Renato Josipović
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
DINAMOVCI NE POZNAJU STRAH

ON JE APSOLUTNI JUNAK I GLAVNI KREATOR DINAMOVOG ČUDA U UKRAJINI 'Naučili smo da se nikoga ne bojimo, nikome ne želimo priznati da je bolji od Dinama'

RENATO JOSIPOVIĆ Junak mlade Dinamove momčadi koja je u Kijevu osigurala osminu finala Lige prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. veljača 2020. 18:25

Tih nekoliko minuta bilo je dovoljno da Renato Josipović postane Dinamov junak. Mladi vratar koji će u lipnju napuniti 19 godina, obranio je dva udarca u raspucavanju s bijele točke protiv kijevskog Dynama i modrim juniorima donio osminu finala Lige prvaka. Podsjetimo, nakon 90 minuta bilo je 0:0, a onda je u lutriji “penala” slavila momčad Igora Jovićevića (3:4).

Jučerašnji su dan kijevski junaci proveli na putu, preko Beča, trebalo je doći do Zagreba. Nije niti slavlje nakon utakmice bilo veliko, prevladao je umor.

- Bili smo umorni od svega, adrenalin je bio visok pa se teško spavalo. Treba neko vrijeme da se slegnu dojmovi i da postanemo svjesni što smo napravili - pričao nam je Josipović dan kasnije, sabirući još dojmove s utakmice, drame koju smo gledali na stadionu Valerija Lobanovskoga.

- Utakmica je bila ravnopravna. Oni nešto bolji u prvome djelu, mi u nastavku i nekako je slutilo da će utakmica ići do jedanaesteraca.

Navika pobjeđivanja

Važnost pobjede je još veća kad se zna što je sve prethodilo odlasku u Kijev. Trenerova bolest, izostanci Marina i Krizmanića, otkazan let u ponedjeljak...

No, mladi Dinamo izdigao se iznad svega toga i nije prvi put. Što to ima ova momčad da se tako često uspijeva izvući iz teških situacija?

- Imamo usađeni karakter i momčadski duh koji se njeguje u našoj školi. Imamo tu naviku pobjeđivanja koju samo prenosimo iz generacije u generaciju. I još je jedna bitna stvar, Dinamo ne poznaje strah. Nije nam bitno tko je s druge strane, koje je ime kluba, koji su igrači… Imamo čvrstu vjeru da smo bolji od svakoga i to nam je velika prednost.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksiir, igraliste Hitrec-Kacijan.
UEFA Liga prvaka mladih 2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atlanta BC Youth.
Na fotografiji:  Tomislav Butina, Renato Josipovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Renato Josipović

Koliko vam igračima značilo i to što je trener Jovićević unatoč zdravstvenom riziku odlučio ići s momčadi, voditi je s klupe u tako teškom dvoboju?

- Pa naravno da svakoga digne takav potez. Ipak je on trener momčadi i kada vidiš da se on trudi biti tu zbog nas unatoč problemima, kako onda da ga momčad ne slijedi?

Josipović je, inače, već prolazio pripreme s prvom momčadi. Vjerojatno je i to pomoglo samopouzdanju?

- Pomoglo je puno, jako puno. Odradio sam treninge s prvim vratarom reprezentacije koja je svjetski doprvak i sa Zagorcem koji bez problema može braniti gdje god poželi. Kada u tom društvu provedeš dva ili tri tjedna onda zaista nemaš problem sa samopouzdanjem.

I kad branite “penale” na treningu Petkoviću, Oršiću, Ademiju, prije toga i Olmu... Vjerojatno su i ove dvije obrane “penala” u Kijevu posljedica i tog iskustva?

- Možda i jesu, jer sam im branio teške udarce tijekom priprema u Rovinju, ali i inače volim braniti udarce s bijele točke. To nadmudrivanje s izvođačem...

Je li Dinamo dobio novog specijalista za jedanaesterce? Naime, njegov prethodnik Dinko Horkaš također je bio u mladoj momčadi poznat po skidanju udaraca s bijele točke?

- Horki je stvarno bio sjajan u obranama “penala”, nadam se da će i mene pratiti taj glas. Kada branite “penal”, vratar je uvijek u prednosti. Jer, nitko neće zamjeriti ako ne obranite, a možete puno dobiti ako skinete udarac. Na taj način to gledam i to me u startu stavlja u bolji položaj.

Dobra odluka

U petak je ždrijeb osmine finala, prijete mlade momčadi velikih klubova. Postoje li u svlačionici ikakve želje, nekoga izvući, nekoga izbjeći?

- Jedina mi je želja da igramo u Maksimiru. Osim što smo tu doma, obožavam igrati pred našom publikom koja me dodatno motivira. Što se imena tiče, već sam rekao da ova momčad ne robuje imenima i nema straha prema nikome. Respekt svakako, ali strah ne!

Josipović je u Dinamo došao iz Šibenika.

- Vidjeli su me ljudi iz Dinama na nekim turnirima i kontaktirali moje roditelje. Na kraju smo obiteljski sjeli za stol, popričali o svemu i odlučili da je najbolje za moju karijeru da nastavim u Maksimiru. S vremenskim odmakom mogu zaključiti kako je to bila dobra odluka i nisam požalio niti sekunde.

Mogle su se na portalima (direktor Šibenika Ivo Krečak još prije nekolika godina pričao je o tome za šibenik.in) pročitati izjave kako njego u Dinamo nije bio korektan prema klubu sa Šubićevca?

- Čitao sam tu izjavu, ali ne bih ulazio u detalje, osim što ću reći da neke stvari nisu takve kakvima se pokušavaju prikazati. Ali, oni koji to govore valjda znaju zašto to čine. Šibenik će uvijek biti moj klub i moj grad kojem ću se rado vraćati.

Puno samopouzdanja

Spremno je dočekao i pitanje o golmanskim uzorima.

- Ajmo reći kako od svakoga pokušavam uzeti ono najbolje. Zna se kojih pet-šest vratara figurira kao najbolji na svijetu i male ih nijanse razlikuju.

Kakvi su sad Josipovićevi planovi u karijeri? Jer, činjenica jest da je u Dinamo teško dočekati “jedinicu” seniorske momčadi. Tu su Livaković i Zagorac, potom čeka Horkaš koji je na posudbi u Zrinjskom, Šemper je odličan u Chievu, a nije nemoguće da se vrati... U svakom slučaju red je podugačak.

- Imam dovoljno samopouzdanja i čvrsto vjerujem da ću stići do zacrtanih ciljeva. Svjestan sam konkurencije i činjenice kako je vratarima specifična situacija, ali to me može samo dodatno motivirati da još više zapnem - poručio je Josipović.

Linker
19. travanj 2024 13:48