Cropix/Danmir Krajač
OD GEPEKA DO LEGENDE

OTAC JUNAKA HNL-A U SUZAMA 'Stalno, ali stalno su nas tražili novac. Bio je među najboljima, ali taj prokleti novac okruživao je sve'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 14. svibanj 2016. 11:17

Bio je vrući kolovoz 2013. kada se automobil zaustavio ispred Interova stadiona. Iz njega je izašao gotovo preplašeni 23-godišnji mladić... Zaprešićani su slagali momčad za Drugu HNL.

- Ako ovdje ne uspijem, ostavit ću se nogometa. Druge mi nema - čvrsto je u sebi odlučio dečko koji je stigao na probu.

Iza sebe je imao uspjeh u makedonskoj ligi, etiketu najboljeg mladog igrača Makedonije, ali i 40 utakmica te samo tri pogodaka u češkoj ligi. Viktoria Žižkov nije upalila žižak, a Slovacko je tražilo način kako ga negdje spakirati. Definitivno, ne ono čemu se nadao.

No nakon dva-tri treninga, Laljak i Magić su se pogledali i digli palac gore.

- Mali ima ono nešto - zaključili su...

A taj mali nije imao samo "ono nešto", već mnogo više od toga. No karijera Ilije Nestorovskog, o njemu je riječ, upravo je tada startala. Makedonski liliputanac izborio je povjerenje.

- Stalno, ali stalno tražili su nas neki novac, postotke. A Iliju je to proganjalo. On je želio ono što je zaslužio. Bio je među najboljima tamo, gdje god su ga stavljali, ali taj prokleti novac okruživao je sve - otkriva nam jučer Ilijin otac sa suzama u očima.

Kasnije su stvari tekle kao na tekućoj vrpci. Kod Magića, a kasnije i Mužeka 18 pogodaka, da bi se stvari poklopile onoga časa kada je klupu Zaprešićana preuzeo Samir Toplak.

- Ima želju, nos, gol, oko njega ćemo stvarati momčad - kazao je pomoćnicima.

Priču kasniju znate: Nestorovski je kao najbolji igrač i strijelac Druge HNL odveo Žute u elitu, a on je u međuvremenu simbolizirao Diva! Makedonskog diva koji je ove sezone s 25 golova pomeo konkurenciju, potpisao za Palermo, otišao u Serie A i ostvario snove. Kada je dolazio, vrijedio je 150 tisuća eura, prodan je za pola milijuna, a sada mu već transfermarkt očitava bilo vrijedno 850 tisuća eura. Iz malog Intera u koji je stigao "u gepeku", sljedeći tjedan u limuzini odlazi prema Siciliji. On neće voziti, on nema vozačku. On ne vozi, on zabija.... Iz Intera odlazi kao najbolji stranac u povijesti Žutih, kao najbolji strijelac lige, kao dokaz da se i među "malima" nalazi prostor za dokazivanje. Samo ako vrijedite i samo ako dovoljno želite, ne odustajete.

Jučer je stigla konačna nagrada. Jučer se od Zaprešića oprostio u stilu. U revijalnoj, posljednjoj utakmici prvenstva protiv Osijeka, u dvoboju koji objema momčadima ništa nije značio, a koji je ponudio golijadu, prvo je primio klupsku nagradu, a onda je zabio još jedan, za kraj. Iz penala, doduše, ali manje je važno. Mali dečko izgubljene nade došao je do nacionalnog priznanja. Da živimo u SAD-u, filmaši bi trljali ruke...

- Iskreno, meni je bilo mnogo lakše u Zagrebu, kada bi nas dočekivali otvorenih ruku pa sam imao prostor za zabijanje. U Dinamu sam se sudarao s obranama, iako, realno, nisam ni mnogo igrao. No to ne umanjuje Ilijin uspjeh. Gledao sam ga, pratio, ovo je čudesno ostvarenje - kazat će jučer Ivan Krstanović, posljednji koji je izašao iz prizme najvećih (Dinamo, Hajduk, Rijeka) te se preko Zagreba dočepao elitne nagrade HNL-a. Biti u društvu Vlaovića, Ercega, Eduarda, Kramarića, e to, kakva nam god liga bila, nije mala stvar.

- Inter je trebao Iliju, a Ilija je trebao Inter. Ovo je velika pobjeda moga sina - zaključit će tata Nestorovski s ponosom i suzama u očima.

I zato je Nestorovski veliki pobjednik! Tih 25 pogodaka u trijumfalnom pohodu na HNL donijele su mu konačnu satisfakciju. Naklonio se za kraj i uperio pogled prema tribini. Samo petstotinjak gledatelja je dugo odzdravljalo. Među njima i Kohorta. A on je zadnji put u Zaprešiću pogledao mjesto gdje stalno ponosno stoje supruga Martina i kćerkica Irina. U njegovu, žutom dresu. FIFA ne treba svraćati u Zaprešić, njegov su doping bile njih dvije...

Linker
03. svibanj 2024 19:43