REUTERS/Kai Pfaffenbach
MOŽE LI PREOKRENUTI SITUACIJU?

OTKRIVEN NOVI, DOSAD NEPOZNATI DETALJ U 'SLUČAJU NIKE KOVAČA' Uprava ga štiti jer mu je još tijekom ljeta postavila - stupicu

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. studeni 2018. 20:29

Igra - odlična. Rezultat - ništavan. Takav je otprilike epilog Bayernove priče u Dortmundu, gdje je momčad Nike Kovača igrala odlično, dvaput vodila, a onda na kraju - sve prosula.

I time dopustila glavnom konkurentu da zbriše na plus sedam i time otvori nove puškarnice koje gađaju klub, a ponajviše hrvatskom treneru...

Bild, eto, piše kako bijes u svlačionici Bavaraca eskalira: “Uz kratkotrajnu viku i povišene tonove nepoznatih glasova, Bayernovom svlačionicom odzvanjalo je: “Odjebite, uvijek isto sranje!”

Drugi se nadovezuju: “Vidljiv je gubitak identiteta koji je godinama krasio Bayern, kao i nedostatak takta pri pravodobnim odlukama.”

Treći konstatiraju: “Čak i kada igraju dobro - gube. Je li vrijeme za promjene?”, uz ankete tko bi ga mogao zamijeniti - Zidane, Wenger, Hasenhüttl, Heynckes...

Niko, ujedno, emitira mir i dojam da baš sve drži u svojim rukama (“Igramo dobro, nisam zabrinut. Sedam bodova izgleda jako puno, ali u nogometu je sve moguće”), dok je Uprava još jednom stala uz svoga trenera, držeći da se cijela situacija stigne promijeniti.

Otkud, međutim, vodećim ljudima kluba toliko strpljenja? Odgovor se nazire u jednoj vrlo značajnoj rečenici Ulija Hoenessa, koju je dao nakon poraza u Dortmundu:

- Pojačanja u zimskom roku? Ni slučajno! Značajne promjene ovoga sastava očekujte u ljeto 2019.

I u tom se, eto, krije odgovor na pitanje zašto Uprava ima toliko (opravdanog) strpljenja prema Niki Kovaču. Naime, Bavarci su ove sezone na pojačanja potrošili 10 milijuna eura, i to na američkog talenta Alphonsa Daviesa, koji ove zime stiže iz Vancouvera, utrživši pritom 80 milijuna eura. I tada su nam njemački “doušnici” šapnuli:

- Ova je sezona prijalzno razdoblje u kojem Bayern neće inzistirati na Ligi prvaka, pa ni dvostrukoj kruni, nego isključivo na tome da održi primat u Njemačkoj, a onda bi na ljeto Niko trebao dobiti praktički novu momčad. Otići će (napokon) zaslužni, ali umorni Ribery i Robben, zatim James, Boateng, možda i Müller. Bayernu je nužna nova krv, Uprava to zna, ali tek sljedeće ljeto, nakon što stigne iznimni ‘cash flow’, krenut će u investicije koje ovaj klub još nije doživio.

MUNICH, GERMANY - NOVEMBER 03:  Niko Kovac, head coach of Bayern Muenchen talks to his palyer Thomas Mueller prior his substitution during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and Sport-Club Freiburg at Allianz Arena on November 3, 2018 in Munich, Germany.  (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Kovač, prevedeno, mora što bezbolnije premostiti ovu sezonu prije negoli će na ljeto krenuti u sadržajnu obnovu. A kako mu je kadar najstariji u Bundesligi, a ujedno i najkraći (samo 23 igrača), tako su mu i mogućnosti srezane. Pogotovo kad mu se ozljede Alcantara, Coman, Tolisso, kosti dvojice veterana (Robben i Ribery) postaju sve krhkije, baš kao i ega onih koji znaju da ih sljedećeg ljeta čeka natpis: “Auf Wiedersehen!”

Jasno, pod topotom kritika i nezadovoljstva klub bi mogao popustiti, ali zasad se čini ustrajnim u odluci da stoji iza Nike. Što je i jedino fer s obzirom na to da su mu sami uoči sezone postavili nogu. Niko, definitivno, nije isključivi krivac, dapače, ali ako se Hollywood nastavi tresti, mogao bi ispasti žrtveni jarac.

Linker
20. travanj 2024 14:30