RUSSELL CHEYNE REUTERS
SPEKTAKULARNI OLD FIRM

OVAKVA HRVATSKA EKSPLOZIJA U NAJVEĆEM DERBIJU JOŠ NIJE VIĐENA Vatreni asistirao za vodstvo, pa drugom Hrvatu namjestio pogodak za veliko slavlje!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. prosinac 2019. 16:04

Najveći škotski derbi, spektakularni Old Firm, završio je velikim slavljem Rangersa. Celtic je u ranijem terminu dočekao goste u sklopu 21. prvenstvenog kola, a utakmica je na kraju dala pravi odgovor na pitanje o nastavku velike borbe za naslov prvaka.

Kelti, na čijem su kontu sve titule od 2012. godine, imali su prije početka utakmice samo pet bodova prednost (52-47), uz susret više, a nikad od povratka u najviši rang Rangers im nije bio tako blizu. Izjednačenost se na kraju to potvrdila i na travnjaku, ponajviše zahvaljujući sjajnom hrvatskom dvojcu Borna Barišić - Nikola Katić, koji je startao od prve minute i donio gostima pobjedu.

Rangerse je u vodstvo doveo Ryan Kent u 36. minuti nakon odlične asistencije Borne Barišića. Bek Vatrenih je na lijevom boku sjajno pronašao Kenta u srce kaznenog prostora, a ovaj pucao iz prve i prizemnom loptom svladao domaćeg vratara.

Screenshot

Aktualni prvak reagirao je ekspresno, već do poluvremena za izjednačenje je zabio Odsonne Edouard (41. minuta), ali u drugom poluvremenu uslijedio je novi šok za domaće navijače.

Screenshot

Bila je to u potpunosti hrvatska kombinacija. Barišić je ubacio iz kornera s lijeve strane, Nikola Katić je skočio najviše i zakucao loptu u bliži kut Celticova gola. Uslijedila je prava slavljenička eksplozija 24-godišnjeg stopera, koji je za razliku od već standarnog Barišića, upisao jedan nastup za Vatrene.

U zadnjih pola sata usijedila je prava opsada gola Rangersa, ali sjajno su se obranili gosti i na kraju zasluženo odnijeli sva tri boda.

Inače, nekoliko naših nogometaša ostavilo je dubok trag u Glasgow Rangersu. Nikica Jelavić je bio najbolji “penicilin“ za Celtic. U dresu Rangersa dao mu je dva gola u šest utakmica, ali još ranije kao igrač Rapida triput mu je tresao mrežu u dvije utakmice Europske lige. U osam nastupa zabio im je sve skupa pet golova i dodao jednu asistenciju. Jedini pogodak u škotskoj Premier ligi dao je u sezoni 2011/12. u domaćoj pobjedi 4:2.

Jelavić i Pršo zabili

Dado Pršo jednom je bio strijelac u Old Firmu. Dogodilo se u sezoni 2005/2006. u pobjedi 3:1. Tada je dodao i asistenciju. Pršo je, sve u dresu Rangersa, protiv Celtica igrao osam puta i imao više poraza (4), nego pobjeda (2). Niko Kranjčar je dvaput bio sučelice Celtica, rezultat su neodlučeno i poraz, no nije se upisao u dvije najvažnije statističke kategorije.

Od Hrvata najviše Old Firm utakmica odigrao je Saša Papac, nekad reprezentativac Bosne i Hercegovine. Čak 20. Nikad nije bio strijelac ni asistent, a ima po osam pobjeda i poraza od 2006. do 2012. godine.

Borna Barišić je dosad protiv Celtica igrao dvaput, osim spomenutog poraza u finalu Liga kupa, jednak ishod doživio je i u prvenstvu prošle sezone na terenu Celtica. I ima velik motiv, koliko je god jasno da Celtic kao domaćin ima laganu ulogu favorita. Ali Rangers raste, sve je bliži rivalu i pobjedom, čak i remijem najavio bi borbu za titulu prvaka. No, za to će cijela momčad ponovno morati biti vrlo dobra.

Linker
18. travanj 2024 14:01