POLUFINALE U ŠPANJOLSKOJ

Perasović mora otkriti kako braniti Lorbeka ili će serija završiti brzo i uvjerljivo

Barcelona je u prvoj polufinalnoj utakmici svladala Pamesu sa čak 27 koševa razlike (84-57)
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 27. svibanj 2012. 12:58

Uoči prve utakmice Xavi Pascual, trener Barce je rekao da ako Juan Carlos Navarro i zaigra neće biti na 100 posto. I nije bio. Ali Barca ga nije ni trebala.

Najbolji igrač ponosa Katalonije je ušao prvi put u igru sredinom druge četvrtine, ali je Barca do tada već riješila sva pitanja. Semafor je blicao 31:15. S obzirom kako su igrali Mickael i Lorbek Navarro nije morao ni ulazi, ovako je osjetio malo igru, bacio jedan ludi asist sa svog parketa u kontru, iza leđa, dignuo publiku na noge, odigrao 7:14 i mirno odgledao većinu susreta.

- Počeli smo dobro, odigrali kako smo željeli, a to je najvažnije - govorio je Lorbek, koji nema ugovor za narednu sezone, kojeg želi pola Europe, a ni San Antonio nije ravnodušan.

Sa 15 poena je bio prvi strijelac Barce, pogodio je 7 od 12 šutova, dodao 6 skokova i 5 asista. On i Mickeal su bili ključni u prvom dijelu utakmice kada je Barca stvarala prednost, dojam je bio da ne mogu promašiti. Mickeal je završio sa 14 poena, 6/9 iz igre i 6 skokova.

- U doigravanju je važno dobiti, imamo 1-0. Nije bitno je li 30 ili jedan razlike, bitno je samo dobiti. Ovo je prva, moramo dobiti narednu - odlučno će Slovenac.

- Ova pobjeda nam može dati samo još samopouzdanja, ne trebamo se okupirati time što smo lagano dobili. Igrali smo dobro, to je jedino bitno i želimo tako nastaviti.

Prema Lorbeku 'bili su solidni u obrani', mi ćemo dodati bili su odlični u obrani, naročito na bekovima Valencije koji su odigrali tragičnu utakmicu. San Miguel 9,5 minuta bez poena, šut 0/2, Marković 24 minute 6 poena, 3/8 iz igre, Newley jedini nešto pokazao, 13 poena, 5/8 šut, Martinez i Pietrus bez poena, De Colo, koji bi morao biti jedan od glavnih nositelja ostao na 5 poena i 2/6 šutu, novopridošli Amerikanac Dean promašio sva četiri šuta, odigrao samo 8,5 minuta, iako je startao u petorci.

- Nismo imali ni brzine i snage suprostaviti se Barceloni, nismo bili koncentrirani, imali smo puno pogrešaka u napadu - razočarano je zvučao Perasović.

- Nakon što smo poveli na početku, Lorbek je bio vrlo važan za njih. Nismo bili dorasli borbi, bez fizičke i mentalne čvrstine za odigrati pravi susret.

Valencija je jednostavno podbacila u svim mogućim segmentima, jedini na koga se mogao osloniti Perasović je bio Argentinac Faverani koji je odradio sjajan posao u reketu (19p).

- Današnja utakmica je druga priča. Ali moramo se popraviti prije svega fizički kako bi im parirali. Dok god ima mogućnosti nećemo se predavati.

I trener Barce očekuje drugačiju Valenciju...

- Siguran sam da će nas dočekati protivnik odlučan pružiti rat do kraja.

On traži od svojih igrača 'isti intenzitet kao u četvrtak jer želimo u Valenciju otići sa 2-0'.

- Oni su strašno natjecateljski nastrojena momčad i siguran sam da će danas ići na sve. Napornu su radili da bi bili tu gdje jesu, igrali su finale Eurokupa. Imaju odlučnost i talent, tako da opet moramo igrati na najvećem nivou da bi dobili.

Dobili s Navarrom ili bez njega?

- Uvodit ću ga sve više.

Spomenutih 7 minuta koje je odigrao u prvom susretu su bile prve minute u doigravanju, propustio je obje utakmice kontra Alicantea.

- Imao je dobar osjeća u tim minutama, jako smo zadovoljni s njim. Napravio je korak naprijed, ako sve prođe dobro možemo ga koristiti više minuta i to je za nas dobra vijest.

Prvi susret je pokazao da Perasović pod hitno mora pronaći način kako braniti Lorbeka (na slici). Izmjenjao je na njemu i Caner-Medleyja, koji je veliki dužnik iz prvog susreta, i Pietrusa, i još neke igrače, ali nitko Slovencu nije mogao parirati. Strašno je nezgodan za čuvati jer ima sjajan šut, kako s poludistance, tako i za tri. Ako se pak izvuče, onda širi reket i ostavlja prostor za Mickeala, a sada će biti još i teže jer je realno očekivati veći doprinos Navarra.

Od kada je Peras preuzeo momčad ako je nešto bila konstanta onda je to obrana. S obranom je izbacio i Lagun Aro u prošloj rundi, a od Barce je primio 49 poena do odmora. To je polazišna točka za nešto više. Ono što je Perasović rekao, moraju pružiti puno veći fizički otpor, inače će ovo biti gotovo brže nego su očekivali.

Linker
05. srpanj 2024 08:47