MOHD RASFAN Afp
NOVE KONTROVERZE

VIDEO Nova ‘žrtva‘ sporne boksačice, ovoga puta i sudac je zanijemio. Protivnica jednim potezom rekla sve

Iako joj je čestitala na pobjedi, ubrzo je prstima formirala znak ‘X‘, jasno aludirajući na XY muške kromosome
Piše: SNObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 11:06

Iako je naslovnice svojim nastupom u Parizu pokupila prije svega Imane Khelif, alžirska ‘boksačica‘ kojoj se pripisuje da navodno ima muške kromosome, još jedna predstavnica svoje države iz istih je razloga izazvala kontroverze. Riječ je o Lin Yu-Ting, tajvanskoj boksačici koja je u polufinalu kategorije do 57 kilograma jednoglasnom sudačkom odlukom svladala Turkinju Esru Yildiz Kahraman i izborila borbu za zlatno odličje.

Sam meč već je u uvodu podigao dosta prašine, prije svega zbog polemike koju svojom pojavom izaziva Tajvanka, a scene koje su se dogodile tijekom meča dodatno su nadolile ulje na vatru.

image
MAURO PIMENTEL Afp

Lin je bila značajno bolja boksačica u ringu, posebice u tehnici i brzini, no mnogi su mišljenja da su pojedine sudačke odluke također išle na ruku 28-godišnje Tajvanke. Boksačkim fanovima najviše je zasmetao trenutak kada je Lin evidentno udarila Kahraman u potiljak, a sudac se nije oglasio. Kut turske boksačice burno je prosvjedovao, usporena snimka potvrdila je da je bila riječ o namjernom i opasnom udarcu za kakav se u praksi oduzima bod, no sudac je ostao nijem te nije reagirao.

Udarac pogledajte OVDJE.

Iduća scena koja je dala jasan prikaz što Turkinja misli o svojoj protivnici dogodila se neposredno nakon završetka meča. Iako je Kahraman čestitala Lin na pobjedi, ubrzo je nakon prstima formirala znak ‘X‘ i pokazala ga publici, jasno aludirajući na XY muške kromosome koje Lin navodno nosi.

image
MOHD RASFAN Afp

Imane Khelif i Lin Yu-ting iz dana u dan izazivaju nove kontroverze u Parizu. Poznata je njihova priča, obje su diskvalificirane s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva jer nisu zadovoljile IBA-ine kriterije. Te je testove, doduše, prihvatila Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), no ne i Međunarodni olimpijski odbor, koji je dopustio njihovo natjecanje na Igrama.

Linker
18. rujan 2024 08:46