Anamaria Govorčinović u Tokiju 2021.

 DAMIR SENčAR/ HOO
VRIJEME JE ZA MIRNE VODE

Velika hrvatska fajterica danas izlazi na borilište: ‘Iskusniji smo, bolji i pametniji nego u Tokiju‘

Anamaria Govorčinović danas ujutro u kvalifikacijskoj utrci kajaka jednosjeda ima prvi nastup u Parizu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 06:09

Braća Sinković će stazu u Vaires-sur-Marneu zauvijek pamtiti po svom trećem olimpijskom zlatu, a nadamo se da će lijepe uspomene sljedećih dana na njoj prikupiti i jedina naša predstavnica u sprint kajaku i kanuu ili kako se to kod nas češće naziva kajaku i kanuu na mirnim vodama. Anamaria Govorčinović, 27-godišnjakinja iz Hrvatske Kostajnice, koja je od srednjoškolskih dana stanovnica Zagreba, danas ima prvi nastup na svojim drugim Igrama.

Premijerni olimpijski nastup najbolja hrvatska kajakašica imala je prije tri godine u Tokiju gdje je u kajaku jednosjedu bila 21. na 200 metara i 35. na 500 metara. Razlika u odnosu na Tokio je da će kajakašice u jednosjedu imati samo utrku na 500 metara, kad je Govorčinović u pitanju razlika je to što je u protekle tri godine itekako sportski narasla u odnosu na prvi olimpijski nastup.

Pravila dodatno otežavaju

Najbolje to potvrđuju dvije medalje sa Svjetskog prvenstva 2022. gdje je bila brončana na 1000 metara i srebrna na 500 metara. Pritom je u olimpijskoj disciplini ispred nje bila tek Novozelanđanka Lisa Carrington, koja je u Pariz došla sa šest olimpijskih medalja, od čega pet zlatnih, dok iz njega planira otići još bogatija jer će idućih dana ponovo nastupati u tri discipline (jednosjedu, dvosjedu i četverosjedu).

U jednosjedu je konkurencija vrlo jaka, pravilo da iz iste zemlje mogu nastupiti dvije kajakašice dodatno otežava put prema vrhu jer primjerice Anamaria Govorčinović u Parizu neće imati protiv sebe samo Lisu Carrington, nego i njezinu sunarodnjakinju Aimee Fischer, a obje su u ulozi favoritkinja, pa dvije Mađarice, dvije Kineskinje, dvije Španjolke, dvije Kanađanke...

I zato se Anamaria uoči Pariza nije htjela upuštati ni u kakve prognoze...

- Htjela bih pokazati svoju najbolju izvedbu, dati maksimum, ali mi je teško reći koji bi plasman to mogao biti. Doista nemam odgovor na to pitanje. Svaka utrka u Parizu bit će zasebno finale.

Dobra je stvar što je svoje mjesto u Parizu izborila već rezultatom na SP prošle godine pa se mogla mirno pripremati za svoj drugi olimpijski nastup. Anamaria i njezin trener Aleksandar Knežević na poprište Igara su došli u nedjelju.

- U pripremama smo napravili sve što smo planirali, po treninzima je Anamaria otprilike na nivou 2022. godine, možda čak i malo bolja, ali dok ne počnu utrke ne znamo gdje smo točno u odnosu na druge - kaže trener Knežević.

Stazu u Vaires-sur-Marneu poznaje, na njoj je pošle godine bila treća na 500 metara u Svjetskom kupu.

- Da, isprobali smo ju prošle godine, a i sad smo napravili nekoliko treninga i sve je u redu, onako kako treba biti.

Ne zamara se konkurencijom

Anamaria je u trećoj od šest kvalifikacijskih skupina u društvu Kineskinje Wang, Meksikanke Briones, Belgijanke Peters, Francuskinje Hostens, Poljakinje Putto i predstavnice Guama Taitingfong. Dvije prvoplasirane će izravno ući u polufinale, ostale će imati drugu priliku kroz četvrtfinale koje je isto u srijedu.

- Ne zamaramo se konkurencijom u skupini, koncentrirani smo na sebe i da ona odvesla dobru utrku. Realno je i ima šanse biti među prve dvije, ali dok ne sjedne na vodu, dok ne krene utrka, ne mogu znati odnose i reći bit će na ovom ili onom mjestu. Kad su kompletne Igre u pitanju, mislim da bi trebala ući u polufinale, a sad za finale.. To je uvijek teško, posebno na Igrama, ali nismo se došli predati, nego boriti. Ovo su Olimpijske igre i ne smijemo biti turisti.

Pomoći se i iskustvo iz Tokija?

- Ja se nadam da će joj pomoći puno. Kad si prvi put na Igrama sve ti je novo, zanimljivo, sve gledaš... Zato smo sad i došli kasnije, pazili smo da nemamo previše lufta i da dođemo “našpanani” i u najboljem mogućem stanju utrke.

Uoči prve utrke, u srijedu u 9.50 još samo...

- Iskusniji smo, bolji i pametniji nego što smo bili u Tokiju, a sad to treba provesti na vodi.

OLIMPIJSKE DISCIPLINE U SPRINT KAJAKU I KANUU

KAJAK (ž)

Jednosjed 500 m

Dvosjed 500 m

Četverosjed 500 m

KANU (ž)

Jednoklek 200 m

Dvoklek 500 m

KAJAK (m)

Jednosjed 1000 m

Dvosjed 500 m

Četverosjed 500 m

KANU (m)

Jednoklek 1000 m

Dvoklek 500 m

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 18:33