Vaterpolski izbornik Ivica Tucak

 Nikša Stipaničev/Cropix
POLITIČKA ‘FRKA‘

Zategnuti odnosi uoči prve utakmice Hrvatske, a sve zbog kontroverzne odluke u susjedstvu

Odluku Hrvatskog vaterpolskog saveza vezanu za bazen u Kotoru podržao je i premijer Plenković
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. srpanj 2024. 07:10

Odnosi vaterpolskih zajednica Hrvatske i Crne Gore, između igrača, klubova, pa u konačnici i samih reprezentativaca nisu narušeni. Dvojica izbornika, naš Ivica Tucak i crnogorski Vladimir Gojković, nisu samo kolege već i prijatelji, dobro se poznaju.

To su fakti, ali činjenica je i da su međudržavni odnosi između Hrvatske i Crne Gore narušeni, ali da se oni tiču i vaterpola.

Naime, prije desetak dana je jasno i nedvosmisleno Vlada RH u dopisu Ministarstva turizma i sporta, nakon savjetovanja s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, upućenom Hrvatskom vaterpolskom savezu navedeno kako Vlada RH i dalje ne preporučuje hrvatskim klubovima igranje na bazenu u Kotoru koji se zove Zoran Gopčević.

Plenković: Potpuno logična odluka

Točnije, to je bilo očitovanje podržavanja stava HVS-a koji je ranije još odlučio da Hrvati neće igrati u kotorskom bazenu dok on nosi ime kakvo nosi. U biti, takva je preporuka samo potvrda stava još iz 2021. godine odnosno od trenutka kada je taj bazen ponio ime pokojnog crnogorskog vaterpolista, ali koji je 1991. bo čuvar zloglasnog koncentracijskog logora Morinj u Crnoj Gori. Ondje su zatvarali i mučili, ali i ubili dvije osobe, isključivo Hrvate, mahom civile u jeku velikosrbijansko-crnogorske agresije na Hrvatsku.

- Dosad još nije bilo neke situacije, u posljednje tri godine, da su naši klubovi trebali ondje igrati. No, u svakom slučaju mi podržavamo stav Hrvatskog vaterpolskog saveza. Poruka logična i zdravorazumska - u subotu će u Parizu po ovom pitanju premijer Plenković.

- Što se odnosa sa Crnom Gorom tiče, znate da je Vlada proglasila trojicu crnogorskih političara nepoželjnim osobama u Hrvatskoj. To su bili upravo oni koji su bili najbitniji u izglasavanju njihove potpuno nepotrebne rezolucije o Jasenovcu i koji su poremetili odnose Hrvatske i Crne Gore.

Drugim riječima, odnosi politički su zategnuti i zašto to skrivati, ima tu i vaterpola kao jedne od “tema”. Nadamo se da će zategnutost odnosa i ostati samo u političkim vodama.

Linker
30. srpanj 2024 16:14