CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

PAŠALIĆ SE VRATIO MEĐU VATRENE PA OBJASNIO ZAŠTO JE DINAMO RAZMONTIRAO NJEGOVU ATALANTU 'To nismo očekivali! I bilo je zasluženo...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2019. 18:09

Mario Pašalić odlično igra za Atalantu, trenutačno je u nizu od pet utakmice u Serie A koje za započeo u prvom sastavu, a njegov gol Manchester Cityju ostavio im je nadu u prolaz u Ligi prvaka. Ima 15 nastupa, više od tisuću minuta, po dva pogotka i dvije asistencije u svim natjecanjima. U nedjelju su odigrali 0:0 kod Sampdorije u Genovi.

- To je bila tvrda i teška utakmica, stigla nam je nakon vrlo zahtjevnog susreta s Manchester Cityjem u Ligi prvaka. Opet smo imali šanse, dominirali, ali ovaj put nedostajala nam je konkretnost prema naprijed za nešto više - kaže Pašalić.

A zna se da su rijetke utakmice Atalante bez pogodaka, oni su napadačka momčad.

- Stvarno su rijetke utakmice da ne zabijemo, a u malo kojoj smo sačuvali mrežu netaknutom. Čudno je da Atalanta završi 0:0, ali i to se dogodilo. Sad smo u programu reprezentacije, neki će igrati više, neki manje, a moramo se pripremiti za važne utakmice koje potom slijede.

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Mario Pasalic, David Hancko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Umora ima

Jak je ritam nastupa, ima li umora?

- Dobro sam, super čak. Igram stalno, od zadnjeg okupljanja reprezentacije igrao sam sve utakmice. Normalno da malo umora ima, mora ga biti jer nastupi su svaka tri-četiri dana, ali nađe se vremena i za rekuperaciju, za pripremiti se za novi nastup. Najviše je to do glave, kako ćeš se psihički spremiti za sljedeći susret. U glavi je ključ.

Vrlo dobra forma je očita, gol protiv Cityja prvijenac mu je u Ligi prvaka, radi se o jednoj od najkvalitetnijih momčadi kojima je zatresao mrežu.

- Je, prvi mi je gol u Ligi prvaka, a to je najjače natjecanje. Drago mi je, godi mi. Pogotovo što je to povijesni bod za Atalantu. Iako ostaje žal, jer mogli smo u srijedu, kako se utakmica odvijala, možda napraviti i nešto više. Međutim, da nam je prije susreta netko ponudio bod, sigurno bismo ga objeručke prihvatili jer Manchester City je jedan od kandidata za osvajanje Lige prvaka, oni su ovog časa u uskom krugu najjačih momčadi u Europi. Tako da moram biti zadovoljan, a i ekipa također. Bod smo uzeli, vidjet ćemo kako će se odvijati dalje.

Nakon tri kola, površno gledajući, činilo se da ste bez šanse u Ligi prvaka, no jednim neodlučenim rezultatom potpuno ste se vratili u igru za prolaz.

- Ne valja nas otpisati. Pokazali smo da se možemo nositi s najjačim ekipama i najvećim klubovima. Ne samo sad protiv Cityja. nego i ranije. Atalanta već nekoliko godina potvrđuje da ima snagu igrati s Juventusom, Napolijem i ostalim najboljim momčadima u Serie A. Izgledi postoje, sad čekamo. Nakon reprezentativne pauze prvo igramo s Juventusom u prvenstvu, pa nam dolazi Dinamo. Tada ćemo vidjeti kako će se rasplesti situacija u skupini.

Iako su protekla dva mjeseca, vratili smo ga na poraz od Dinama u Zagrebu 4:0. To je bio golem šok za njih.

- Je, naravno.

Kako je izgledalo unutar momčadi? Kako vam se to dogodilo? Kako ste se s time nosili?

- Bolan poraz. Baš bolan. Nismo očekivali, iskreno, takav Dinamo. Međutim, pokazao je da se u Europi igra drugačije. U Italiji smo navikli da se velika većina ekipa brani protiv nas, da mi napadamo, da idemo u presing, izlazimo visoko, a kad smo došli u Zagreb upravo je to nama napravio Dinamo. Stao je visoko, zaigrao presing, pritisnuo nas. Iznenadili su nas, izdominirali i zasluženo pobijedili.

Mislili ste da Dinamo nije na takvoj razini?

- Ne želim da ispadne kako smo ih podcijenili. Sigurno nismo. Koja god ekipa igra u Ligi prvaka ne može je i ne smije podcijeniti. Jasno je da ima kvalitetu jer u protivnom ne bi bio u najjačem natjecanju. Navikli smo u Italiji na nešto drugo, utakmice u Europi ne dopuštaju da tako uđeš u njih.

Vidjet ćemo kakav je zapravo realan odnos snaga između Atalante i Dinama

Impresioniralo je što ste odmah zaboravili potop u Zagrebu i nastavili s vrlo dobrim rezultatima u talijanskom prvenstvu.

- Morali smo. Iz te utakmice smo naučili da nema opuštanja, da moramo dati maksimum i dizati ritam igre. U Europi suparnici ne opraštaju pogreške. To nas je dodatno potaknulo, podignuli smo se na viši nivo…

Kakav je realan odnos snaga između Atalante i Dinama?

- Vidjet ćemo kad završi natjecanje u skupini. Bodovno stanje će puno toga pokazati. Tada ćemo moći govoriti o realnom odnosu.

