REUTERS
TOMO NIČOTA IZ MOSKVE

ON JE PRAVA NAPAST, NAJVEĆA PRIJETNJA HRVATSKOJ, A ZA SN NAJAVLJUJE OKRŠAJ GODINE 'Strašni ste vi Hrvati, a Modrić je živuća legenda!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. lipanj 2018. 14:35

Rokovi su već curili, bližila se i utakmica Hrvatske i Islanda. Francuski nogometaši već su svi dali izjave i otišli prema autobusu, Danci nikako nisu izlazili iz svlačionice Lužnikija. Čekati ili ne, jer u mix zoni je uistinu teško znati što možeš očekivati. Hoće li uopće stati, nešto kazati, hoće li htjeti govoriti neki drugi jezik osim materinjeg? No, Danci su po tom pitanju ipak malo drugačiji, pristupačniji.

- Trebate Eriksena? Mislim da neće biti problema, samo pričekajte, stat će on - rekla nam je ljubazna glasnogovornica. I jest, Christian Eriksen, danas najveća danska zvijezda, stao je, pričao koliko je trebalo, ponekad odgovarao i na ista pitanja, jer stizali su i drugi kolege.

REUTERS/David Gray
REUTERS

Počeli smo, naravno, sa samom utakmicom, u kojoj navijači nisu bili zadovoljni viđenim, čak su i zviždali, očekivali su više.

- Igrali smo dovoljno da prođemo dalje. Sretni smo što nismo izgubili, nadali smo se da možemo ostvariti i prednost, ali nismo uspjeli. Osvojili smo bod i to nam je dovoljno - rekao je Eriksen, komentirajući zašto u završnici utakmice nije bilo nikakve želje za napadom, za nekim prekršajem, svi su čekali samo da utakmica što prije završi.

- Dobro ste primijetili, ali nije to čudno. Kad smo i mi i oni vidjeli da imamo rezultat koji nas zadovoljava, to je postala drugačija utakmica. Znali smo što moramo učiniti, tako smo igrali. Mogu shvatiti da navijači nisu do kraja zadovoljni, da su i razočarani, ali pokušat ćemo im se odužiti u idućoj utakmici.

Nismo trebali

Zar nogomet ne bi trebala biti zabava, a ne samo posao, pitao je netko.

- Jest, u pravu ste, nogomet nam je i posao i zabava, ali ovaj put je bilo dobro da odigramo na bod. I nama i njima. I sretni smo što smo ga osvojili i prošli u drugi krug.

Inzistirali su od Eriksena da prizna da ta partija nije bila nimalo nogometna.

- Ne, nismo trebali igrati više napadački, igrali smo koliko je trebalo da osvojimo bod. Možda je bilo dosadno na samom kraju, ali nogomet je nekad takav. Tako mnogi na svijetu igraju, kad trebaš bod igraš na bod da ga osvojiš, gledaš da ne izgubiš. Tako se igra i u Premiershipu i svuda na svijetu, bitno je ostvariti cilj, mi smo uspjeli. Sigurno će iduća utakmica biti puno uzbudljvija.

A iduća je Hrvatska, radi se o knockoutu, drugačije je igrati takve susrete?

- Volim takve utakmice, protiv Irske u dodatnim kvalifikacijama smo pokazali da znamo igrati takve susrete. U jednoj utakmici se svašta može dogoditi, sve je moguće i siguran sam da će navijači vidjeti puno bolje izdanje od ovog protiv Francuske.

Čeka vas Hrvatska, koja na ovom SP-u briljira. Oduševila je svijet pobjedom protiv Argentine, lako se obračunala s Nigerijom, prošla iz skupine lakše nego Danska?

- Hrvatska je velika, snažna momčad. Teška će to biti utakmica za nas, pokazali su Hrvati velike stvari na turniru dosad. No, ponavljam, igra se jedna utakmica, 90 ili možda više minuta, a to je nepredvidljiv sustav. Svašta se može dogoditi, mi sigurno ne potpisujemo predaju.

Dakle, navijači će ovaj put biti zadvoljni, napustit će sretni stadion u Nižnom?

