se približi. Dvije vezane break lopte (15:40) imala je Kostjuk, no Vekić s četiri uzastopna poena dolazi do novog gema i 5:1 u prvom setu.

4:1 Kostjuk do prvog gema, iako je Donna prijetila i na ovom servisu protivnice. Imala je Vekić 0-30, potom je Ukrajinka uzela dva poena, nakon čega je Donna riskirala na reternu i promašila teren za nekoliko centimetara. Vodila je Donna u izmjeni i na 40:30, ali Kostjuk je, mora se priznati, odigrala savršeno.

4:0 Prvi put u meču imala je problema, ali samo manjih, ispostavilo se. Jer, Donna je uzela svoj servis-gem i došla na 4:0. Kostjuk djeluje neprepoznatljivo...

Vamos Rafa! - prolomilo se tribinama. Izgleda da neki nisu primijetili da je prethodni meč završio… Vekić igra sjajno, a sve prate i hrvatski navijači skandiranjem: Donna, Donna!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

3:0 Nastavlja Donna u istom ritmu, kao i Kostjuk koja se nije još pojavila na meču. Vekić još jednom oduzima servis protivnici i odlazi na 3:0 u prvom setu. I servirat će za 4:0.

2:0 Nije moglo bolje! Dva gotovo pa "čista" gema za Donnu. Servis radi, forhend je namješten, zasad je sve na stranu naše predstavnice.

1:0 Otvaranje iz snova za Donnu Vekić! Hrvatica odmah oduzima servis ukrajinskoj predstavnici. Idemo!

21.11 Vekić i Kostjuk su izašle na teren, još nekoliko minuta zagrijavanja i kreće spektakl. Na tribinama je i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Pune se i tribine koje su se ekspresno ispraznile nakon što su Rafael Nadal i Carlos Alcaraz poraženi od američkog para Austina Krajiceka i Rajeeva Rama.

20.54 Donna Vekić uskoro izlazi na teren! Upravo je završio dvoboj parova između Španjolaca i Amerikanaca, Krajicek i Ram pobijedili su Nadala i Alcaraza 6:2, 6:4 te ušli u polufinale olimpijskog turnira gdje će igrati protiv Čeha Machaca i Pavlaseka.

Rusija ostala bez predstavnika u teniskom olimpijskom turniru. Nakon što je Alcaraz izbacio Safiullina, iz Pariza je izletio i Danil Medvedjev, kojega je Auger-Aliassime porazio s 6:3, 7:6(5).

Iga Swiatek plasirala se u polufinale izbacivši Amerikanku Collins koja je predala meč u trećem setu, prvi vodstvu Poljakinje 6:1, 2:6, 4:1. Prva nositeljica će u polufinalu igrati protiv Kineskinje Zheng koja je umirovila Nijemicu Kerber.

Spomenimo i da je Slovakinja Schmiedlova nastavlja sa senzacijama, u četvrtfinalu je izbacila i favoriziranu Krejčikovu te će u finalu igrati protiv bolje iz ogleda Kostjuk i naše Donne Vekić. Velika je to prilika za Hrvaticu koja bi eventualnom današnjom pobjedom bila veliki favorit za prolaz u finale.

Najavu piše: Hrvoje Slišković

S obzirom na to da je u svakom prethodnom podnevnom meču pobijedila, zašto se ne bi tako i nastavilo? Treba pronaći dobro i u zvizdanu koji napada, ali Donna odolijeva. I usput svojim srčanim i emotivnim tenisom podiže vlastitu popularnost u Hrvatskoj. Sudeći po društvenim mrežama i porukama koje stižu i do nas u Pariz, Donna Vekić nikada nije bila popularnija u Hrvatskoj. Olimpijska avantura samo se nalijepila na sjajni i srcedrapajući Wimbledon.

- Da, moram reći da nikada nisam osjećala ovakvu podršku iz cijele Hrvatske. I u danima nakon Wimbledona, kada sam došla u Hrvatsku, baš sam je osjetila. Cijenim to, jako, i puno mi znači. Drago mi je da je tenis, a pogotovo ženski tenis, ponovo na cijeni u Hrvatskoj.

Emocije, pobjede, velike pobjede... Sve nas je to navelo na pomisao da Donna proživljava najbolje tjedne u sportskom životu.

- Definitivno. Zadnjih dana igram nevjerojatan tenis. I duh olimpijske reprezentacije mi sigurno pomaže. U selu mi je jako lijepo, odlično. Uspjesi i druženja s hrvatskim sportašima me inspiriraju, međusobno se podržavamo, a to je jako važno. I podršku s tribina u ovom meču moram pohvaliti.

Na redu je četvrtfinale. Dvije pobjede i eto medalje... Spremni smo.

Linker
01. kolovoz 2024 00:30