Tomislav Kristo / CROPIX
VEČER ODLUKE

OVO SU DVA PUTA HRVATSKE DO EURA I ako izgube, Vatreni će sami odlučivati o svojoj sudbini, ali tada svaka sljedeća utakmica postaje na život i smrt

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2019. 16:20

Izbornik više od bilo koga utjelovljuje rezultate reprezentacije. Zlatku Daliću će Slovačka odrediti hoće li imati otvoren, možda barem relativno jasan put prema Euru ili će upasti u pakleni krug koji nijedan njegov prethodnik nakon Slavena Bilića nije preživio.

Dalić je u golemoj strateškoj prednosti jer on će sigurno ostati izbornik do kraja ugovora, što god se događalo tijekom jeseni. Doduše, isto su vjerovali i Igor Štimac i Niko Kovač i Ante Čačić, ali jedan je Dalić, svjetski doprvak, trener s rejtingom najvećih čiji se status ne propitkuje. Od kojeg se očekuje da napravi što kolege prije njega nisu uspjeli.

Nikome tko simpatizira hrvatski nogomet nije svejedno hoće li Vatreni riješiti skupinu kako se nadamo ili režirati još jednu horor-priču u kakvoj su Kovač i Čačić prvo bili junaci pa tragičari, a Zlatko Dalić sigurno ne želi iskušati bi li jedini dvaput dobio herojske počasti.

VIDEO: CROPIX

No za izbornika ova utakmica nije ništa važnija nego za Vatrene. Dok je 2017. u listopadu uletio na sve ili ništa, sada s ugledom etabliranog trenera više može učiniti za reprezentaciju nego za sebe. Pobjeda, čak i neodlučen rezultat, značila bi potvrdu uloge favorita, jačanje pozitivne atmosfere, miran put u Baku i idealnu predigru za dolazak Mađara u Split. Nastavi li se pozitivan trend, Dalić će lakše riješiti otvorenu situaciju s Ivanom Rakitićem, a mladi bi igrači dobili najpogodniju klimu za sazrijevanje i napredak u još bitnije role.

Ništa nakon Slovačke neće biti isto, ni za izbornika ni za nacionalnu momčad. Trnava je raskrižje autoceste i makadama po serpentinama, gudurama i liticama, puteva s poprilično vjerojatnim ili potpuno neizvjesnim krajem, a ciljem na istom mjestu - na ždrijebu u Bukureštu.

I ako izgubi, Hrvatska će sama odlučivati o svojoj sudbini, nitko je ne može izbaciti, međutim tada svaka sljedeća utakmica postaje na život i smrt, a već u Azerbajdžan letjet će se s pritiskom u prsima. Zar ćemo zaista to još jednom proživljavati? Ili ćemo večeras vidjeti Vatrene koji neće dopustiti da ih se valja po blatu, nego će pokazati autoritet svjetskog doprvaka?

KAKO SE MOŽE DO EURA 2020?

Kroz skupinu

Plasman koji se ne bi smio propustiti, osvajanje jedno od prva dva mjesta u skupini E ono je što se očekuje od Dalićeve Hrvatske. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo glavni su kriterij u skupinama međusobne utakmice, a tek u slučaju da su reprezentacije potpuno izjednačene u međusobnim ogledima u obzir bi se uzimala ukupna gol-razlika u svim utakmicama u skupini.

Na Euro idu po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, koje idu u ždrijeb skupina 30. studenoga 2019. u Bukureštu. U tom ždrijebu nositelji će se određivati prema učinku u kvalifikacijama za Euro 2020. (dd)

Kroz play-off

Prvi će se put na Europsko prvenstvo moći doći preko posebnog play-offa u kojem će sudjelovati čak 16 reprezentacija. Igrat će se polufinala i finala u četiri jakosne skupine, a dvoboji su na rasporedu od 26. do 31. ožujka 2020.

Pobjednici četiriju finala igrat će na Euru, a u tom play-offu Hrvatska bi gotovo sigurno sudjelovala ako ne bude među prve dvije reprezentacije u skupini, čak i kad bi bila posljednja u skupini.

Naime, kriterij za plasman jesu rezultati u prošlogodišnjoj Ligi nacija i na toj ljestvici Hrvatska drži deveto mjesto. Na ždrijebu polufinalista svake skupine 22. studenoga bit će određeni domaćini finala. (dd)

Linker
28. travanj 2024 14:57