'Pao sam jer sam radio po svojem i nisam želio slušati Zdravka Mamića!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. ožujak 2009. 23:20

Marijan Vlak raskinuo je ugovor s Dinamom, negdašnjeg vratara i u pet navrata trenera Modrih više ništa ne veže za Maksimir i klub. Osim uspomena i emocija, dakako.

- Do dana današnjega ne znam zašto sam dobio otkaz. Da sam smijenjen, saznao sam iz Sportskih novosti. Zapravo, nisam ni stigao kupiti novine, a već su me već počeli zvati prijatelji. Bio sam šokiran, nisam imao pojma. Onda mi se toga jutra u četvrtak javio Zoran Mamić i poručio da se nađemo za 15 minuta u klubu. Kad sam stigao kazao je: “Više nisi trener.” Pitao sam da mi objasni razlog, a on je samo slijegao ramenima i govorio: “Ne znam ništa, meni su tako rekli da te obavijestim.” I to je bio moj jedini kontakt s vodstvom Dinama. Zapravo, osim kad su tražili da hitno potpišem raskid da bi Jurčić mogao preuzeti momčad.



Za razliku od Kužea i Ivankovića, za Dinamo je razvrgnuće suradnje s Vlakom bilo bez ozbiljne financijske štete...

- Koliko mi je klub bitan, vidjelo se kad sam žurio u Savez, samo da Jurčić bude na vrijeme licenciran. I gotovo. Ni sa kim nisam razgovarao, nitko mi nije ponudio objašnjenje što nije valjalo u mojem radu, iz dana u dan u klubu odgađaju da netko sjedne sa mnom i kaže - zbog ovoga si smijenjen. Eto, ispao sam naivan, potpisao ugovor na neodređeno vrijeme, ništa nisam uvjetovao. Na kraju sam dobio mrvice u odnosu na prethodne trenere.

Najviše se isticalo nezadovoljstvo igrom, nedostatkom ljepote, kombinatorike...

- I Zoran je spominjao nekakvo nezadovoljstvo. Ali s čim? Izgubili smo samo utakmicu u Splitu, gdje su nam veliku štetu nanijele sudačke pogreške, potom su pobijeđeni Slaven Belupo i Zagreb. Provlačilo se da to nije igra za Europu. Koji su to lumeni s takvom vizijom da nakon tri utakmice mogu procjenjivati što je za Europu? Na pripremama su me ti isti članovi Izvršnog odbora, koji su bili nazočni, hvalili da se fantastično radi, da je odlična atmosfera. Jesu li bili dvolični? Ako nisu, kako se to moglo tako naglo promijeniti? Radio sam posao mjesec i pol dana i ako si ti nakon jednog poraza procijenio da to ne valja onda si čudo od čovjeka.

Zar niste ranije osjećali da nešto ne štima?- Ne. Razgovarao sam s ljudima iz kluba, možda sam naivan pa nisam to skužio. Zdravko Mamić čestitao mi je nakon Slavena Belupa, ostali smo razgovarati u klubu do ponoći. Kazao je da je prvo poluvrijeme bilo odlično, drugo slabije, ali bitno je da smo pobijedili. Čitam da članovi Izvršnog odbora kažu kako treba nešto više. Tko je to procijenio? Jedan od njih je ozbiljno igrao nogomet. Taj razlog je apsurdan.

Više puta mijenjali ste sustav igre. Idealno je kad se momčad koliko-toliko standardizira. Zar nije bilo lutanja?- Nije, niti jedne sekunde. U svakom utakmici točno sam znao što želim. Niti jedan igrač nije stavljen na poziciju koja je za njega bila strana. Iznimka je jedina Calello protiv Slavena Belupa, no s njim sam razgovarao o tome, objasnio mu i solidno se snašao. Svi drugi bili su na svome mjestu.





Slepička se, kažu neki izvori, htio žaliti na vas i izvršnom dopredsjedniku?

- Meni nitko nije spomenuo tu priču, čitao sam u tisku. Već u ponedjeljak na treningu kazao sam mu: “Miro, spremi se, igraš protiv Zagreba.” I on je znao da nije zapostavljen. Ma, sve je to bilo ciljano da se unese nered u kabinu. Sa Slepičkom i njegovim menadžerom Martinovićem popričao sam ponovo u srijedu kad je to izašlo u novinama. Pitao sam ga u čemu je problem, dobio sam odgovor: “Problema nema.” Objasnio sam da nije ništa kriv, da ga ne držim odgovornim za poraz na Poljudu, nego sam jednostavno smatrao da je s Belupom trebao igrati netko drugi. Martinović je naglasio da nema veze s tim.





Kakva je uopće bila vaša suradnja sa Zdravkom Mamićem?

- S njim nikad nisam imao problema. Osim jednom u Turskoj, nakon utakmice s Hiroshimom. Bio je ljut, no to smo razjasnili u četiri oka. Ipak, znao mi je reći da bi bilo dobro da igra ovaj igrač, ili onaj... Ali ja sam radio isključivo po svojem. Možda je to razlog što sam smijenjen. Nije Mamić nastupio s pritiskom, nije rekao “taj mora igrati”, ali sad kad bolje razmislim, lako bi problem mogao biti u tome što nisam slušao njegove sugestije.

Linker
04. svibanj 2024 06:41