Daniel Kopatsch / Getty Images
GRDOSIJA IZ ARSENALA

OSPORAVANI NAPADAČ DOČEKAO SVOJIH PET MINUTA Svi su mu se smijali, a on danas nosi Francuze

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. srpanj 2016. 22:38

Olivier Giroud dočekao je napokon svojih pet minuta. I u klubu i u nacionalnoj momčadi, mnogo puta kritizirani napadač u pobjedi protiv Islanda (5:2) kojom je Francuska trasirala put u polufinale dao je doprinos kod čak četiri pogotka Tricolora. Dva puta je sam bio strijelac, jednom asistent Griezmannu s kojim se posebno dobro nadopunjuje u igri, ali i sudjelovao u akciji kod pogotka Payeta.

Kada ga je u 60. minuti Didier Deschamps zamijenio Gignacom, navijači Tricolora “standing ovationom” su ga ispratili s travnjaka Stade de Francea. Ipak, to ne znači da je zauvijek završena debata “je li Giroud dobar igrač?”, jer isti oni koji su mu u nedjelju navečer klicali, prije nekoliko tjedana su ga propisno izviždali pa Giroud vrlo dobro zna koliko je kratak put od trnja do zvijezda i natrag.

- Giroud je nezadrživ. Može sačuvati loptu, zabiti gol, fizički je izrazito jak iako se slažem da su njegovi promašaji ponekad frustrirajući. Ali treba biti pošten, Giroud je na ovom Euru napravio velike stvari i postigao važne pogotke - rekao je Ryan Giggs na račun igre Girouda.

Giggsovu rečenicu u kojoj kaže da Giroudovi promašaji nekada znaju biti frustrirajući najbolje su ove sezone osjetili navijači Arsenala. Francuski napadač ovog je proljeća imao poduži golgeterski post, obećavajuće prilike promašivao je kao na traci, ali su njegove kvalitete na kraju ipak isplivale.

- Nije mi jasno zašto je Giroud uvijek ljut kada promaši priliku. Nakon svih koje je zapucao više ga promašaji ne bi trebali iznenađivati - bio je jedan od zločestih komentara na igru Girouda nakon što je protiv Rumunjske postigao pogodak tek nakon što je zapucao tri odlične prilike.

Lineker je, valjda, shvatio

Kritike, međutim, nisu pokolebale Girouda koji je zvižduke dobivene protiv Kameruna u pripremnoj utakmici pred Euro kanalizirao u igru zbog koje spada uz bok Dimitriju Payetu ili Antoineu Griezmannu po doprinosu kojeg je dao plasmanu Francuske u polufinale.

- Ne znam je li ovo moja najbolja utakmica za Francusku, jer mislim da sam i neke druge odigrao na visokoj razini, ali je sigurno najbolja na velikim natjecanjima. Fizički sam se osjećao odlično, a dobar ulazak u utakmicu cijele momčadi uvelike nam je olakšao ono što je uslijedilo - rekao je Giroud nakon Islanda.

Zašto ga onda treneri toliko cijene, a navijači često osporavaju ili ismijavaju? Možda je najbolji odgovor to što Giroud nije atraktivan napadač poput nekih njemu sličnog profila, ali se pokazao izrazito korisnim za momčad. Giroud igra obranu, otvara prostor suigračima, asistira... Sve to razlozi su zbog kojih mu Arsene Wenger i Didier Deschamps bezgranično vjeruju. Naravno, ni on nije imun na krize kakva mu se, primjerice, dogodila ovog proljeća u dresu Arsenala. Ipak, Wengeru je uvijek bio starter kada nije bio nije bio ozlijeđen ili kartoniran, a budući da je do četvrtfinala prije njega iz igre vadio i Griezmanna i Pogbu, jasno je da visoko kotira i kod Didiera Deschampsa. Svejedno, Giroud vrlo dobro zna da su golovi jedini način za začepiti usta kritičarima, a utakmicom protiv Islanda u tome je uvelike uspio. Među njima i Garyju Linekeru koji se čudio zašto Giroud igra prije Martiala. Nakon Irske i Islanda valjda mu je jasno zašto...

Linker
18. svibanj 2024 13:36