REAKCIJE POBJEDNIKA

Zubac opet briljirao: ‘Još nismo pokazali sve što možemo! Ako želimo dobiti finale, jedno moramo popraviti‘

Hrvatski košarkaši podijelili su dojmove uoči finala pretkvalifikacija za OI, čeka ih domaćin
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 23:22

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je još jednu sigurnu pobjedu, ovaj put nad Ukrajinom (85:70), a vrijednu finala pretkvalifikacija za OI u Parizu nadolazeće godine.

Kao što je bilo i nakon prvog kola i pobjede protiv Belgije, a i tu je bio najbolji strijelac, baš kao i sada, ubacivši 22 poena, Mario Hezonja je opet imao istu poruku...

- Nema predaje!

Goran Filipović je zaključio utakmicu s deset poena, tri asista, dva skoka, usput je puhao za vrat opasnom Oleksandru Kovliaru...

- Presudilo je prvih pet minuta treće četvrtine, skupili smo tu. Znali smo da igramo dobro, jer smo zabili 42 poena u prvom dijelu, ali znali da trebamo stisnuti u obrani još više, posebno na Kovliaru, koji u trećoj četvrtini ostao bez poena. Jak je na lopti, ima sve ovlasti i dobro drži momčad. U svlačionici smo se dogovorili kako ćemo otvoriti nastavak i to je uspjelo, i tu smo.

Je li po Filipoviću Hrvatska uoči finala, ne samo po rezultatu, nego i po formi tu gdje je željela biti?

- Jesmo. Ne samo kroz ovaj turnir, nego od 5. srpnja naovamo radio se jedan sustav, radilo se na jednom zajedništvu. Prije dva tjedna s četiri nova igrača smo otišli na jednu novu, višu razinu. Na ovakvim turnirima sve stane na jednu, dvije utakmice, tako će biti i u nedjelju.

Ovaj put istrčali smo i s novom petorkom u kojoj je bio Hezonja?

- Super je sve to. Ta četiri igrača imaju izuzetno individualnu kvalitetu, a sva četvorica u ovom sustavu pronašli svoje uloge. I sada čekamo nedjelju - zaključio je Filipović.

Ivica Zubac je još jednom bio dominantan u reketu, uz 20 poena, skupio je i sedam skokova, proveo je i najviše vremena u igri, pola minute više od čistih pola sata...

- Mislim da smo sve što smo htjeli i što se tiče i rezultata i forme do sada napravili kako smo željeli. Ukrajina nije neozbiljna, a mi smo pokazali da naše tri uvodne uvjerljive pobjede nisu bile slučajne. Ukrajinci su fizički dosta jaki, ali držali smo se plana, ostavili ih na 70 poena i mislim da smo odigrali dobro. Znamo što radimo i sada smo tu gdje smo željeli biti.

Nekada smo se znali mučiti s protivnikom kao što je Ukrajina svih 40 minuta, sada to nije bilo tako.

- Vjerujemo jedni u druge, vjerujemo u ono možemo, nismo niti u jednom trenutku bili nervozni, znali smo da ukoliko ostanemo skupa, ako nastavimo igrati obranu, ako čuvamo loptu i ako ne dozvolimo napadački skok kako ćemo imati šansu za odvojiti se na sigurnu razliku i tako je bilo. Nismo bili nervozni, vjerovali smo jedan u drugoga.

Obrambeni skok nam je bio bolji nego kontra Nizozmeske, ali može to još bolje za finale?

- Naravno da će trebati biti bolje. I šteta je da protivniku dajemo šansu. Jer, doista igramo dobru obranu i šteta je da nakon što dvadeset sekundi dobre obrane protivniku damo priliku, a takve stvari i mentalno mogu rušiti. Tu moramo biti bolji, ako želimo osvojiti ovaj turnir.

Ivica Zubac igra sjajan turnir. Najbolje je ovo njegovo dosadašnje izdanje u dresu Hrvatske, nema tu zbora...

- Osjećam se super, suigrači i trener vjeruju u mene, a radim ono to radim najbolje. Imam veliko samopouzdanje i u sebe i svoju igru, zadovoljan sam. Ovo je rezultat rada cijelog ljeta, a i sve dolazi prirodno uz igru. Da, složio bih se da to i najzrelije do sada od mene.

Hrvatska je očito na dobrom putu, jer joj forma raste kroz turnir.

- Mislim da je bio dobar potez što nismo odigrali onaj pokus protiv Slovenije, jer smo tako povezali uoči puta u Istanbul pet, šest dana zajedničkih treninga. Da smo igrali, ostali i bez tri dana kvalitetnih treninga. Još se uvijek uigravamo, učimo neke stvari jedni o drugima, neka čitanja u igri, a u svakoj utakmici dobijemo nešto novo. Mislim da još nismo niti pokazali što sve možemo.

Koliko je zajedništvo u ovoj momčadi?

- Ma to je super. Svi znamo što nam je posao, svi znamo što je čija uloga. Ugođaj je odličan, svi vjerujemo u isti cilj nadam se da ćemo do njega i stići.

Jer, taj cilj znači slaviti u nedjeljnom finalu. Zbog toga su i ovdje.

Linker
18. svibanj 2024 13:12