Matija Djanjesic / CROPIX
REMONT NAJVEĆE GENERACIJE

OVAKO ĆE IZGLEDATI VATRENI NAKON EURA Modrić i Rakitić vjerojatno odlaze, ali i još jedan stožerni igrač! Već su poznati i njihovi nasljednici...

'VATRENI REMONT' Najava novih promjena u reprezentaciji nakon Eura 2020.
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 30. prosinac 2019. 20:51

Jest, moguće je da se oprostim od reprezentacije nakon Eura, podigao je očekivani alarm Ivan Rakitić prije par dana.

Očekivani, jer slijed događaja od Mundijala naovamo sugerira da je ruski general počeo sve češće razmišljati o toj opciji. Istina, nakon Rusije Rakitićeva prva ambicija bila je postati novi kapetan “vatrenog” broda, nakon odlaska Luke Modrića, no očito je vremenom u njemu počeo sazrijevati i onaj drugi krak velike dileme. Propuštanje pola eurokvalifikacija donijelo je i onu kontra stranu hrvatskog mnijenja, koje se obrušilo na Barçinog asa, s hrpom valjanih, ali i potpuno krivih argumenata. U takvom ozračju, pa i dubiozama oko nastavka vlastite klupske karijere, očito je da će se ovo “moguće” pretvoriti u “definitivno”.

To bi, u prijevodu, značilo da će Rakitić otići zajedno sa suigračem i prijateljem Lukom Modrićem, koji još ništa nije rekao javno, ali iz same svlačionice dopiru vijesti da će i kapetan, blizu 35. i nakon sedmog velikog natjecanja, posljednju godinu ugovora posve posvetiti madridskom Realu. Uvidjevši da dolaze “mladi lavovi”, doznajemo, ta mu je odluka postala znatno prihvatljivija.

Težak udarac

Između njih dvojice, kao i izbornika Dalića, čiji bi “vatreni” put također trebao završiti na “otoku”, sve se više šuška da bi njihovim putem mogao krenuti i Dejan Lovren, koji će na ljeto proslaviti 31. rođendan, dakle ući će u najbolje stoperske godine, međutim, i njegovo mu tijelo poručuje da uspori. On je, doduše, još uvijek u sferi samog nagađanja i ipak postoji realna šansa da odradi još jedan mundijalski ciklus...

Ipak, sve ovo govori da je Hrvatska ušla u proces transformacije i pomlađivanja, jer bi njihovi časni odstupi značili da će od Rusije do Katara, Hrvatska izgubiti više od pola svoje kralježnice. Subašić, Ćorluka i Mandžukić mahnuli su na pozdrav nakon Rusije, a Modrić, Rakitić i Lovren mogli bi nakon Eura. Šest igrača koji su personificirali “srebrne”, bio bi težak udarac i za sve velike reprezentacije.

Bišćanov inkubator

Ono što, međutim, veseli, jest što se stožer adekvatno pripremio na neminovni prijelaz, pa je već u ovom ciklusu posve afirmirao Livakovića, Vlašića, Brekala i Petkovića, a nakon Eura, bez dvojbe će priliku dobiti i još jedan novi val hrvatske mladosti, u kojem prednjače sve raspoloženiji veznjaci, predvođeni novim liderima Brozovićem i Kovačićem, ali i Pašalićem, Rogom, Morom, Bistrovićem, Ivanušecom..., dok u obrani napokon na svoje dolazi vrijednost rehabilitiranog Ćalete-Cara, dok se čeka i potpuna afirmacija Perića, možda i Gvardiola, ali i Mitrovića, te “zagubljenog” Benkovića, i još ponekog iz Bišćanova inkubatora, gdje strši i strašan talent Domagoja Bradarića, koji bi trebao postati dugoročno rješenje lijevoga boka.

Uglavnom, Hrvatska će na Euru posljednji puta predstaviti svoje srebrne zlatnike, a potom bi u borbu za katarsko sunce trebala krenuti u nekom novom ruhu. I to, barem iz ove perspektive, bez velike drame ili koraka unazad. A ta planska reprodukcija, dakle, u punom bi svjetlu trebala zasjati već za nešto više od dvije godine pod umjetnim katarskim oblacima. S tim da će biti zanimljivo i vidjeti tko bi je trebao voditi. I tesati do punog sjaja...

- Cilj mi je stvoriti temelje za budućnost - naglasio je odmah nakon Rusije Dalić, svjestan važnosti i vlastite želje da iza sebe ne ostavi samo rezultat, već i platformu neke nove reprezentativne budućnosti.

No o tom potom, u ovome času, jasno, nameće se Euro, gdje ova generacija sa starosjediocima želi potvrditi ruski rezultat, pa možda ga i ponoviti, zašto ne? S uvjetom zdravlja, forme i nužnog povratka Šime Vrsaljka na svoje standarde, takve ambicije definitivno ne bi bile prazne. Skupina je prolazna, a ruska nokaut faza napokon je skinula taj urok ranih, pa i nesretnih ispadanja koji su bili obilježili generaciju. Sada je paradigma cijele priče prilično izmijenjena, a na stožeru je, jasno, složiti obrise igre koja bi se trebala suprotstaviti najvećim europskim selekcijama.

A nakon toga, nema dileme, kreće neka sasvim nova priča. Koja se, evo, neće dizati od temelja, već će se postojeći sustav nadograđivati. Konačno, nakon kapetana Modrića i Rakitića, u kadru ostaju igrači koji su tek ušli ili ulaze u zenit svoje karijere, više od tri “banke” imali bi tek Perišić, Vida, Lovren i Lovre Kalinić. Ne stvara se, dakle, samo generacija za Katar, već za minimalno sljedeće četiri godine, s time da bi i novi neminovni oproštaji nakon turnira u Kataru trebali biti bezbolno amortizirani.

Linker
20. travanj 2024 17:53