Screenshot
PLANET HRVATSKA

OSVOJENO JE PRVO ZLATNO U POVIJESTI HRVATSKOG BOĆANJA Hrvat briljirao na Svjetskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom

Piše: HinaObjavljeno: 06. srpanj 2018. 21:47

Davor Komar, član BKOSI Istrijana iz Pule, osvojio prvo zlatno odličje u povijesti hrvatskog boćanja za osobe s invaliditetom na Svjetskom kupu u boćanju za osobe s invaliditetom u portugalskom Povoi De Varzim.

U finalu je Komar svladao Slovaka Samuela Andrejčika s tijesnih 3-2. Andrejčik je trenutno 10. na svjetskoj rang-listi, vlasnik zlata u paru i srebra pojedinačno s Paraolimpijskih igara u Riju 2016. Da je u Portugal došao u odličnoj formi, Andrejčik je najbolje pokazao pobjedom u polufinalu nad svjetskim brojem jedan, svjetskim i europskim prvakom Stephenom McGuireom iz Velike Britanije.

Komar je prošao grupnu fazu natjecanja bez izgubljene borbe, da bi u četvrtfinalu savladao Domingosa Vieiru sigurnom igrom sa 5-1 (2-0, 1-0, 2-0, 0-1). U polufinalu Komar je svladao četvrtog igrača svijeta, vlasnika dviju bronci s paraolimpijskih igara u Riju 2016. Tajlanđanina Pornchoka Larpyena. Prvu igru obojica su odigrala dosta oprezno, a do prve prednosti došao je Komar. Već u drugoj igri Davor je pokazao tko je glavni u toj utakmici i s nova četiri boda došao do velikih 5-0 već nakon polovice igre. U zadnje dvije utakmice dovoljno je bilo samo rutinski sačuvati prednost, pa je Tajlanđanin uspio samo smanjiti na konačnih 5-2.

U finalu se očekivala sjajna utakmica, a upravo to se i dogodilo. Andrejčik je bolje ušao dobivši prve dvije igre sa po 1-0. Komar se vraća u trećoj igri, u kojoj izjednačuje na 2-2. Zaista sjajno boćanje gledali smo u četvtoj igri, gdje Komar uspijeva doći do prednosti tek sa zadnjom svojom boćom, a Andrejčik, iako su mu u tom trenutku ostale još četiri boće, do kraja tu prednost nije uspio oduzeti te Komar osvaja jedan bod u zadnjoj igri i pobjeđuje s tijesnih, ali velikih 3-2.

"Nevjerojatno. Po prvi put da je hrvatsko boćanje osvojilo medalju na Svjetskom kupu i to baš zlatnog sjaja. Doista smo zaslužili ovu medalju. Zlato je oko vrata i intonirana je po prvi put na natjecanju hrvatska himna. Ovim putom zahvaljujem svom klubu BKOSI Istrijana iz Pule, Hrvatskom boćarskom savezu osoba s invaliditetom i Hrvatskom paraolimpijskom odboru bez čije pomoći ne bih mogao konačno osvojiti prvu medalju za hrvatsko boćanje", naglasio je Komar i dodao:

"Boćanjem se bavim od 2009. godine i kada vam kažem da gotovo svaki dan treniram po osam sati tada ovaj rezultat dobiva još više na značaju. Za mene boćanje je postala takva preokupacija da imam osjećaj kao da sam u radnom odnosu, jer samo profesionalnim pristupom prema ovom sportu kojim se mogu baviti osobe s najtežim invaliditetom jedino se može donijeti ovakav rezultat. Sutra i prekosutra očekuje me nastup s mojom partnericom iz kluba, 25-to godišnjom Melisom Osmanović, a vjerujem da smo spremni za još jedno odličje".

Davor je prvim mjestom osvojio 31 bod te će, nakon sljedećeg ažuriranja rang-liste, skočiti sa 14. na osmo mjesto.

Linker
09. svibanj 2024 12:52