Boško Šutalo (desno)
 Foto: Ivan Peric / CROPIX
JOŠ SAMO POTPIS GA DIJELI

OTKRIVAMO FINANCIJSKE DETALJE NAJBOGATIJEG POSLA U POVIJESTI OSIJEKA Ovo je drugi najskuplji transfer nekog obrambenog igrača iz HNL-a u inozemstvo

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. siječanj 2020. 21:28

Boška Šutala, 20-godišnjeg stoper Osijeka i mladog reprezentativca Hrvatske od potpisa petogodišnjeg ugovora s Atalantom iz Bergama dijeli još samo liječnički pregled.

Ako sve prođe u redu, a problema ne bi trebalo biti, Šutalo će postati novi igrač u kadru Gian Piera Gasperinija koji sjajno vodi ovog talijanskog prvoligaša i sudionika Lige prvaka.

Prema našim informacijama Šutalo će u Italiji sa svim zajamčenim bonusima godišnje zarađivati 350.000 eura. Osijek je, pak, za igrača kojeg je kao juniora doveo iz RNK Split za simboličnu naknadu za razvoj i kojemu je vrijednost po Transfermarktu prošle godine u samo devet mjeseci sa 100.000 skočila na 1,5 milijuna eura, na ime odštete dogovorio 5 milijuna eura te još 10 posto od sljedećeg transfera.

Podsjetimo, Jutarnji list još je u nedjelju objavio kako je Osijek pristao na Atalantinu ponudu, ali se čekalo igrača i njegove zastupnike da dogovore njegovu plaću i svoju transfer naknadu. Dakle, Šutalo niti jednog trenutka nije odbio ponudu Atalante, kako su neki pisali, nego se radilo o dodatnim pregovorima.

Šutalo nije dvojio ni zbog činjenice da se Serie A nije pokazala sretnim odabirom za hrvatske tinejdžere. Atalanta, naime, prema tvrdnjama boljih poznavatelja Serie A, važi za najbolji talijanski klub za razvoj mladih igrača, već je godinama u vrhu talijanskog nogometa, a sada i u osmini-finala Lige prvaka, pa je 20-godišnjak iz Doljana kod Čapljine s oduševljenjem prihvatio novi izazov, kojemu se doduše nije nadao tako rano.

Još prije 10-ak dana rekao je kako nema namjeru napuštati Osijek tako brzo te da to svakako neće biti prije nego se klub preseli na novi stadion na Pampasu. No, to će za sada ostati samo želja. Osijek tako ostaje bez potentnog igrača, vjerojatno vođe momčadi u budućnosti, ali će inkasirati najskuplji izlazni transfer u svojoj povijesti, kojim se dodatno podigao na karti klubova iz kojih se odlazi i u Lige petice, klubove Lige prvaka, što će dodatno pojačati ugled 'bijelo-plavih', ali i povećati interes mladih igrača da postanu dio osječkog projekta.

Šutalo je za to najbolji primjer. Kada je prije dvije i pol godine napuštao RNK Split imao je priliku preseliti se na svega 1,5 km udaljeni Poljud, no u nedavnom razgovoru za Jutarnji list kazao je da ga to nije zanimalo. Odbio je Hajduk i odabrao Osijek ustvrdivši kako se to pokazalo odličnim izborom. Izuzmemo li igrače Dinama, koji su svijet za sebe, nakon Hajdukovog Domagoja Bradarića ovo je drugi najskuplji transfer nekog obrambenog igrača iz HNL-a u inozemstvo. Atalanta je, inače, bila najupornija i najserioznija u praćenju Šutala.

Gledali su ga jesenas u 10-ak utakmica, a zbog njega je na Osijekove pripreme u Marbellu potegnuo i Giovanni Sartori, sportski direktor 'crno-plavih', koji je dao i konačni pečat ponudi. U igri su, inače, još bili i Monaco, Parma, Wolverhampton..., kao i nekoliko Bundesligaša.

Osijekova brza zarada na Šutalu

5 milijuna eura odštete Osijeku

10% od sljedeće prodaje također ide Osijeku

350.000 eura godišnja igračeva plaća

20 godina je star Šutalo

1,5 milijuna eura vrijednost na Transfermarktu

Linker
19. travanj 2024 01:37