Action Images via Reuters
LIGE PETICE

OVO SE NIJE DOGODILO NIKADA U POVIJESTI NOGOMETA Što dalje? Navijači su zabrinuti, neizvjesnosti u nacionalnim prvenstvima sve je manje i manje

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. svibanj 2019. 10:15

Prvi puta u povijesti europskog nogometa naslovi prvaka obranjeni su u svakoj od liga petice.

I dok su utrke za titulu u Francuskoj (PSG), Španjolskoj (Barcelona) i Italiji (Juventus) bile sve samo ne zanimljive, odluka o prvaku u engleskom i njemačkom prvenstvu čekala se do posljednjih minuta posljednjeg kola.

Manchester City prošle je nedjelje pobjedom protiv Brightona (4-1) u posljednjem kolu sačuvao bod prednosti ispred drugoplasiranog Liverpoola i obranio titulu. Istu stvar - osim što je u pitanju bila prednost od dva boda u odnosu na Borussiju - danas je napravio i Bayern Nike Kovača koji je pregazio Eintracht s 5-1.

Sudeći prema uzorku od posljednjih šest ili sedam sezona, ovako nešto moglo bi se početi događati većom frekvencijom.

Naime, Bayern je došao do sedme uzastopne titule. Juventusu je pak ovo bio osmi naslov prvaka u nizu, dok je PSG u Francuskoj bio prvak u posljednjih šest od sedam sezona.

Također, City je u posljednjih osam sezona do naslova došao četiri puta, dok je u Španjolskoj teško zamisliti da u bližoj budućnosti neko po tom pitanju ozbiljnije ugrozi Barcelonu ili madridski Real. Barcelona je, primjerice, u posljednjih jedanaest sezonu Primeru osvajala u čak osam navrata.

Soccer Football -  FA Cup Final - Manchester City v Watford - Wembley Stadium, London, Britain - May 18, 2019  Manchester City's Raheem Sterling celebrates with Leroy Sane and John Stones after scoring their sixth goal to complete his hat-trick                 REUTERS/David Klein
REUTERS

Međutim, formalno se ista stvar već jednom dogodila...

Posljednji put bilo je to tijekom sezone 2005./2006. Barcelona, Chelsea, Bayern, Lyon i Juventus obranli su titule u nacionalnim prvenstvima. Ali nakon završetka sezone u Italiji se dogodio 'Calciopoli', skandal u kojem je razotkriveno namještanje utakmica u Seriji A i Seriji B.

Juventus je teško kažnjen - prvenstvo koje se odigralo sezonu ranije retroaktivno je proglašeno prvenstvom bez osvajača, dok je titula u sezoni 2005./2006. nakon svega dodijeljena Interu.

Navijači su zabrinuti. Ukratko, očito je da je razina konkurentnosti unutar okvira nacionalnih prvenstava na povijesno niskim razinama, a imajući na umu velike razlike u količinama financijske moći između najbogatijih i najsiromašnijih klubova na tim će razinama vjerojatno ostati barem još neko vrijeme...

Linker
03. svibanj 2024 14:04