- Obećajem da će gledati puno bolju Dansku nego protiv Francuske. Neće požaliti što su došli u Rusiju. Drago mi je i da ih je toliko bilo u Moskvi i na svim ovim utakmicama, nećemo ih iznevjeriti.

Pravi rezultat

Vratimo se Hrvatskoj. Što sve možete reći o toj momčadi, koliko su Hrvati opasni?

- Strašni su u veznom redu, imaju i jake napadače, impresivna momčad. Ali ovo je Svjetsko prvenstvo, vjerujemo da možemo odigrati jednu pravu natjecateljsku utakmicu i napraviti pravi rezultat.

S druge strane će biti i Luka Modrić. Kako je igrati protiv njega, sastajali ste se i u Ligi prvaka, kakav je osjećaj kad je on s druge strane?

- Izuzetan je igrač i igrati protiv njega je uvijek posebno. Kad sam došao u Tottenham, svi su pričali samo o njemu, on je još živuća legenda Spursa.

Neki taj dvoboj osmine finala gledaju kao dvoboj Eriksena i Modrića?

Velika imena

- Gledajte, sastat ćemo se s momčadi koja ima pregršt velikih imena, velikih nogometnih zvijezda. Nije to samo Modrić. Hrvatske je poput Francuske, a protiv Francuske smo igrali, pokazali da se kao momčad možemo nositi s takvim reprezentacijama. Zato, nemojte tu utakmicu gledati kroz prizmu mene i Modrića, to je utakmica Danske i Hrvatske, pobijedit će bolja momčad, a ne on ili ja.

Soccer Football - Champions League - Real Madrid vs Tottenham Hotspur - Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - October 17, 2017   Tottenham's Christian Eriksen in action with Real Madrid’s Luka Modric     REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

Kako će se Danska postaviti u toj utakmici? Hoćete li samo čekati, kao protiv Francuza, ili ćete nešto pokušati učiniti i u napadu?

- Igrat ćemo kako inače igramo, to nam je želja. Kao što smo igrali u kvalifikacijama. S puno više napadačkih ambicija nego protiv Francuske. Još jednom, nemojte Dansku suditi po toj utakmici, bili smo pragmatični i igrali na bod, protiv Hrvatske ćemo sigurno pokušati pokazati nešto i u ofenzivnom dijelu.

Kritike o izborniku?

- Ne brinem o tome što pričaju. On je odličan trener, doveo nas je u drugi krug i to dovoljno govori o njemu.

Koji je Danskoj bio cilj prije turnira, jeste li ga ostvarili?

- Prvi nam je cilj bio proći skupinu. To smo napravili i zbog toga smo sretni, pao nam je s leđa teret koji smo si sami stavili. Ali, sad želimo proći dalje, napraviti još jedan korak. Želimo ponoviti 1998. kad smo došli do četvrtfinala, što nam je najveći uspjeh na Mundijalu. Vjerujem da smo sposobni za to, da ćemo imati prilike. Imali smo ih i protiv Francuske, znate da se dobro branimo i teško primamo golove, ako u napadu iskoristimo jednu šansu, ako budemo ofenzivno konkretniji, sigurno se možemo nadati velikoj pobjedi. Uostalom, vidite kakvo je prvenstvo dosad, sve su utakmice neizvjesne, razlike su sve manje, nema puno golova niti previše uvjerljivih pobjeda. Mogla bi takva biti i ova utakmica, da odluči tek jedan gol. Ako ga mi postignemo... Gledajte, mi smo 17 utakmica neporaženi, to sigurno nije slučajno.

Sazrio sam

Što se promijenilo u Eriksenovim nastupima u reprezentaciji? Na početku je zabijao jako malo, sad je počeo ‘trpati kao na traci’?

- Dobro, prošlo je dosta vremena otad. Ja sam sazrio, sad sam već iskusan, bolji sam igrač nego tada, na početku reprezentativne karijere. A i počeli smo kao momčad igrati direktnije, na pobjedu, želimo postizati golove, a i svi skupa smo iskusniji, uigraniji. Logično je da napredujemo, da smo bolji nego prije.

Linker
03. svibanj 2024 14:53