Getty Images
NEMA POVRATKA

OSUĐEN ZBOG NEREDA U ST. ETIENNEU Član zadarske Torcide saznao kaznu, za njega su nogometne utakmice prošlost

Piše: Božana SviličićObjavljeno: 11. siječanj 2017. 10:04

Navijač zadarske Torcide, 23-godišnji M.M., osuđen zbog huliganstva na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom Saint-Etienneu tijekom nogometne utakmice između reprezentacije Češke i Hrvatske 17. lipnja 2016., neće se više nikada moći približiti stadionu na kojem igra nogometna reprezentacije Republike Hrvatske i Hrvatska nogometna liga, piše Slobodna Dalmacija.

Moći će navijati jedino s udaljenosti veće od 500 metara od stadiona na kojem se igra utakmica.

Odluku o zabrani posjećivanja svih utakmica nogometne reprezentacije i HNL-a na način da se ne smije približiti mjestu odigravanja utakmice na razdaljinu manju od 500 metara donio je Županijski sud u Splitu, zbog čega je mladić odmah pušten iz zatvora u Zadru, u kojem se nalazio od 11. studenoga 2016. godine.

Djelo počinjeno iz mržnje

Iako desetomjesečna zatvorska kazna na koju je zbog nereda na francuskom stadionu osuđen na Općinskom sudu u Zadru 12. listopada 2016. nije postala pravomoćna, mladić je u zatvor u Zadru poslan prije pravomoćnosti presude - temeljem pravomoćnog rješenja Općinskog suda u Zadru od 11. studenoga 2016.

Tek nakon odluke splitskog suda o mjerama opreza, Županijski sud u Zadru obustavio je izdržavanje kazne zatvora na koju je 23-godišnjak osuđen zbog kaznenog djela počinjenog iz mržnje prema većem broju osoba uz uporabu oružja.

Nakon nereda na francuskom stadionu policija je 23-godišnjaka otkrila na snimkama nadzornih kamera na kojima se vidjelo da u rukama drži zapaljenu baklju koju je uspio unijeti na tribine. Tužiteljstvo je nakon njegova uhićenja sucu istrage Županijskog suda u Zadru predložilo određivanje istražnog zatvora “zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo”.

Sedmorica u zatvoru

Zbog nereda na francuskom stadionu, sedmorica navijača iz Dalmacije završila su iza rešetaka.

Po jedan u Zadru i Šibeniku, te njih petorica u Splitu, a većini je bila određena jamčevina. Trojica iz Splita, jedan iz Stobreča i jedan iz Šibenika sumnjiče se da su, kada se u 86. minuti dogodio privremeni prekid susreta zbog ubacivanja baklji i topovskog udara na travnjak koje su, pak, bacile zasad nepoznate osobe, sudjelovali u izazivanju nereda na tribinama i fizičkim napadima na druge navijače.

Dakle, nisu osumnjičeni za bacanje pirotehnike, već za tučnjavu koja je uslijedila između naših navijača na tribini. Identificirani su zahvaljujući snimkama nadzornih kamera koje su francuske vlasti dostavile Hrvatskoj, a jednog od njih prepoznali su i hrvatski policajci.

Linker
20. travanj 2024 14:45