To je diplomatski odgovor. Ako dobijete Dinamo, a City bude bolji do Šahtara, igrat ćete s Ukrajincima za prolaz skupine.

- To su kalkulacije. Moramo se posvetiti Dinamu, a onda ćemo o Šahtaru. Ne želim se zamarati sad s time jer nema potrebe.

Potom ste nesretno poraženi od Šahtara u 95. minuti.

- Sa Šahtarom smo se ravnopravno išli potući i na kraju smo naivno poraženi. Dobili smo gol praktično u zadnjoj sekundi, u zadnjem napadu. Osjetili smo da možemo, da ih imamo, da smo sposobni dobiti taj susret, pohitali smo naprijed, tražeći drugi gol za pobjedu, otvorila se kontra i primili smo pogodak. Krivo nam je zbog toga, imali smo u rukama bod, ali iz sve što nam se dogodilo učimo. I dižemo se. Došao je City na Etihadu, pokazali smo dobru igru, koliko se protiv njih to može.

Bjelovar, 091018. 
Gradski stadion.
Prijateljska nogometna utakmica povodom 110 godina NK Bjelovar izmedju domacina i hrvatske reprezentacije.
Na fotografiji: Mario Pasalic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Tri podjednake ekipe

Ušli ste hrabro…

- Trener Gasperini ne želi da se zatvorimo, da se grupiramo otraga i čekamo. Teško da ćeš na takav način nešto napraviti. Vidjeli smo Dinamo, on je stao u obranu, a svejedno je izgubio. Opredijelili smo se za drugi način. Izašli smo visoko, pokušali igrati, napraviti presing, ali što ćeš kad imaju strašne igrače. Pogotovo ako im ostaviš puno prostora. Zato je ispao ružan rezultat.

No, protiv Cityja na San Siru demonstrirali ste koliko ste i dalje opasni. U isto vrijeme Dinamo nije uspio sačuvati pobjedu nad Šahtarom, Atalanti tih 3:3 s Maksimira itekako odgovara.

- Manchester City se odvojio, a mi ostale tri ekipe, podjednaki smo. Eto, sad je pred nama izravan duel s Dinamom i vidjet ćemo što će se dogoditi. Sigurno je da sve tri momčadi imaju šanse osvojiti drugo mjesto. Ili treće za nastavak puta u Europskoj ligi. Normalno da su Dinamo i Šahtar u prednosti jer imaju već pet bodova, ali nadamo se da ih možemo preskočiti.

Pašalić se u ponedjeljak priključio pripremama reprezentacije za odlučujuću utakmicu sa Slovačkom. Bio je i u Kijevu kad je Dalić postao izbornik, opet se Hrvatska dovela u situaciju da je nož po grlom.

- Navikli smo na takve trenutke, da se moramo vaditi, iskusni smo dovoljno što se toga tiče. Treba nam bod, međutim, budemo li igrali na bod, neće dobro završiti. Moramo ići na pobjedu i zaključiti skupinu kako želimo. Vjerujem u to. Kvalitetu sigurno imamo, ako budemo pravi ne bi trebalo biti problema.

Uoči sraza s Ukrajinom prije dvije godine, kad je bilo upitno hoće li Rakitić startati, izbornik je računao na Pašalića za prvih 11. To se tada nije dogodilo, a potom se nije naigrao. Konkurencija je jaka.

- Svjestan sam kvalitete koju imamo u sredini terena. Znate vi, a znaju i svi ostali kakav je naš vezni red, jedan od najjačih u Europi. Igrači su nam u najboljim klubovima. Samo to što sam u reprezentaciji izuzetno mi puno znači. Naravno, svatko bi volio igrati više, ali mislim da ima vremena za mene.

U Trnavi je bilo glatko…

- Pristup je bio pravi i pobjeda nije dolazila u pitanje. Budemo li takvi na Rujevici, neće doći pod sumnju još jedan trijumf.

Koliko igrači osjećaju teret imperativa plasmana?

- Mislim da je to svima, a meni je definitivno, samo dodatan motiv da se još više napališ. Igraš za svoju državu, za odlazak na jedno veliko natjecanje, svaki sportaš želi igrati na europskom prvenstvu, kao i na svjetskom prvenstvu. Nema većega od toga. Igramo kući, pred svojim navijačima, nema potrebe za negativne misli. Niti razloga za strah.

Zna što mu treba

Duje Ćaleta-Car vratio se u reprezentaciju?

- Nema Vide i Lovrena, na toj poziciji smo u manjku, ali izbornik zna što mu treba. Koja su to najbolja rješenja, što on smatra da je najkorisnije - kaže Pašalić koji uživa u nogometu i ovom trenutku karijere. Iako je sad aktualna reprezentacija, budući da u Atalanti ima važniju ulogu nego dosad kod Dalića, na kraju intervjua vratili smo se na tu temu.

- Kad bismo prošli skupinu Lige prvaka, to bi bilo sjajno. Cijenim Dinamo, pokazao je koliko vrijedi. U prvenstvu se borimo za europske pozicije, ali ima puno ekipa koja pucaju na europska mjesta - konstatirao je Pašalić.

Uvijek će novinaru naglasiti da ne želi bombastične naslove niti bilo kakve promocije preko medija, da je teren jedino mjesto na kojem se igrač želi i mora dokazivati i afirmirati. Što on i čini. Među Vatrenima je na dispoziciji, ukoliko bude trebao za Slovačku i Gruziju.

Linker
05. svibanj 2024 23:35