Damir Krajač / Cropix
POTRES U LJUDSKOM VRTU

OKRUTAN ISPAD LEGENDE SLOVENSKOG NOGOMETA KOJI JE PODIGAO SVE NA NOGE Klub se od čitave priče ogradio, a on je odmah stavio mandat na raspolaganje

SLOVENIJA Potres u Ljudskom vrtu nakon lošeg proljetnog starta u ligi i skandalozne izjave sportskog direktora Zlatka Zahoviča
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. ožujak 2018. 13:52

Pogled na ljestvicu prvenstva Slovenije ne odveć upućenom promatraču nudi - nevjericu! Ljubljanska Olimpija, koju trenira Igor Bišćan, nakon 24 odigrana kola ima, uz utakmicu više, čak deset bodova više od favoriziranog Maribora! Pa iako ni u Olimpiji nije sve idealno (vlasnik kluba Milan Mandarić nedavno je naprasno smijenio dvojicu direktora inače omiljenih u klubu), očito je da se nešto gadno događa u Mariboru, koji je prema svim prognozama imao najviše izgleda za osvajanje naslova.

Međutim, nakon lošeg starta u nastavku prvenstva, Mariborčani su sad u golemom bodovnom zaostatku i logično je da su nemir i nervoza uselili u Ljudski vrt. Sportski direktor i tvorac ovog godinama uspješnog Maribora, Zlatko Zahovič, nakon subotnjeg je iznenađujućeg domaćeg 0:2 poraza protiv Krškog napravio težak incident na konferenciji za novinare i taj je skandal zasjenio rezultatsku krizu u Mariboru.

Što je, dakle, Zahovič učinio? Nakon poraza protiv Krškog, Zahovič je došao pred novinare umjesto trenera Darka Milaniča, rekavši:

Obiteljska tragedija

- Milanič ostaje naš trener, tu nema nikakve dvojbe. A ja sam došao ovdje zato jer znam kako se on osjeća, nek’ malo ‘diše’, neka prespava noć, sutra je novi dan... A ja sam uvijek tu, i kad je dobro, ali i kad je loše, kao sada. Navikao sam na to - govorio je Zahovič, stavši i u obranu igrača:

- Ne mogu im zamjeriti da ne žele, ili da se ne trude. Istina, možda nema toliko strasti kao kad igramo Ligu prvaka, ali njihovo htijenje nije upitno. Međutim, očito smo u lošem razdoblju, nedostaje nam i sreće. No, ne vidim razloga za paniku, ima još dosta do kraja prvenstva, mi se ne predajemo...

A onda je novinar Dejan Mitrović upitao Zahoviča je li razočaran posjetom, budući da je na stadionu u Ljudskom vrtu bilo samo 1.500 gledatelja? Iznervirani je Zahovič odgovorio:

- Ti samo hoćeš provocirati. Čekaj malo, sine, koliko ti je godina? Nedavno si imao obiteljsku tragediju, mislio sam da će te ona nečemu naučiti, ali očito nije - rekao je Zahovič.

Zgrožena javnost

Mitroviću je, inače, nedavno tragično preminuo otac. Spomenuti je novinar potom kolegama rekao:

- Bilo je to normalno pitanje. A tragedija koja mi se dogodila teško me pogodila, pa mi je sve ovo prilično bolno - kaže Mitrović.

Slovenski su mediji zgroženi i ogorčeni Zahovičevim primitivnim istupom. Reakcije su burne, cijela je slovenska javnost zapanjena Zahovičevim ponašanjem, a NK Maribor se oglasio priopćenjem u kojem se ogradio od Zahovičevih izjava:

“Žalimo zbog neprihvatljivog istupa našeg sportskog direktora na konferenciji za novinare. To nije u skladu s načinom komunikacije slovenskog prvaka i kluba koji ima najveći broj navijača u državi. Izgubili smo bodove, ali ne smijemo izgubiti ugled i ispravan stav, kojeg moramo zadržati neovisno o aktualnoj situaciji, novinarskim pitanjima, ili raznim pričama koje se šire oko kluba. U našoj smo povijesti imali uspona i padova, ali ono što se dogodilo nakon poraza protiv Krškog odstupa od vrijednosti za koje se zalažemo i jasno se ograđujemo od izjava našeg sportskog direktora i žao nam je što se to dogodilo”.

I Slovenski savez je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega, međutim, Zahovič ni nakon prospavane noći nije želio pognuti glavu...

Ne želi se ispričati

- Nemam nikakvog razloga za ispriku! Bude li potrebno, ispričat ću se, ali to sada nije slučaj. Riječi koje sam izgovorio nisu uvrede. Štitio sam svoju voljenu obitelj, svoj klub Maribor - rekao je Zahovič, dodavši i ovo:

- Ja sam ‘Viola’ i prihvaćam sve što je klub iznio u priopćenju. O tome ne želim raspravljati i dajem svoj mandat na raspolaganje Upravnom odboru kluba - praktički je Zahovič ponudio ostavku.

Zna se koliko je Zahovič zaslužan za uspjehe Maribora, ali očito je ovom izjavom protiv sebe okrenuo i one koji su bili najveći zagovornici njegova djela. Jer, postoji u životu i nešto važnije od osvajanja i gubljenja bodova i naslova. Stoga ne čudi što slovenski mediji nagađaju da bi se moglo dogoditi nešto što je prije samo nekoliko dana bilo nezamislivo - da Upravni odbor kluba prihvati Zahovičevu ostavku...

Linker
03. svibanj 2024 10:55