Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ŠTO MOŽE OČEKIVATI?

OTKRIVAMO KOLIKO ĆE ZARADITI HAJDUK, ISTRA I ŠIBENIK OD KALINIĆEVOG TRANSFERA Može li pronaći sreću u Madridu kod 'ludog' Argentinca?

OTKRIVAMO KOLIKO ĆE ZARADITI HAJDUK, ISTRA I ŠIBENIK OD KALINIĆEVOG TRANSFERA Može li hrvatski napadač pronaći sreću u Madridu? Ako misli da će izgurati slavni dvojac, opet će se gorko razočarati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. kolovoz 2018. 10:12

Nikola Kalinić kreće u novu avanturu u Atleticu, gdje se Hrvati nisu usrećili, no bude li prihvatio ulogu napadača iz drugog plana, s čime se u reprezentaciji nije mogao nositi, možda baš on ostavi najdublji trag. U kaotičnoj godini za njega, može li mir naći kod Diega Simeonea?

Argentinac zna biti “lud“, ali on je vrstan trener i ponekad jako dobro rame za plakanje. To što je Mandžukić među Colchonerosima trajao tek jednu sezonu, kratko kao niti u jednom drugom klubu, a Vrsaljako sam tražio transfer nakon dvije godine, ništa ne mora značiti za Kalinića. Njega je Simeone baš htio, vjeruje da mu se uklapa u koncepciju.

Atletico je u srijedu igrao s Cagliarijem na Sardiniji, nešto se odužila prodaja Kevina Gameira u Valenciju, pa i službena prezentacija Kalinića, koji je još od utorka u španjolskoj prijestolnici gdje je obavio liječnički pregled. Prvotno su ga Madriđani namjeravali uzeti na posudbu te za godinu dana platiti 20 milijuna eura, no kako Milanu treba novac za likvidnost, novi sportski direktor Leonardo pristao je prodati ga za 15 milijuna eura, bez posudbe.

Kalinić je lani silno želio na San Siro, no danas prevladava opis “razočaravajuća sezona“ za ono što je pružio u 41 nastupu za taj klub, pri čemu je imao 6 golova i isto toliko asistencija. Ipak, krajem prvenstva htio je ostati među crveno-crnima i dokazati da je igrač za njih, no odluka Milana da potraži drugo rješenje te kupnja Gonzala Higuaina i Simeoneov poziv sve su promijenili.

Diego Costa i Antoine Griezmann prvi su napadački dvojac Atletica, i bez Gameira tu su još Argentinci Correa i Vietto. Kod Simeonea je poprilično prostora bilo za Gameira i ponešto za Torresa, bude li se Kalinić stopio s ulogom i pomirio da se ponekad, kad je važna utakmica, neće naći u prvom planu, mogao bi biti koristan. Ima li u glavi ideju da će izgurati iz postave Costu ili Griezmanna, vjerojatno je da će se opet gorko razočarati.

Split, 180618.
Nakon sukoba sa izbornikom Zlatkom Dalicem, Nikola Kalinic je napustio nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstu u Rusiji i vratio se uz Hrvatsku.
Na fotografiji: Kalinic na Splitskom aerodromu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
Nikola Kalinić

Izgubio živce

U reprezentaciji je izgubio živce što su ispred njega i Mandžukić i pogotovo Kramarić. Izbezumilo ga je kako su kriteriji uvijek na njegovu štetu, no takav je bio splet okolnosti, takve se stvari u životu dogode. Dok je na Euro u Francuskoj stigao u vrlo dobroj formi, što je i demonstrirao golom i asistencijom u pobjedu nad Španjolskom, tadašnji izbornik Čačić svejedno ga je ostavio na klupi s Portugalom objasnivši mu da je Mandžukić prva špica. U međuvremenu se promijenio izbornik, stigao je Zlatko Dalić i kazao - igraju oni koji su najbolji, ali i u najboljoj formi. Tako je ispred njega iskočio Kramarić, dakako uz Mandžukića.

Na to je Kalinić “pukao”, ispalo je - kad je on u formi igra se po hijerarhiji, a kad nije imao osobitu sezonu igra se po formi. Jednostavno nije mu se poklopilo, u tome ne treba tražiti krivca jer jasno da svaki trener ima svoje poglede. Bude li u Atleticu sve hladnije primao, bit će mu puno lakše.

Koliko će zaraditi Kalinićevi bivši klubovi?

Prema propisima FIFA-e , od transfera Nikole Kalinića novac dobivaju i klubovi u kojima je igrao od 12. do 23. godine, na ime solidarnog doprinosa. Pravilo je da se pet posto transfera podijeli bivšim klubovima igrača, tako Hajduk dobiva 3,5 posto transfera, Istra 1961 i Šibenik po 0,25 posto, a Blackburn jedan posto. Ako se službeno potvrdi da je transfer 15 milijuna eura, Hajduku će pripasti 525.000 eura, a Puljanima i Šibenčanima po 37.500 eura.

Linker
20. travanj 2024 18:24