Slavlje Španjolaca

 SAMEER AL-DOUMY Afp
PROPUŠTENA PRILIKA

Veliko slavlje Španjolaca i tuga u susjedstvu: Slovenija u novoj rukometnoj drami ostala bez medalje

Nakon što su zbog jednog gola ostali bez finala, slovenski rukometaši na sličan su način izgubili i broncu
Piše: HinaObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 10:49

Muška rukometna reprezentacija Španjolske osvojila je po peti put u povijesti brončano olimpijsko odličje pobijedivši u utakmici za 3. mjesto, koja je odigrana u Lilleu, reprezentaciju Slovenije sa 23-22 (12-12).

Bila je to vrlo izjednačena utakmica u kojoj nijedna od reprezentacija nije uspjela stvoriti veću prednost od dva pogotka. Španjolci su bili u vodstvu većim dijelom dvoboja, ali su uporni Slovenci do prve i jedine prednosti u drugom poluvremenu došli u 52. minuti golom Tilena Kodrina za 20-19.

Španjolci su odgovorili s dva pogotka, Slovenci potom izjednačili na 21-21, da bi s nova dva gola Španjolska došla do vodstva 23-21 u 58. minuti.

Ipak, još jednom je momčad naših sjevernih susjeda došla u priliku za izjednačenje, nakon što je Jure Dolenec iz sedmerca smanjio na 23-22, a Španjolci propustili napad pri čemu se teško ozlijedio Aleix Gomez, kojega su suigrači iznijeli s terena.

Slovencima je za zadnju akciju nakon minute odmora ostalo 19 sekundi. No, izabranici Uroša Zormana nisu izveli dobru akciju pa je Borut Mačkovšek s istekom vremena šutirao iz teške pozicije, što je olakšalo posao španjolskom vrataru Gonzalu Pereu de Vargasu koji je obranio taj šut i spriječio Slovence da izbore produžetak.

Strijelce pobjedničke momčadi predvodio je Aleix Gomez s pet pogodaka. Agustin Casado je postigao četiri gola, a Abel Serdio tri.

Jure Dolenec je sa šest pogodaka, svih šest iz sedmeraca (6/6), bio najbolji strijelac slovenske reprezentacije. Blaž Janc je postigao pet golova.

Španjolci su osvajanjem bronce ponovili rezultat iz Tokija. Zanimljivo je da nikada nisu uspjeli doći do finala na olimpijskim igrama, ali u utakmicama za brončano odličje imaju pet pobjeda iz pet nastupa. Uz ovu i broncu iz Tokija, treći su bili i 1996. u Atlanti, 2000. u Sydneyju te 2008. u Pekingu, kad su u utakmici za 3. mjesto pobijedili hrvatsku reprezentaciju (35-29).

Slovenci su osvajanjem četvrtog mjesta u njihovom četvrtom olimpijskom nastupu ostvarili najbolji rezultat. U Sydneyju 2000. su osvojili osmo mjesto, u Ateni 2004. su bili predzadnji (11.), a u Rio de Janeiru 2016. su završili na šestoj poziciji.

Od 13.30 sati za zlatno odličje će se boriti reprezentacije Njemačke i Danske.

Hrvatski rukometaši su turnir završili na devetom mjestu, što je njihov najlošiji plasman na olimpijskim igrama, na kojima prvi put nisu uspjeli izboriti plasman u četvrtfinale.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp
image
THOMAS COEX Afp
image
SAMEER AL-DOUMY Afp

Linker
11. kolovoz 2024 11:44