Ivica Zubac

 STEFANOS KYRIAZIS Dppi Via Afp
BORBA ZA OI

Zubac najavio veliki okršaj: ‘Treba izgraditi zid, kako on ne bi vidio rupe‘

Hrvatski igrači s optimizmom čekaju nedjeljni okršaj s domaćinima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 23:20

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će protiv Grčke u nedjelju od 20 sati finale kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre.

Nakon polufinala u kojem je Hrvatska u Pireju pobijedila Dominikansku Republiku 80:77, oglasili su se izbornik Josip Sesar i još nekoliko naših reprezentativaca.

Josip Sesar, izbornik reprezentacije:

- U obrani smo odigrali jednu od boljih utakmica. Sada smo u boljoj situaciji nego između prve i druge utakmice, jer imamo 20 sati odmora. Idemo korak po korak. Nismo znali u polufinalu kapitalizirati prednost od poena viška, jer su neki igrači bili već umorni. Ovakve utakmice je hrvatska košarkaška reprezentacija u povijesti znala gubiti, nadam se da se karma mijenja, da i kad malo prljavije odigramo možemo dobiti. Protiv Grčke ćemo ući hrabro, ući u svaki put, tražit ćemo način za pobjedu. Kako se braniti od Giannisa? Dozvoljenim sredstvima, sve što je dozvoljeno ćemo pokušati.

Dario Šarić:

- Imaju Dominikanci sjajnog trenera, nevjerojatne bekove. I znali smo da neće biti lako, a na kraju smo imali i sreće s tim posljednjim šutem. Ali, ne možemo proći ovakve turnire i bez sreće, godinama je nemamo. Sada se idemo spremiti za ono što nas čeka u finalu protiv Grčke. Grčka je favorit, imaju sjajnog treba, igraju jako dobro, ali u jednoj utakmici je sve moguće. Moramo izaći hrabro, boriti se, igrati što je moguće bolje košarku i na kraju ih svladati. Znam da neće biti lako, ali zašto ne pokušati, jer siguran sam da mi možemo do pobjede. Plasman na Igre bi nam značio enormno mnogo, jer bi to bilo ostvarenje jednog dugog, dugog puta. Nije tu samo Giannis od Grčke, jer Mitoglou igra jako dobro tu su i Walkup i Calathes, pa Papanikolaou, pa Papagiannis, drugi igrači. Neće to biti laka utakmica za nas, ali siguran sam da neće biti lako niti za Grke.

Ivica Zubac:

- Čeka nas sad u finalu puna dvorana i treba uživati u toj utakmici. Znam nas čeka i fizička utakmica. Oni su velika reprezentacija, mi smo isto takvi i jedva čekam. Utakmicu smo daleko od Pariza, nismo favoriti, ali pokušat ćemo sve. Mi igramo našu igru, teško je cijelu utakmicu kad se igra preko jednog igrača, jer se obrane adaptiraju. Nama je jedna od prednost spuštati dolje loptu i treba to raditi. Ali, to nije jedina naša prednost, imao ih puno u momčadi. Šiši može isto dolje igrati, može i Hezi, a kad treba ja ću dati sve od sebe, ali naravno to nije moguće cijelu utakmicu. Giannis? To je težak igrač za čuvati, trebamo uzimati što bolje šuteve da nam Grci ne trče u leđa, ne smijemo gubiti lopte, a ako se to i dogodi treba izgraditi zid, kako on ne bi vidio rupe kroz koje može proći do obruča. Pokušat ćemo igrati pet na pet, pokušat ćemo pomagati s igrača s kojih se može pomagati i to je to. Možemo mi puno bolje igrati od ovoga što smo odigrali s Dominikanom, ali dobili smo, željeli smo dobiti to kako god znamo. I sada nas čeka finale.

Mario Hezonja:

- U početku smo se mučili s pomalo divljom igrom protivnika, ali to je bilo za očekivati. Najveći je problem bila naša loša energija, pa i loša obrana, dosta je to popuštalo. Loša utakmica za nas, ali dobili smo je glavom i to mi je najdraže iz ovog polufinale. Pričali smo dosta o tome nakon poraza od Novog Zelanda. I kad smo loši trebamo dobivati. Sada je nova utakmica, to je finale, pobjednik ide na Igre, a zar za to treba veća motivacija? Motivira me svaka utakmica, ne samo finale. Puno smo uložili u ovo, znamo svi gdje smo bili lani. Bilo bi lijepo doći do Pariza. Roster Grčka je puna dobrih igrača i sasvim je sigurno kako neće biti lako.

Linker
08. rujan 2024 01:59