Foto: Damir Krajac / CROPIX
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

OVO ŠTO HRVATSKA TREBA NAPRAVITI DO KRAJA KVALIFIKACIJA DJELUJE KAO POKLON Da bi se to ostvarilo, Dalić i igrači moraju odgovoriti samo na dva pitanja

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 10. rujan 2019. 10:19

Kada sažmeš činjenice, sve je jasno: Hrvatska do kraja kvalifikacija igra tri utakmice, od toga dvije doma, a šest potrebnih bodova, s obzirom da će se drugi međusobno bodovno "pozobati", djeluje kao poklon. No, kada sažmeš dojam, opet ostaješ na... nama.

Kako i zašto, danima će se razglabati. Izbornik će kazati da je zakasnio, igrači će reći da, eto, nije bio dan, oni promućurniji će već prije par dana objasniti da je Baku dosta teška stanica. I jest. Ali, samo ako imaš stav kao - Hrvati. Koji su igrali dvadesetak minuta i onda - stali. Misleći da će na inerciju dobiti Azere. A onda Livaković postane naš najbolji igrač. U remiju...

Uglavnom, nakon Slovačke ostali smo zaleđeni u "zemlji vatre", državi koja nogomet ne "puši", i koja je, ako je sudeći po njihovim novinarima, davno otpisala postojeću garnituru s Jurčevićem na čelu. Kao, doći ćemo i uzeti s pladnja ponuđeno.

Kako ne.

Hrvatska se vratila na staro. Kolekciji mučenja u kvalifikacijama s Azerima i Walesom doma, dodala je, eto, i Jurčevićevu silno motiviranu vojsku u Bakuu, kojoj je sama bacala stereoide, a, uz mađarski drmeš pod našim nogama, jedino je, zapravo, ta Trnava bila čudesni sitni vez o kojemu se priča. Premalo. Za vicepraka svijeta, kojem se klanjaju gdje da god dođe - jako premalo. A opet dovoljno da s dvije vezane pobjede u listopadu riješi kvalifikacije. To je snaga veličine.

Samo, da se to ostvari, a itekako može, jer imamo tri meč lopte, od koje dvije trebamo iskoristiti, Zlatko Dalić zajedno s igračima mora odgovoriti na, realno, samo dva sljedeća pitanja:

1. Zašto je samo Slovačka bila natruha Hrvatske kakvu oni sami žele? 2. Zašto padamo tijekom utakmice, odnosno zašto ne možemo promijeniti ritam? 3. Kako, konačno, riješiti situaciju s Ivanom Rakitićem, koja, bez dvojbe, silno utječe na atmosferu unutar "vatrenog" kadra?

Zlatko Dalić, pretpostavljamo, da zna odgovore. Jer, ako ih riješi, onda će susreti s Mađarskom, Walesom i Slovačkom imati trijumfalni karakter. Jer, doista, sve ovisi o nama: konačno, nitko od reprezentacija iz ove skupine nije bolji od nas. Samo, možemo li to pokazati u kontinuitetu? I napokon se riješiti te stalne drame...

Linker
19. travanj 2024 06:51