REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
STEPENICA VIŠE U KARIJERI

PAO JE PRVI VELIKI TRANSFER NAKON SREBRA U RUSIJI! VELIKAN DOVEO VATRENOG ZA 20 MILIJUNA EURA Navijači oduševljeni: 'Dobrodošao, doprvače svijeta!'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. srpanj 2018. 14:09

Stoper Duje Ćaleta-Car (21), član Vatrenih koji su uzeli svjetsko srebro na nedavno završenom Mundijalu u Rusiji i službeno je postao član francuskog Marseillea. Hrvatski je reprezentativac s Francuzima potpisao petogodišnji ugovor, a što se tiče iznosa trnsfera, u fracuskim se medijima spominje cifra od oko 20 milijuna eura, 17 milijuna eura odmah i tri milijuna kroz bonuse.

Prije nego što je stigao u Marseille na liječnički pregled, pojavila se priča da bi možda mogao ipak prijeći u Sevillu kao zamjena za Lengleta, no nije se dogodilo. U srijedu je Marseille, koji je prošle sezone u prvenstvu osvojio 4. mjesto, igrao prijateljski susret s Nantesom nakon kojega je trener Marseillea Rudy Garcia potvrdio da Ćaleta-Car dolazi.

Komentari u francuskim medijima su pozitivni, a i navijači slavnoga kluba iz Marseillea zadovoljni su dolaskom Ćalete-Cara, pa je tako jedan napisao na društvenim mrežama:

- Dobrodošao, doprvače svijeta!

Nije Ćaleta-Car prvi Hrvat koji ide u Marseille, bilo ih je dosta, pogotovo iz Dalmacije. Prvi je bio hajdukovac Ante Bonačić 30-ih godina prošloga stoljeća. Josip Skoblar bio je legendarni centarfor kluba s Velodromea, neko vrijeme i tehnički direktor, a još uvijek je počasni član s posebnim statusom u klubu.

Marseille su trenirali Tomislav Ivić s pomoćnicima Ivicom Matkovićem i Zoranom Vujovićem, svojevremeno je i Luka Peruzović uveo klub iz druge u prvu ligu. Poznata je i priča o tome kako se Zinedine Zidane divio Blažu Sliškoviću koji je igrao za OM, želeći jednoga dana postati kao on. Alen Bokšić je s Marseilleom bio prvak Europe, a vrata ovog kluba jedno je vrijeme branio i Vedran Runje. Svi Hrvati koji su jedan dio karijere bili u poznatom lučkom gradu ostavili su veliki trag. Također, i bivši stoper zagrebačkog Dinama, Slovenac Boštjan Cesar, igrao je za Marseille.

Ćaleta-Car je karijeru započeo u HNK Šibeniku, odakle je 2013. otišao u redove austrijskog drugoligaša Pashinga, da bi u Salzburg došao 2016. godine. Lanjske sezone je bio jedan od najzaslužnijih što je austrijski klub igrao polufinale Europske lige, gdje je RB Salzburg ispao upravo od Marseillea.

Debitantni nastup za reprezentaciju odigrao je 3. lipnja, u prijateljskoj utakmici protiv Brazila, u kojoj je ušao kao zamjena Vedranu Ćorluki u 52. minuti utakmice. Na Svjetskom prvenstvu je igrao u utakmici protiv Islanda.

Linker
23. travanj 2024 15:42